zamknij

Zdrowa pasta z awokado i ciecierzycy

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealna do ciemnego pieczywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaZdrowa pasta z awokado i ciecierzycy

Składniki

  •  do wykończenia: owoce granatu, prażony sezam lub posiekana kolendra
  • 2 dojrzałe awokado
  • 200 g ciecierzycy
  •  sok z 1 limonki/cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  •  sól morska, pieprz, płatki chilli
0
0
  • Awokado przetnij wzdłuż na pół. Wyciągnij pestkę wbijając w nią nóż i przekręcając go o 90 stopni. Awokado obierz ze skórki i przełóż do miski wraz z resztą składników. Całość zmiksuj blenderem ręcznym aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • Gotowy pasztet możesz posypać owocami granatu, sezamem lub kolendrą – w zależności od tego na co masz ochotę!
  • Jeżeli zamierzasz samodzielnie ugotować ciecierzycę, to najpierw należy ją namoczyć w garnku z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej (ok. 12 godzin). Po tym czasie przepłucz ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą, ponownie wsyp do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości ok. 2,5 godziny.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
monikacies

dodałam również ziarna sezamu do pasty. Pycha! dziękuje za inspirację :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      tvnpix