zamknij

Stary piernik gwarancją dobrobytu!

Ciekawostka

Stary piernik gwarancją dobrobytu!
Autor: EAST NEWS

Stary jak piernik. W tym powiedzeniu kryje się cała historia ciasta piernikowego. I rzeczywiście - piernik ma w polskiej sztuce kulinarnej wielowiekową tradycję. Wypiekało się go na naszych ziemiach już za czasów Polski szlacheckiej. Twarde ciemnobrązowe ciasto pachnące miodem, przyprawami korzennymi i wszelkimi bakaliami, było dla naszych przodków symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.

W dawnych czasach pierniki były doskonałym  towarem eksportowym. Ciasto zostało tak pomyślane, aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony dużej zawartości przypraw korzennych, a z drugiej - swojej twardości i suchości. Dlatego pierniki wigilijne zwyczajowo robi się zaraz po Andrzejkach, aby do Wigilii nabrały pełnego aromatu, smaku i kruchości.Co ciekawe, w zimnym i suchym miejscu ciasto piernikowe daje się przechować nawet przez kilka miesięcy!

Pierniki
Autor: East News Pierniki

Obecnie bogactwo wigilijnych pierników może przyprawić o zawrót głowy. Może to być ciasto przekładane marmoladą albo małe ciasteczka fantazyjnie powycinane w różne figurki. Bajecznie udekorowane lukrem, posypką, kandyzowanymi owocami, przybierają formy gwiazdek, aniołków, serduszek, dzwoneczków, czy domków Baby Jagi. Trafiają jako smakołyki na stół wigilijny lub jako ozdoby na choinkę, gdzie naszym przodkom wróżyły dostatek na przyszły rok. Dlatego w tym roku nie zapomnijcie zaopatrzyć się w piernik. Skoro jest gwarancją dobrobytu, warto go mieć!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Melania już upiekła pierniki,są pyszne!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Dodajdo ulubionych
      Usuńz ulubionych
      1komentarz
      Jeśli chcesz dodać
      artykuł do ulubionych
      zarejestruj się lub zaloguj

      Zobacz również

      Podróżnik kulinarny - polskie baby
      News 20

      Podróżnik kulinarny - polskie baby

      Co te wypieki mają wspólnego z Ali-Babą?

      Dlaczego warto pościć? News 280

      Dlaczego warto pościć?

      Kochamy jeść, gotować i biesiadować. Dlaczego więc mielibyśmy dobrowolnie z tego rezygnować? Co nam daje post i umartwianie się?

      Nosowska marzy o budzie. Z czym?
      News 10

      Nosowska marzy o budzie. Z czym?

      Sprawdź, co chciałaby sprzedawać wokalistka!

      Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie
      News 510

      Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie

      Gdzie bije "powidłowe" serce Polski?

      Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?
      News 14

      Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?

      Poleca Michel Moran!

      Jak wybrać szampana na sylwestra?
      Porada 30

      Jak wybrać szampana na sylwestra?

      Zobacz, co radzi redaktor naczelny "Magazynu Wino"

      12 tradycyjnych potraw z wigilijnego stołu Ciekawostka 268

      12 tradycyjnych potraw z wigilijnego stołu

      Skąd się wzięły słodkości na choince? Ciekawostka 30

      Skąd się wzięły słodkości na choince?

      tvnpix