zamknij
Markizy orzechowe Markizy orzechowe

Temat Inspiracji

Czar Wigilii powraca w nowej formie

Drugi Dzień Świąt może stać się idealnym momentem na gotowanie wspólnego posiłku z rodziną  – niech czar Wigilii powróci w nowej formie. Przetestuj nasze przepisy!

Markizy orzechowePrzepis

Markizy orzechowe

Barszcz czerwony z pasztecikamiPrzepis

Barszcz czerwony z pasztecikami

Wigilijny barszczyk z uszkamiPrzepis

Wigilijny barszczyk z uszkami

Bigos staropolskiPrzepis

Bigos staropolski

Okoń morski w foliiPrzepis

Okoń morski w folii

Markizy orzechowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dobra alternatywa dla makowca
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSorzechowe markizy duze

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 60 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g czekolady deserowej
  • 3 - 4 łyżki śmietanki 36%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
0
13

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj jajko, masło (120 g), cukier i mielone orzechy (70 g). Przesiekaj całość nożem, a następnie wyrabiaj ciasto dłońmi. Włóż przykryte do lodówki na 30 minut. Śmietanę kremówkę podgrzej dodaj połamaną drobno czekoladę (deserową), nie gotuj, mieszaj delikatnie by czekolada się rozpuściła. Wsyp zmielone orzechy (120 g) i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, za pomocą 2 okrągłych foremek: o mniejszej i większej średnicy wycinaj duże kółka, a następnie w środku dużego wycinaj mniejsze. Tak powstałe "pierścienie" z ciasta wykładaj na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Małe kółeczka możesz na nowo wmieszać do ciasta i po rozwałkowaniu wykrawać znów tylko "pierścienie" do pieczenia, albo wykładać małe kółka na blaszce i tworzyć ciastka o innej formie niż pierścień. Po ostudzeniu delikatnie smarować ciastka nadzieniem, a następnie polać czekolada (gorzką) rozpuszczoną z masłem i śmietana i posypać siekanymi orzechami.



Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

nawet dobre, ale co z tym jajkiem?!
;0

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Brak jajka w przepisie oraz ile śmietanki do nadzienia orzechowego

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          To danie moze byc pyszne... kopiuje szybko przepis i biore sie do pracy :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Markizy orzechowe Markizy orzechowe

              Zobacz więcej z Inspiracji

              Czar Wigilii powraca w nowej formie

              Drugi Dzień Świąt może stać się idealnym momentem na gotowanie wspólnego posiłku z rodziną  – niech czar Wigilii powróci w nowej formie. Przetestuj nasze przepisy!

              Markizy orzechowePrzepis

              Markizy orzechowe

              Barszcz czerwony z pasztecikamiPrzepis

              Barszcz czerwony z pasztecikami

              Wigilijny barszczyk z uszkamiPrzepis

              Wigilijny barszczyk z uszkami

              Bigos staropolskiPrzepis

              Bigos staropolski

              Okoń morski w foliiPrzepis

              Okoń morski w folii

              Zobacz również

              Puszyste ego Przepis 14

              Puszyste ego

              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              Grillowany ser halloumi Przepis 41

              Grillowany ser halloumi

              Najlepszy podany z figami i orzechami

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
              Przepis 1017

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

              Najprostszy przepis na domową pizzę

              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

              Burgery z musztardą i boczkiem

              W klimacie amerykańskiego baru

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              tvnpix