zamknij

Zdrowa pasta z awokado i ciecierzycy

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealna do ciemnego pieczywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaZdrowa pasta z awokado i ciecierzycy

Składniki

  •  do wykończenia: owoce granatu, prażony sezam lub posiekana kolendra
  • 2 dojrzałe awokado
  • 200 g ciecierzycy
  •  sok z 1 limonki/cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  •  sól morska, pieprz, płatki chilli
0
0
  • Awokado przetnij wzdłuż na pół. Wyciągnij pestkę wbijając w nią nóż i przekręcając go o 90 stopni. Awokado obierz ze skórki i przełóż do miski wraz z resztą składników. Całość zmiksuj blenderem ręcznym aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • Gotowy pasztet możesz posypać owocami granatu, sezamem lub kolendrą – w zależności od tego na co masz ochotę!
  • Jeżeli zamierzasz samodzielnie ugotować ciecierzycę, to najpierw należy ją namoczyć w garnku z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej (ok. 12 godzin). Po tym czasie przepłucz ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą, ponownie wsyp do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości ok. 2,5 godziny.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
monikacies

dodałam również ziarna sezamu do pasty. Pycha! dziękuje za inspirację :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix