zamknij
Chleb orzechowy Chleb orzechowy

Temat Inspiracji

Dieta na stres

Zestresowani? Na ratunek przychodzą prowadzące program "Szczypta smaku" w TVN Style, które doskonale wiedzą, co jeść w stresujących sytuacjach. Jesteś ciekaw, co mają do zaproponowania?

Nie zajadaj stresów
Porada

Nie zajadaj stresów

Łosoś pod ziołową pierzynkąPrzepis

Łosoś pod ziołową pierzynką

Gulasz z dorsza i pomidorówPrzepis

Gulasz z dorsza i pomidorów

Dukka z kuminem i orzechami laskowymiPrzepis

Dukka z kuminem i orzechami laskowymi

Chleb orzechowy Przepis

Chleb orzechowy

Chleb orzechowy

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb
Ugotowałem to!47
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
12komentarzy
Autor: Studioo Małgorzata KujdaChleb orzechowy

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki miodu
  • 300 ml letniej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
0
33

Sposób przygotowania:

Drożdże i miód rozpuść w wodzie. Mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i orzechy, wymieszaj  w dużej misce, dodaj rozczyn z drożdży i miodu, dodaj olej, wymieszaj a następnie wyrób rękami na gładką i elastyczną masę przez około 5 minut.  Ciasto jest gotowe gdy nie przykleja się do ręki podczas wyrabiania. Jeśli potrzeba dosyp odrobinę mąki. Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-60 min, aż podwoi swoją objętość.  Z wyrośniętego ciasta uformuj okrągły bochenek. Miskę wyłóż czystą kuchenną ściereczką  i oprósz mąką. Do tak przygotowanej miski włóż ciasto. Przykryj wystającymi częściami ściereczki, ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30 min. Wyrośnięty bochenek ostrożnie przełoż na blaszkę do pieczenia. Natnij cienkim ostrym nożem lub żyletką. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220°C przez około 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz kolejne 40 minut.

Zainspiruj nas

Komentarze (12)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam domowy chlebek, ostatnio wypróbowałam gotową mąkę do wypieku z Lidla, bardzo dobra.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Robiłem go z tego przepisu już nie raz, zastąpiłem kilka razy orzechy słonecznikiem lub pestkami dyni(jednak z orzechami lepszy) troszkę dłużnej trzymam przy drugim garowaniu( w piekarniku później pęka) ogólnie mega szybko i łatwo nawet dla laika ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          musi być wspaniały :D ,
          mam zamiar zrobić :D

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Czy można go upiec na zakwasie? Jeśli tak, to w jaki sposób zastąpić drożdże? Dziękuję

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy można upiec w automacie?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Piekłam mniam.Warto spróbować.Zamiast orzechów można dać dynię .

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Ervisha
                          Ervisha

                          Wydaje się smaczne.... Zobaczę jak zrobię

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              przepyszny!!! ląduje w ulubionych :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  ja dodałam ok 40g potłuczonych orzechów! efekt był olśniewający :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                      Chleb orzechowy Chleb orzechowy

                                      Zobacz więcej z Inspiracji

                                      Dieta na stres

                                      Zestresowani? Na ratunek przychodzą prowadzące program "Szczypta smaku" w TVN Style, które doskonale wiedzą, co jeść w stresujących sytuacjach. Jesteś ciekaw, co mają do zaproponowania?

                                      Nie zajadaj stresów
                                      Porada

                                      Nie zajadaj stresów

                                      Łosoś pod ziołową pierzynkąPrzepis

                                      Łosoś pod ziołową pierzynką

                                      Gulasz z dorsza i pomidorówPrzepis

                                      Gulasz z dorsza i pomidorów

                                      Dukka z kuminem i orzechami laskowymiPrzepis

                                      Dukka z kuminem i orzechami laskowymi

                                      Chleb orzechowy Przepis

                                      Chleb orzechowy

                                      Zobacz również

                                      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                      Chleb z płatkami owsianymi

                                      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                      Harira by Joseph Seeletso
                                      Przepis 61

                                      Harira by Joseph Seeletso

                                      Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                      Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                      Kaczka pływaczka Przepis 30

                                      Kaczka pływaczka

                                      Kaczka i ziemniaki na słodko

                                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                      Pomidorki z karmelem i lodami

                                      Deserowa wersja pomidora

                                      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                      Kotlety mielone na ostro

                                      Nowa wersja znanego dania

                                      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                      Krem z brokułów z łososiem

                                      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                      tvnpix