zamknij

Co jada Święty Mikołaj?

Ciekawostka

Co jada Święty Mikołaj?

Zastanawialiście się kiedyś, co jada podczas Wigilii Święty Mikołaj?

Mieszkańcy Laponii twierdzą, że kiedy reszta świata biesiaduje przy wieczerzy wigilijnej, Święty Mikołaj jest najbardziej zapracowaną osobą na kuli ziemskiej. Dopiero nad ranem, po pracowitej nocy renifery zatrzymają sanie przed domem Mikołaja i wtedy zaczyna się prawdziwy bal!

Co Mikołaj wtedy je? Daniem głównym na lapońskim stole - zamiast naszego karpia - jest pół prosiaka! Świąteczna szynka to „joulukinkku”. Starcza jeszcze na długo po Świętach.

Na fińskim bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryb. Łosoś występuje w naturalnej postaci, zaś śledzie to zwykle dodatek do sałatek. Typowy skandynawski specjał - rosolli, to sałatka śledziowa z buraczkami, śmietaną i przyprawami. Dziwnym daniem wigilijnym może wydawać się owsianka, ale okraszona migdałami i cynamonem dla biednych mieszkańców XIX-wiecznej Finlandii była wielkim rarytasem i tradycyjnie pozostała w świątecznym menu. Fińska kuchnia na Święta serwuje również przeróżne zapiekanki. Wśród nich króluje typowo wigilijna zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka z marchwią lub z indykiem.

A na deser Święty Mikołaj raczy się bożonarodzeniowymi piernikami, ciasteczkami świątecznymi i puddingiem ryżowym riisipuuro. Z tym ostatnim związany jest ciekawy zwyczaj. Otóż do miski z riisipuuro wrzuca się tylko jednego migdała... Tradycja głosi, że tego, kto go akurat znalazł, szczęście nie opuści przez cały przyszły rok.



Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

Podróżnik kulinarny - cieszyńskie przysmaki
News 370

Podróżnik kulinarny - cieszyńskie przysmaki

Poznaj przepis na ciasteczka imbirowe i inne regionalne pyszności ze Śląska Cieszyńskiego!

Jak otworzyć wino musujące?
Porada 765

Jak otworzyć wino musujące?

Mistrz Polski sommelierów pokazuje, jak to zrobić!

Podróżnik kulinarny - nalewki
News 10

Podróżnik kulinarny - nalewki

Czy wiecie, że nalewki można przygotować niemalże ze wszystkiego - z ziół, owoców i kwiatów. Doskonale smakują i mają właściwości zdrowotne.

Stary piernik gwarancją dobrobytu! Ciekawostka 11

Stary piernik gwarancją dobrobytu!

Jak wybrać szampana na sylwestra?
Porada 30

Jak wybrać szampana na sylwestra?

Zobacz, co radzi redaktor naczelny "Magazynu Wino"

Mięsożercy na start!
News 1215

Mięsożercy na start!

Jest takie miejsce na warszawskiej mapie gastronomicznej, które miłośników mięsa może przyprawić o zawrót głowy

News 110

Cała prawda o polskich produktach

Kasia Bosacka o zagrożeniach w supermarketach

Moran nie lubi polskich dań?
News 14

Moran nie lubi polskich dań?

Francuski smak vs polskie potrawy

tvnpix