zamknij

Skąd się wzięły słodkości na choince?

Ciekawostka

Skąd się wzięły słodkości na choince?

Ciężko wyobrazić sobie Wigilię bez choinki. To nieodłączny element tradycji bożonarodzeniowej, a symbolika ozdób choinkowych jest przebogata. Co powinno znaleźć się na tradycyjnej choince?

Nasi przodkowie dekorowali drzewko wigilijne naturalnymi ozdobami. Na choince nie mogło zabraknąć jabłek, które symbolizowały zdrowie i urodę. Orzechy zawijane w złotko miały zapewnić dobrobyt i siły witalne, zaś aniołki opiekowały się  domem. Gwiazda Betlejemska, którą umieszczano na szczycie drzewka od ubiegłego wieku, miała pomagać w powrotach do domu z dalekich stron. Papierowe łańcuchy wzmacniały rodzinne więzi, a dzwonki oznaczały dobre nowiny i radosne wydarzenia w rodzinie. Cała zaś choinka uginała się pod ciężarem pierników i pachniała miodem, przyprawami korzennymi oraz wszelakimi bakaliami.  Pierniczki dekorowane lukrem, posypką i makiem wróżyły naszym przodkom dostatek na przyszły rok.

Choinka
Autor: East News Choinka
Stąd teraz coraz częściej wracamy do starych zwyczajów i na choince wiesza się przysmaki takie jak pierniczki, cukierki czy orzechy. Kto nie lubi podjadać w ukryciu łakoci choinkowych? Zazwyczaj wtedy po świętach na choince samotnie dyndają puste papierki po cukierkach. Ubierajmy choinki! Zgodnie z tradycją to choinka ma chronić dom i jego mieszkańców od złych mocy. Poza tym gdzie Św. Mikołaj zostawiałby prezenty, na które czekamy z taką niecierpliwością…

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

Podróżnik kulinarny - nalewki
News 10

Podróżnik kulinarny - nalewki

Czy wiecie, że nalewki można przygotować niemalże ze wszystkiego - z ziół, owoców i kwiatów. Doskonale smakują i mają właściwości zdrowotne.

Nosowska nie gotuje z przepisów!
News 10

Nosowska nie gotuje z przepisów!

Kasia Nosowska opowiada o kulinarnych eksperymentach

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności
News 11

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności

Postęp cywilizacyjny vs zdrowa żywność

Moran nie lubi polskich dań?
News 14

Moran nie lubi polskich dań?

Francuski smak vs polskie potrawy

Mięsożercy na start!
News 1215

Mięsożercy na start!

Jest takie miejsce na warszawskiej mapie gastronomicznej, które miłośników mięsa może przyprawić o zawrót głowy

Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie
News 510

Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie

Gdzie bije "powidłowe" serce Polski?

Dlaczego warto pościć? News 280

Dlaczego warto pościć?

Kochamy jeść, gotować i biesiadować. Dlaczego więc mielibyśmy dobrowolnie z tego rezygnować? Co nam daje post i umartwianie się?

Michel Moran zdradza, kto gotuje w jego domu!
News 11

Michel Moran zdradza, kto gotuje w jego domu!

Są międzynarodową rodziną. A kto u nich gotuje?

tvnpix