zamknij
Marynowany kurczak w papilotach Marynowany kurczak w papilotach

Temat Inspiracji

Kurczak rządzi

Macie ochotę na tydzień z kurczakiem? Już widzimy wasze zadowolone miny! I bardzo dobrze, ponieważ kurczak to mięso, które jemy chętnie i jest łatwo dostępne. Zebraliśmy dla was w jednym miejscu nasze najlepsze przepisy...

Marynowany kurczak w papilotach
Przepis

Marynowany kurczak w papilotach

Kurczak pieczony
Przepis

Kurczak pieczony

Kotlety mielone z piersi kurczaka z limonkową nutą
Przepis

Kotlety mielone z piersi kurczaka z limonkową nutą

Marynowany kurczak w papilotach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
W doborowym towarzystwie korzennych przypraw i jogurtu
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Marynowany kurczak w papilotach
Autor: 3 tv/kulinarni.pl Kurczak marynowany w papilotach

Składniki

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 duży kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 czerwone cebule
  • 1/2 łyżeczki  chilli w proszku
  • 3/4 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 nóżki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 por
  • 200 g kaszy gryczanej
  • do smaku sól i pieprz
  • odrobina  oliwy z oliwek
0
14

Sposób przygotowania:

Miksuj wszystkie składniki na marynatę. Nóżki kurczaka rozkrój na połowę i lekko natnij. Kurczaka zalej marynatą i odstawiam na minimum 1 godzinę. Najlepiej odstaw na cały dzień.

W tym czasie pokrój warzywa korzeniowe w słupki, cebulę w piórka a por w krążki. Wszystkie warzywa mieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem, skropl oliwą z oliwek.

Przygotuj 8 kwadratowych kawałków papieru do pieczenia. Ugnieć je i namocz w wodzie i złóż po dwa. Na każdy z papierów ułóż po jednej czwartej warzyw, na to kaszę, a na wierzchu ułóż po dwa kawałki kurczaka. Zawiń u góry. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia odwiń papiloty aby kurczak zrobił się lekko rumiany.

_______________________________________

* papier namaczamy w wodzie po to, żeby się nie przypalił

* kasza ugotuje się w sokach z kurczaka i warzyw

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

które składniki są na marynatę?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ochyda! nie polecam.!
      imbir zdominował smak kurczaka, i jest ochydny.!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ohydny

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Marynowany kurczak w papilotach Marynowany kurczak w papilotach

              Zobacz więcej z Inspiracji

              Kurczak rządzi

              Macie ochotę na tydzień z kurczakiem? Już widzimy wasze zadowolone miny! I bardzo dobrze, ponieważ kurczak to mięso, które jemy chętnie i jest łatwo dostępne. Zebraliśmy dla was w jednym miejscu nasze najlepsze przepisy...

              Marynowany kurczak w papilotach
              Przepis

              Marynowany kurczak w papilotach

              Kurczak pieczony
              Przepis

              Kurczak pieczony

              Kotlety mielone z piersi kurczaka z limonkową nutą
              Przepis

              Kotlety mielone z piersi kurczaka z limonkową nutą

              Zobacz również

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              Kaczka pływaczka Przepis 30

              Kaczka pływaczka

              Kaczka i ziemniaki na słodko

              Grillowany ser halloumi Przepis 41

              Grillowany ser halloumi

              Najlepszy podany z figami i orzechami

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
              Przepis 1017

              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

              Najprostszy przepis na domową pizzę

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              tvnpix