zamknij
Bigos staropolski Bigos staropolski

Temat Inspiracji

Czar Wigilii powraca w nowej formie

Drugi Dzień Świąt może stać się idealnym momentem na gotowanie wspólnego posiłku z rodziną  – niech czar Wigilii powróci w nowej formie. Przetestuj nasze przepisy!

Markizy orzechowePrzepis

Markizy orzechowe

Barszcz czerwony z pasztecikamiPrzepis

Barszcz czerwony z pasztecikami

Wigilijny barszczyk z uszkamiPrzepis

Wigilijny barszczyk z uszkami

Bigos staropolskiPrzepis

Bigos staropolski

Okoń morski w foliiPrzepis

Okoń morski w folii

Bigos staropolski

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis, którego nie powstydziłaby się Twoja babcia.
Ugotowałem to!110
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
103komentarze
Bigos staropolski

Składniki

  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 350 g  łopatki wieprzowej
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 30 g  suszonych grzybów
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki  masła
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 kulki  ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
0
126

Sposób przygotowania:

  • Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do dużego garnka.
  • Namoczone grzyby pokrój w paseczki i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, śliwkami i papryką dodaj do kapusty.
  • Podlej winem i gotuj przez ok. 40 minut.
  • Mięso oraz kiełbasę podsmaż na maśle.
  • Następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz koncentrat pomidorowy.
  • Przesmaż jeszcze chwilę i dodaj do kapusty. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  • Bigos najlepszy będzie na następny dzień, kiedy smaki dokładnie się wymieszają.
  • Podawaj z chlebem lub w towarzystwie innych potraw wigilijnych.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (103)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

kompletne bzdury, od kiedy staropolanie znali pomidory , paprykę i inne wymienione przyprawy ? pomidory poznaliśmy w polsce dopiero dzięki królowej bonie, o innych wymienionych nawet nie chce mi się wspominać

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      oj ludziska..tak bronicie terminu "wigilia" ..katolicyzm a TYLE W WAS JADU.Szykam i nie moge znalezc , ze tj. Bigos "wigilijny".Natomiast natychmiast czytam obrazliwe epitety.
      Jezeli komus nie odpowiadaja skladniki, to przeciez wcale nie musi skorzystac z tego przepisu i szuka sobie innego.
      Mysle, ze z niewlasciwej diety , macie ten jad .

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          posmażyć "na maśle?
          ? dodać koncentrat? Mam 60 lat ale takich głupot nie czytałam /nie mówiąc o gotowaniu".

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              super, bigos "w towarzystwie innych potraw wigilijnych" brawo Ty...

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Od kiedy na Wigilę je się bigos z mięsem?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      od zawsze ....

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • ~Gość:
                          • od zawsze ....

                          Chyba w Twojej komuszej rodzince :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • ~Gość:
                              • Chyba w Twojej komuszej rodzince :)

                              Katoliku od siedmiu boleści, już parę lat temu jakiś śmieszny przebieraniec, zwany dla niepoznaki biskupem, ogłosił wszem i wobec, że jedzenie mięsa w wigilię nie jest grzechem. Mnie to zwisa ale ty powinieneś słuchać swoich pastuchów:)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Ba STAROPOLANIE używali koncentratu pomidorowego :))

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      ani to bigos staropolski, ani wigilijny

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Czy to przepis na bigos czy na wigilię .Ja skorzystałem z tego przepisu za co dziękuje .

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              przepis jest super a komentarze debilne

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  taki bigos to wskakuje do japy jak Reksio do budy ;)

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                      Bigos staropolski Bigos staropolski

                                                      Zobacz więcej z Inspiracji

                                                      Czar Wigilii powraca w nowej formie

                                                      Drugi Dzień Świąt może stać się idealnym momentem na gotowanie wspólnego posiłku z rodziną  – niech czar Wigilii powróci w nowej formie. Przetestuj nasze przepisy!

                                                      Markizy orzechowePrzepis

                                                      Markizy orzechowe

                                                      Barszcz czerwony z pasztecikamiPrzepis

                                                      Barszcz czerwony z pasztecikami

                                                      Wigilijny barszczyk z uszkamiPrzepis

                                                      Wigilijny barszczyk z uszkami

                                                      Bigos staropolskiPrzepis

                                                      Bigos staropolski

                                                      Okoń morski w foliiPrzepis

                                                      Okoń morski w folii

                                                      Zobacz również

                                                      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                                      Bifeki faszerowane serem feta

                                                      Kotlety po grecku

                                                      Bruschetta z fasolą
                                                      Przepis 12

                                                      Bruschetta z fasolą

                                                      Specjalność Włochów na przystawkę

                                                      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                                      Deser z mrożonych truskawek

                                                      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                                      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                                      Orzechowy gangster z Bronxu

                                                      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                                      Chleb orzechowy Przepis 112

                                                      Chleb orzechowy

                                                      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                                      Harira by Joseph Seeletso
                                                      Przepis 61

                                                      Harira by Joseph Seeletso

                                                      Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                                      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                                      Chrupiące płatki owsiane

                                                      Pyszne i proste śniadanie

                                                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                                      Knedle ze śliwkami

                                                      Przepis na słodki obiad

                                                      tvnpix