zamknij

Co jada Święty Mikołaj?

Ciekawostka

Co jada Święty Mikołaj?

Zastanawialiście się kiedyś, co jada podczas Wigilii Święty Mikołaj?

Mieszkańcy Laponii twierdzą, że kiedy reszta świata biesiaduje przy wieczerzy wigilijnej, Święty Mikołaj jest najbardziej zapracowaną osobą na kuli ziemskiej. Dopiero nad ranem, po pracowitej nocy renifery zatrzymają sanie przed domem Mikołaja i wtedy zaczyna się prawdziwy bal!

Co Mikołaj wtedy je? Daniem głównym na lapońskim stole - zamiast naszego karpia - jest pół prosiaka! Świąteczna szynka to „joulukinkku”. Starcza jeszcze na długo po Świętach.

Na fińskim bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryb. Łosoś występuje w naturalnej postaci, zaś śledzie to zwykle dodatek do sałatek. Typowy skandynawski specjał - rosolli, to sałatka śledziowa z buraczkami, śmietaną i przyprawami. Dziwnym daniem wigilijnym może wydawać się owsianka, ale okraszona migdałami i cynamonem dla biednych mieszkańców XIX-wiecznej Finlandii była wielkim rarytasem i tradycyjnie pozostała w świątecznym menu. Fińska kuchnia na Święta serwuje również przeróżne zapiekanki. Wśród nich króluje typowo wigilijna zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka z marchwią lub z indykiem.

A na deser Święty Mikołaj raczy się bożonarodzeniowymi piernikami, ciasteczkami świątecznymi i puddingiem ryżowym riisipuuro. Z tym ostatnim związany jest ciekawy zwyczaj. Otóż do miski z riisipuuro wrzuca się tylko jednego migdała... Tradycja głosi, że tego, kto go akurat znalazł, szczęście nie opuści przez cały przyszły rok.



Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
1komentarz

Zobacz również

Jak rozpoznać prawdziwego szampana?
Porada 60

Jak rozpoznać prawdziwego szampana?

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?
Porada 201

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?

Podróżnik kulinarny - makaron razowy
News 20

Podróżnik kulinarny - makaron razowy

Czy warto uzupełnić swoją dietę o makarony razowe, pszenne, żytnie, orkiszowe?

Jak wybrać szampana na sylwestra?
Porada 30

Jak wybrać szampana na sylwestra?

Zobacz, co radzi redaktor naczelny "Magazynu Wino"

Nosowska nie gotuje z przepisów!
News 10

Nosowska nie gotuje z przepisów!

Kasia Nosowska opowiada o kulinarnych eksperymentach

Podróżnik kulinarny - bary mleczne
News 280

Podróżnik kulinarny - bary mleczne

W mlecznym barze można dobrze zjeść!

Stopnie wysmażenia steka Ciekawostka 27

Stopnie wysmażenia steka

Jeżeli znajdziesz się w restauracji z najlepszymi i prawdziwymi stekami, musisz wiedzieć jaki stek zamówić. Mamy dla ciebie krótką instrukcję i stopnie wysmażenia steków

Podróżnik kulinarny - polskie baby
News 20

Podróżnik kulinarny - polskie baby

Co te wypieki mają wspólnego z Ali-Babą?

tvnpix