zamknij

Skąd się wzięły słodkości na choince?

Ciekawostka

Skąd się wzięły słodkości na choince?

Ciężko wyobrazić sobie Wigilię bez choinki. To nieodłączny element tradycji bożonarodzeniowej, a symbolika ozdób choinkowych jest przebogata. Co powinno znaleźć się na tradycyjnej choince?

Nasi przodkowie dekorowali drzewko wigilijne naturalnymi ozdobami. Na choince nie mogło zabraknąć jabłek, które symbolizowały zdrowie i urodę. Orzechy zawijane w złotko miały zapewnić dobrobyt i siły witalne, zaś aniołki opiekowały się  domem. Gwiazda Betlejemska, którą umieszczano na szczycie drzewka od ubiegłego wieku, miała pomagać w powrotach do domu z dalekich stron. Papierowe łańcuchy wzmacniały rodzinne więzi, a dzwonki oznaczały dobre nowiny i radosne wydarzenia w rodzinie. Cała zaś choinka uginała się pod ciężarem pierników i pachniała miodem, przyprawami korzennymi oraz wszelakimi bakaliami.  Pierniczki dekorowane lukrem, posypką i makiem wróżyły naszym przodkom dostatek na przyszły rok.

Choinka
Autor: East News Choinka
Stąd teraz coraz częściej wracamy do starych zwyczajów i na choince wiesza się przysmaki takie jak pierniczki, cukierki czy orzechy. Kto nie lubi podjadać w ukryciu łakoci choinkowych? Zazwyczaj wtedy po świętach na choince samotnie dyndają puste papierki po cukierkach. Ubierajmy choinki! Zgodnie z tradycją to choinka ma chronić dom i jego mieszkańców od złych mocy. Poza tym gdzie Św. Mikołaj zostawiałby prezenty, na które czekamy z taką niecierpliwością…

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie
News 510

Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie

Gdzie bije "powidłowe" serce Polski?

Podróżnik kulinarny - kurpiowskie kury zielononóżki
News 20

Podróżnik kulinarny - kurpiowskie kury zielononóżki

Która kura znosi najzdrowsze i najsmaczniejsze jaja?

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr News 220

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

Tradycyjne wigilijne menu przygotowuje się z płodów rolnych i leśnych, a więc ze zboża, kaszy, jarzyn oraz grzybów, orzechów, miodu, a także z ryb. Mimo to, w różnych regionach Polski Wigilia smakuje inaczej.

Podróżnik kulinarny - kuchnia w stylu safari
News 11

Podróżnik kulinarny - kuchnia w stylu safari

Jak wygląda uczta w stylu safari?

Nosowska testuje swoje dania na...?
News 32

Nosowska testuje swoje dania na...?

Poza świetnym wokalem Kasia Nosowska ma jeszcze inny talent!

Podróżnik kulinarny - wielkie pączkowanie
News 10

Podróżnik kulinarny - wielkie pączkowanie

Maciej Nowak na tropie pączków

Podróżnik kulinarny - makaron razowy
News 20

Podróżnik kulinarny - makaron razowy

Czy warto uzupełnić swoją dietę o makarony razowe, pszenne, żytnie, orkiszowe?

Tajemnice polskiej kuchni
Porada 20

Tajemnice polskiej kuchni

tvnpix