zamknij

Najlepsza wołowina na świecie

Ciekawostka

Słyszeliście kiedyś o wołowinie wagyu?
Najlepsza wołowina na świecie
Wołowina z restauracji "Butchery&Wine" | Autor: Jacek Szymczak

Wołowina Wagyu to najdroższa wołowina na świecie. Pochodzi ze specjalnej rasy krów Wagyu hodowanych w okolicach japońskiego miasta Kobe. Surowe charakteryzuje się marmurkowatym szlaczkiem tłuszczu, który równomiernie pokrywa mięso. Tłuszczyk ten w trakcie gotowania wytapia się i nadaje wołowinie niezwykłego smaku.

Krowy Wagyu karmione są paszą składającą się między innymi ze zbóż, ziemniaków, ryżu i roślin strączkowych - wszystkie składniki pochodzić muszą z ekologicznych upraw, gdzie nie wykorzystuje się pestycydów. Poza tym, bydłu podaje się codziennie starannie skomponowaną mieszankę witaminową, a także... piwo, w celu zaostrzenia krowiego apetytu.

Zobacz, jak soczystego steka medium rare przyrządza szef kuchni "Butchery&Wine"

Sprawdź, jakie są stopnie wysmażenia steka

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
1komentarz

Zobacz również

Ulubiony przepis Magdy Gessler
News 120

Ulubiony przepis Magdy Gessler

Gwiazda "Kuchennych rewolucji" i "MasterChefa" podała nam składniki swojej ukochanej potrawy świątecznej

Nosowska nie gotuje z przepisów!
News 10

Nosowska nie gotuje z przepisów!

Kasia Nosowska opowiada o kulinarnych eksperymentach

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr News 220

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

Tradycyjne wigilijne menu przygotowuje się z płodów rolnych i leśnych, a więc ze zboża, kaszy, jarzyn oraz grzybów, orzechów, miodu, a także z ryb. Mimo to, w różnych regionach Polski Wigilia smakuje inaczej.

Jak wybrać wino na wigilię?
Porada 114

Jak wybrać wino na wigilię?

Zobacz, co radzi redaktor naczelny "Magazynu Wino"

Podróżnik kulinarny - małych bistro czar
News 10

Podróżnik kulinarny - małych bistro czar

Maciej Nowak odwiedza małe bistra, w tym Przekąski Zakąski na Krakowskim Przedmieściu.

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności
News 11

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności

Postęp cywilizacyjny vs zdrowa żywność

Podróżnik kulinarny odwiedza Jaffę
News 10

Podróżnik kulinarny odwiedza Jaffę

Maciej Nowak na tropie hummusu i falafelu

Podróżnik kulinarny - kuchnia w stylu safari
News 11

Podróżnik kulinarny - kuchnia w stylu safari

Jak wygląda uczta w stylu safari?

tvnpix