zamknij

Co jada Święty Mikołaj?

Ciekawostka

Co jada Święty Mikołaj?

Zastanawialiście się kiedyś, co jada podczas Wigilii Święty Mikołaj?

Mieszkańcy Laponii twierdzą, że kiedy reszta świata biesiaduje przy wieczerzy wigilijnej, Święty Mikołaj jest najbardziej zapracowaną osobą na kuli ziemskiej. Dopiero nad ranem, po pracowitej nocy renifery zatrzymają sanie przed domem Mikołaja i wtedy zaczyna się prawdziwy bal!

Co Mikołaj wtedy je? Daniem głównym na lapońskim stole - zamiast naszego karpia - jest pół prosiaka! Świąteczna szynka to „joulukinkku”. Starcza jeszcze na długo po Świętach.

Na fińskim bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryb. Łosoś występuje w naturalnej postaci, zaś śledzie to zwykle dodatek do sałatek. Typowy skandynawski specjał - rosolli, to sałatka śledziowa z buraczkami, śmietaną i przyprawami. Dziwnym daniem wigilijnym może wydawać się owsianka, ale okraszona migdałami i cynamonem dla biednych mieszkańców XIX-wiecznej Finlandii była wielkim rarytasem i tradycyjnie pozostała w świątecznym menu. Fińska kuchnia na Święta serwuje również przeróżne zapiekanki. Wśród nich króluje typowo wigilijna zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka z marchwią lub z indykiem.

A na deser Święty Mikołaj raczy się bożonarodzeniowymi piernikami, ciasteczkami świątecznymi i puddingiem ryżowym riisipuuro. Z tym ostatnim związany jest ciekawy zwyczaj. Otóż do miski z riisipuuro wrzuca się tylko jednego migdała... Tradycja głosi, że tego, kto go akurat znalazł, szczęście nie opuści przez cały przyszły rok.



Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

Podróżnik kulinarny - wielkie pączkowanie
News 10

Podróżnik kulinarny - wielkie pączkowanie

Maciej Nowak na tropie pączków

Podróżnik kulinarny - cieszyńskie przysmaki
News 370

Podróżnik kulinarny - cieszyńskie przysmaki

Poznaj przepis na ciasteczka imbirowe i inne regionalne pyszności ze Śląska Cieszyńskiego!

Moran nie lubi polskich dań?
News 14

Moran nie lubi polskich dań?

Francuski smak vs polskie potrawy

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?
News 14

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?

Poleca Michel Moran!

Podróżnik kulinarny odwiedza Jaffę
News 10

Podróżnik kulinarny odwiedza Jaffę

Maciej Nowak na tropie hummusu i falafelu

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra
News 170

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra

Jak smakują pierogi z żubra? Sprawdź!

Idealne wino na... śniadanie?
Porada 30

Idealne wino na... śniadanie?

Posłuchajcie rady redaktora naczelnego "Magazynu Wino"

Ulubiona potrawa Michela Morana to...
News 155

Ulubiona potrawa Michela Morana to...

Którą polską potrawę pokochało francuskie podniebienie Michela Morana?

tvnpix