zamknij
Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną

Temat Inspiracji

Kulinarni przy wigilijnym stole

Przed nami najsmaczniejszy okres zimowej części roku! Bądźcie z nami w ten cudowny czas!

Kulinarni życzą Wesołych ŚwiątNews

Kulinarni życzą Wesołych Świąt

Kulebiak z łososia z kaszą gryczanąPrzepis

Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną

Gwiazdy są z namiNews

Gwiazdy są z nami

Kulinarni opanowali FacebookaNews

Kulinarni opanowali Facebooka

Kulinarni.pl - Gotuj z pasją!News

Kulinarni.pl - Gotuj z pasją!

Kulinarni z wizytą w "Dzień Dobry TVN"
News

Kulinarni z wizytą w "Dzień Dobry TVN"

Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowy sposób naszego redaktora naczelnego na pyszną i zdrową przekąskę z łososiem
Ugotowałem to!43
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną

Składniki

  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 opakowania (250 g/szt.) ciasta francuskiego
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 600 g filetu z łososia, bez skóry
  • 1 jajko, do posmarowania ciasta
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
30

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz, następnie ugotuj do miękkości.
Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna opłukaj na sicie, odciśnij. Włóż do garnka zalej 1/2 szklanki wody. Dopraw solą i gotuj pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dołóż grzybów i gotuj razem.
Kaszę gryczaną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filet z łososia przypraw solą i pieprzem.
Jedno ciasto francuskie rozwiń. Na nim ułóż warstwę kapusty kiszonej z grzybami, na niej ułóż warstwę kaszy gryczanej, na wierzchu ułóż filet z łososia. Jeśli kapusta wystaje poza filet, należy ją delikatnie wsunąć pod rybę. Wystające ciasto poza farsz posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułóż drugie ciasto. Dokładnie dopasuj do farszu. Nadmiar ciasta obetnij nożem i jego tępą końcówką docśnij boki aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

brzmi super! to chyba przepis z DDtvn - uwielbiam gotujących facetów ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      no tak po mojemu to ciasto na kulebiak to jest ciasto drożdżowe albo tylko pierogowe, tak mi się coś wydaje że inwencja twórcza a jednocześnie łatwizna, którą można zakupić w sklepie ma się nijak do tradycji.
      Ratunku dla oryginalnych przepisów polskich, dla tradycji, ............
      uczmy się pielęgnowania tradycji, nie neguję... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ..ratunku nie dla polskiej kuchni - tylko rosyjskiej !! kulebiak jest zapożyczonym daniem kuchni kresowej z kuchni rosyjskiej !..a znalezienie oryginalnego przepisu graniczy z cudem...
          ~~kulebiakożerca

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Kulebiak czeka jedno z honorowych dań przy wigilijnym stole. Wygląda pięknie. Mam nadzieje, że tak samo smakuje.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  gotowe ciasto okropnie nie sprawdza sie.wszystko przez to smakuje jak gotowiec z supermarketu

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                      Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną

                      Zobacz więcej z Inspiracji

                      Kulinarni przy wigilijnym stole

                      Przed nami najsmaczniejszy okres zimowej części roku! Bądźcie z nami w ten cudowny czas!

                      Kulinarni życzą Wesołych ŚwiątNews

                      Kulinarni życzą Wesołych Świąt

                      Kulebiak z łososia z kaszą gryczanąPrzepis

                      Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną

                      Gwiazdy są z namiNews

                      Gwiazdy są z nami

                      Kulinarni opanowali FacebookaNews

                      Kulinarni opanowali Facebooka

                      Kulinarni.pl - Gotuj z pasją!News

                      Kulinarni.pl - Gotuj z pasją!

                      Kulinarni z wizytą w "Dzień Dobry TVN"
                      News

                      Kulinarni z wizytą w "Dzień Dobry TVN"

                      Zobacz również

                      Ryba w curry Przepis 15

                      Ryba w curry

                      Indie na talerzu

                      Babka ziemniaczana Przepis 27117

                      Babka ziemniaczana

                      Podlaski specjał

                      Tatar ze śledzia
                      Przepis 13

                      Tatar ze śledzia

                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                      Szaszłyki wyborne Przepis 59

                      Szaszłyki wyborne

                      Nie tylko na sezon grillowy

                      Bruschetta z fasolą
                      Przepis 12

                      Bruschetta z fasolą

                      Specjalność Włochów na przystawkę

                      Zupa tajska Kasi Klich
                      Przepis 14

                      Zupa tajska Kasi Klich

                      Ogień w gardle!

                      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                      Sałatka z marynowanymi grzybami

                      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                      Przepis 1017

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                      Najprostszy przepis na domową pizzę

                      tvnpix