zamknij
Ciasteczka pomarańczowe z miodem Ciasteczka pomarańczowe z miodem

Temat Inspiracji

Ciasteczka od piankablog.pl

Janka Pomianowska-autorka bloga piankablog.pl -ma dla was niespodziankę. Jej ciasteczka pomarańczowe z miodem, są proste i aromatyczne. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować je w domu.

Ciasteczka pomarańczowe z miodem
Przepis

Ciasteczka pomarańczowe z miodem

Trufle piernikowePrzepis

Trufle piernikowe

Piernikowe płatki śnieguPrzepis

Piernikowe płatki śniegu

Ciasteczka pomarańczowe z miodem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Hit zimy 2013!
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciasteczka pomarańczowe z miodem
Autor: m.kwasek/m.dudko/d.szprejda/j.kloskowski Ciasteczka pomarańczowe z miodem (piankablog.pl)

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g cukru
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 25 g siekanych orzechów laskowych
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • Na  krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 25 ml śmietany kremówki
0
15

Sposób przygotowania:

  • W małym garnuszku zagotuj śmietanę, zalej nią posiekaną białą czekoladę. Mieszaj energicznie dopóki czekolada całkowicie się nie roztopi. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie ubij mikserem do konsystencji kremu.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W misce połącz mąkę, cukier i sodę. Masło pokrój w kostkę i wetrzyj palcami w suche składniki, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodaj miód i skórkę pomarańczową. Połącz wszystkie składniki na jednolitą masę. Lep z niej w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Połowę ciasteczek posyp siekanymi orzechami.
  • Rozłóż ciastka na dwóch blachach do pieczenia i rozpłaszcz je palcami. Piecz ok 8 minut, aż ciasteczka będą rumiane.
  • Kiedy całkowicie ostygną przełóż ciasteczka kremem.

Porada:
Jeśli zamoczysz wodą dłonie, formowanie ciasteczek, oraz rozpłaszczanie ich na blaszce będzie łatwiejsze.
Porada 2:
Jeśli nie dysponujesz płynnym miodem, delikatnie go podgrzej – wtedy się rozpuści.

Autor: piankablog.pl

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Lubię takie słodkości z nutą pomarańczy, robiłam niedawno tort serowy z pomarańczą (,kuchnia Lidla,), pycha.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      posmak sody , nieeeeeee dobre

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Mniam, polecam również ciasteczka migdałowe (wg,kuchni lidla,), pychota :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              ta dziewczyna robi wszystko nie tylko przesmaczne ale i arcypiekne :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                  Ciasteczka pomarańczowe z miodem Ciasteczka pomarańczowe z miodem

                  Zobacz więcej z Inspiracji

                  Ciasteczka od piankablog.pl

                  Janka Pomianowska-autorka bloga piankablog.pl -ma dla was niespodziankę. Jej ciasteczka pomarańczowe z miodem, są proste i aromatyczne. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować je w domu.

                  Ciasteczka pomarańczowe z miodem
                  Przepis

                  Ciasteczka pomarańczowe z miodem

                  Trufle piernikowePrzepis

                  Trufle piernikowe

                  Piernikowe płatki śnieguPrzepis

                  Piernikowe płatki śniegu

                  Zobacz również

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  Chleb orzechowy Przepis 112

                  Chleb orzechowy

                  Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                  Kaczka pływaczka

                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                  Chleb z płatkami owsianymi

                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                  Szaszłyki wyborne

                  Nie tylko na sezon grillowy

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  tvnpix