zamknij

Stary piernik gwarancją dobrobytu!

Ciekawostka

Stary piernik gwarancją dobrobytu!
Autor: EAST NEWS

Stary jak piernik. W tym powiedzeniu kryje się cała historia ciasta piernikowego. I rzeczywiście - piernik ma w polskiej sztuce kulinarnej wielowiekową tradycję. Wypiekało się go na naszych ziemiach już za czasów Polski szlacheckiej. Twarde ciemnobrązowe ciasto pachnące miodem, przyprawami korzennymi i wszelkimi bakaliami, było dla naszych przodków symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.

W dawnych czasach pierniki były doskonałym  towarem eksportowym. Ciasto zostało tak pomyślane, aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony dużej zawartości przypraw korzennych, a z drugiej - swojej twardości i suchości. Dlatego pierniki wigilijne zwyczajowo robi się zaraz po Andrzejkach, aby do Wigilii nabrały pełnego aromatu, smaku i kruchości.Co ciekawe, w zimnym i suchym miejscu ciasto piernikowe daje się przechować nawet przez kilka miesięcy!

Pierniki
Autor: East News Pierniki

Obecnie bogactwo wigilijnych pierników może przyprawić o zawrót głowy. Może to być ciasto przekładane marmoladą albo małe ciasteczka fantazyjnie powycinane w różne figurki. Bajecznie udekorowane lukrem, posypką, kandyzowanymi owocami, przybierają formy gwiazdek, aniołków, serduszek, dzwoneczków, czy domków Baby Jagi. Trafiają jako smakołyki na stół wigilijny lub jako ozdoby na choinkę, gdzie naszym przodkom wróżyły dostatek na przyszły rok. Dlatego w tym roku nie zapomnijcie zaopatrzyć się w piernik. Skoro jest gwarancją dobrobytu, warto go mieć!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Melania już upiekła pierniki,są pyszne!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Dodajdo ulubionych
      Usuńz ulubionych
      1komentarz
      Jeśli chcesz dodać
      artykuł do ulubionych
      zarejestruj się lub zaloguj

      Zobacz również

      News 110

      Cała prawda o polskich produktach

      Kasia Bosacka o zagrożeniach w supermarketach

      Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności
      News 11

      Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności

      Postęp cywilizacyjny vs zdrowa żywność

      Jak wybrać szampana na sylwestra?
      Porada 30

      Jak wybrać szampana na sylwestra?

      Zobacz, co radzi redaktor naczelny "Magazynu Wino"

      Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra
      News 170

      Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra

      Jak smakują pierogi z żubra? Sprawdź!

      Michel Moran o swojej wigilii
      News 78

      Michel Moran o swojej wigilii

      On jest Francuzem, a jego żona - Polką. Jak wyglądają ich święta?

      Nosowska testuje swoje dania na...?
      News 32

      Nosowska testuje swoje dania na...?

      Poza świetnym wokalem Kasia Nosowska ma jeszcze inny talent!

      Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie
      News 510

      Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie

      Gdzie bije "powidłowe" serce Polski?

      Podróżnik kulinarny - makaron razowy
      News 20

      Podróżnik kulinarny - makaron razowy

      Czy warto uzupełnić swoją dietę o makarony razowe, pszenne, żytnie, orkiszowe?

      tvnpix