zamknij

Żurek w chlebie

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Świetny pomysł na rodzinny obiad
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Żurek w chlebie
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Żurek w chlebie

Składniki

  • 1/2 kg wędzonych kości wieprzowych
  • 1 włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 2 chlebki razowe
  • 2 butelki zakwasu na żurek
  • 100 g tartego chrzanu
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • 20 g  suszonych grzybów
  • 5 ząbków czosnku
  • odrobina majeranku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka jaj na twardo
0
3

Sposób przygotowania:

  • Kości, włoszczyznę, spalone na ogniu połówki cebuli, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy gotuj na wolnym ogniu przez przynajmniej godzinę.
  • Odcedź wszystko pozostawiając czysty bulion. Sparz w nim kiełbasę i grzyby suszone, pozostawiając w wywarze na około 10 minut, następnie wszystko wyłów.
  • Dolej zakwas na żurek i ponownie gotuj, by mąka z zakwasu się rozgotowała. Śmietanę mieszaj z majerankiem i zapraw gorącym wywarem. Całość wlej do garnka. Na koniec dopraw utartym świeżym chrzanem.
  • Sparzoną białą kiełbasę i grzyby pokrój i razem z ugotowanymi jajkami ułóż w wydrążonym chlebie.
  • Zalej żurkiem.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) - Gościniec Kołomyja

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Babka ziemniaczana Przepis 27114

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix