zamknij

12 tradycyjnych potraw z wigilijnego stołu

Ciekawostka

12 tradycyjnych potraw z wigilijnego stołu

Dlaczego akurat dwanaście potraw powinno znaleźć się na stole podczas tradycyjnej Wigilii? Według tradycji chrześcijańskich symbolizowały dwunastu apostołów. Z kolei według wierzeń ludowych nawiązywały do liczby miesięcy w roku. Mimo że Wigilia jest posiłkiem postnym, to nasi przodkowie uczynili z tego ograniczenia prawdziwą ucztę dla podniebienia. Tradycja nakazywała skosztowania wszystkich potraw, aby kolejna wieczerza wigilijna była równie dostatnia. A co powinno znaleźć się na wigilijnym stole?

Barszcz czerwony z uszkami
Listę otwiera jedna z tradycyjnych zup wigilijnych -  barszcz czerwony z uszkami. Potrawa nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ma także ogromną wartość odżywczą. Buraki zwierają przeciwutleniacze, dzięki czemu wspomagają organizm w usuwaniu szkodliwych wolnych rodników. Pamiętaj, aby  świąteczny barszczyk zachwycał pięknym kolorem, dodaj podczas gotowania soku z cytryny lub octu.

Zupa grzybowa
W niektórych regionach Polski do dziś jako wigilijną zupę przygotowuje się zupę grzybową, a nie barszcz czerwony z uszkami. Grzyby mają bogatą symbolikę. Nasi przodkowie kojarzyli je ze zdrowiem i siłami witalnymi. Oprócz walorów smakowych dostarczają one również pewnych ilości witaminy PP, B1 i B2.

Kapusta z grochem
Ta staropolska potrwa to samo zdrowie! Kiszona kapusta to źródło witamin, soli mineralnych, ma także właściwości antyrakowe. Natomiast suche nasiona roślin strączkowych charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz witamin, a także dostarczają wartościowego białka. Niestety największym ich minusem jest działanie wzdymające. Mamy na to radę.  Jeśli warzywa strączkowe zalejesz wrzątkiem (ok. 4 litry wody na 1 kg nasion) i dokładnie wymoczysz, unikniesz nieprzyjemnych atrakcji.

Karp
Na wigilijnym stole zdecydowanie jednak królują ryby. Przypisuje się im znaczenie religijne, symbolizują bowiem Chrystusa i odradzanie się życia. Najczęściej jemy karpia, który przez resztę roku jest przez nas zapomniany. Obtoczony w panierce i smażony na patelni jest dość kaloryczny, gdyż pochłania spore ilości tłuszczu. Jeśli jednak ugotujesz go i podasz w galarecie, będzie znacznie zdrowszy.

Śledź
Drugim popularnym gatunkiem i często spotykanym na wigilijnym stole jest śledź, które są symbolem postu i wyczekiwania. Zwykle podaje się je tradycyjnie w śmietanie czy oleju. Pomimo bogactwa witamin i cennych dla zdrowia  kwasów tłuszczowych omega-3, są jednak bardzo kaloryczne. Jeżeli więc chcemy nieco je odchudzić, proponujemy zastąpić  śmietanę jogurtem, a olej octem.

Pierogi z kapustą i grzybami
Kolejną potrawą pełną symboliki, bez której trudno wyobrazić sobie polską Wigilię są pierogi z kapustą i grzybami. W tradycji grzybom przypisywano magiczną moc. Niestety są ciężkostrawne, więc osoby z chorobami przewodu pokarmowego, nerek i wątroby nie powinny się przejadać. Najmniej kaloryczne są pierogi z wody lub z piekarnika. Za to podsmażane pierogi z tłuszczem są najsmaczniejsze.

Kompot z suszu
Jego również nie może zabraknąć na wigilijnym stole. To kolejna symboliczna potrawa.  Jabłka gwarantują miłość, zdrowie i pokój, gruszki zapewniają długowieczność, a suszone śliwki odpędzają złe moce. Pij dużo kompotu z suszu! To bogate źródło błonnika pokarmowego. Przyspiesza perystaltykę jelit, w związku z czym poprawia trawienie oraz daje szybsze uczucie sytości. Pamiętaj, aby nie słodzić go za bardzo, bo wtedy jego kaloryczność znacznie wzrośnie.

Kluski z makiem
Kluski z makiem gościły tradycyjnie na stołach na Mazowszu, Podlasiu, Podkarpaciu i w Wielkopolsce. Na Mazowszu z długości klusek wróżono obfitość plonów. Słodki mak z aromatycznym miodem i bakaliami to wspaniała słodycz i zapach.  Kluski z makiem mogą być zdrową przekąską. Dodane do maku bakalie dostarczają organizmowi witamin z grupy B, C i E.

Makowiec
Dlaczego nie może go zabraknąć na świątecznym stole? Wiadomo, mak to dostatek i bogactwo. Według wierzeń ludowych, dania z makiem były najważniejszymi z wigilijnych potraw, a ich brak mógł ściągnąć na domostwo nieszczęście. Mak ma właściwości łagodzące i powlekające błony śluzowe. Zawiera cenne tłuszcze, białka, witaminy.

Kutia
Kutia przywędrowała do nas z kresów  i należy do ścisłej „dwunastki” wigilijnych potraw.
Przygotowuje się ją z pszenicy (ewentualnie pęczaku), maku, miodu, dużej ilości bakalii i mleka. Kutia jest bardzo słodka, ale przy tym zdrowa. Mak zawiera bowiem witaminy A, C, D, E, błonnik , wapń, magnez, żelazo i potas. Ponadto pomaga w procesie trawiennym i przeciwdziała miażdżycy. Raz do roku możesz z czystym sumieniem zajadać się tą potrawą!

Piernik
Piernik to kolejna potrawa z wigilijnego stołu.  Twarde ciemnobrązowe ciasto pachnące miodem, przyprawami korzennymi i wszelakimi bakaliami, było dla naszych przodków symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Ciasto piernikowe zostało tak pomyślane, aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości. Dlatego pierniki wigilijne zwyczajowo robiono zaraz po Andrzejkach.

Chleb
Nie można o nim zapomnieć pośród wigilijnych przysmaków. Chleb symbolizuje dobrobyt i początek nowego życia. Jego obecność na wigilijnym stole ma zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (68)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A wino białe do ryby pije się w wigilię?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      lekko...i to nie jedno

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Niema to jak smażony karp. Ja polecam takiego karpia kupić z prywatnej hodowli, jest o niebo znaczniejszy niż z masowych hodowli :-)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Świetny artykuł o potrawach . Lista potraw wraz ze sprawdzonymi przepisami

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Bardzo przydatny wpis! :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Very poor English translation!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          12 bo 12 apostołów

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              a nie 13?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  12 apostołów przecie -_-.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      12 bo 12 apostołów

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                          Dodajdo ulubionych
                                          Usuńz ulubionych
                                          68komentarzy

                                          Zobacz również

                                          Mięsożercy na start!
                                          News 1215

                                          Mięsożercy na start!

                                          Jest takie miejsce na warszawskiej mapie gastronomicznej, które miłośników mięsa może przyprawić o zawrót głowy

                                          Dlaczego warto pościć? News 280

                                          Dlaczego warto pościć?

                                          Kochamy jeść, gotować i biesiadować. Dlaczego więc mielibyśmy dobrowolnie z tego rezygnować? Co nam daje post i umartwianie się?

                                          Czy Michel Moran lubi bigos?
                                          News 02

                                          Czy Michel Moran lubi bigos?

                                          Sprawdź, czy francuskie podniebienie gwiazdy "MasterChefa" toleruje to polskie danie

                                          Podróżnik kulinarny - cieszyńskie przysmaki
                                          News 370

                                          Podróżnik kulinarny - cieszyńskie przysmaki

                                          Poznaj przepis na ciasteczka imbirowe i inne regionalne pyszności ze Śląska Cieszyńskiego!

                                          Podróżnik kulinarny - makaron razowy
                                          News 20

                                          Podróżnik kulinarny - makaron razowy

                                          Czy warto uzupełnić swoją dietę o makarony razowe, pszenne, żytnie, orkiszowe?

                                          Jak wybrać wino na wigilię?
                                          Porada 114

                                          Jak wybrać wino na wigilię?

                                          Zobacz, co radzi redaktor naczelny "Magazynu Wino"

                                          Podróżnik kulinarny - wędzimy kiełbasy
                                          News 40

                                          Podróżnik kulinarny - wędzimy kiełbasy

                                          Przepyszne kiełbasy powstają według strzeżonej receptury!

                                          Podróżnik kulinarny - polskie baby
                                          News 20

                                          Podróżnik kulinarny - polskie baby

                                          Co te wypieki mają wspólnego z Ali-Babą?

                                          tvnpix