
Sznycelki na sałatce ziemniaczanej
Przepis
przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia niemiecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 1/2 kg schabu
- 6 ziemniaków sałatkowych
- garść rukoli
- garść pietruszki
- garść koperku
- garść bazylii
- słoik ogórków konserwowych
- kilka cebulek dymek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu ogórków konserwowych
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- jajko do panierki
- mąka do panierki
- bułka tarta do panierki
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Sznycelki
Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem schab pokroić na małe kawałki. Rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. W trakcie obtaczania w bułce nie dociskaj zbyt mocno. Tak przygotowane mięso smaż w dużej ilości klarowanego masła (sznycelki powinnny pływać w tłuszczu), aż bułka nabierze złotego koloru. Następnie przełóż na drugą stronę (tylko raz!). Po usmażeniu osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Sałatka
Ziemniaki ugotuj w łupinkach i obierz, gdy przestygną. Jeszcze lekko ciepłe pokrój w kostkę. Cebulkę dymkę pokrój. Ocet wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (Basia robi to też w shakerze!). Dodaj zioła i posiekane ogórki konserwowe. Sałatkę polać sosem i odczekać, aż ziemniaki nim nasiąkną. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze sola i pieprzem.
Zobacz również pikantne szkrzydełka Basi Ritz