zamknij

Żurek na grzybowym wywarze Piotra Kucharskiego

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Prosty przepis na tradycyjną zupę
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaŻurek na grzybowym wywarze Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 2 litry wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 cebule
  • 300 g kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • majeranek do smaku
0
12

Sposób przygotowania:

Wodę wlej do garnka, dodaj suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotuj około 30 min. W tym czasie podsmaż na patelni pokrojone w kostkę: boczek, kiełbasę i cebulę. Dodaj do wywaru. Następnie dodaj zakwas oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut. Podawaj z gotowanym na twardo jajkiem i kromką żytniego chleba na zakwasie.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ugotowałem, troszkę za dużo w przepisie grzybów. Boczek zbędny, a w zamian dorzuciłbym ziemniaka

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      afiozo23

      jak zrobic dobry zakwas na gesty zur? help

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 411

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 16

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          tvnpix