zamknij
Pierś kurczaka kukurydzianego w miodzie Pierś kurczaka kukurydzianego w miodzie

Temat Inspiracji

Kurczak rządzi

Potrawy z drobiu są delikatne i lekkostrawne. Mięso nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia. Warto poznać różne techniki przygotowywania kurczaka, by odświeżyć nieco swój repertuar w tym zakresie.

Kurczak z oliwkamiPrzepis

Kurczak z oliwkami

Kurczak curryPrzepis

Kurczak curry

Pierś kurczaka kukurydzianego w miodziePrzepis

Pierś kurczaka kukurydzianego w miodzie

Sałatka kreolska z kurczakiem i ananasemPrzepis

Sałatka kreolska z kurczakiem i ananasem

Dietetyczne kotlety z kurczakaPrzepis

Dietetyczne kotlety z kurczaka

Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnymPrzepis

Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Pierś kurczaka kukurydzianego w miodzie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Delikatne mięso z pikantną salsą
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Hyatt RegencyPierś kurczaka Kukurydzianego w miodzie salsą mango

Składniki

  • 4  piersi z kurczaka kukurydzianego ze skórą
  • 2  słodkie ziemniaki
  • 1  mango
  • 0,1 kg imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 papryki chili
  • 0,50 g kolendry
  • 6 gałązek tymianku
  • 0,1 kg miodu Łazienki Gold
  • 20 g masła
  • 0,1 kg oliwy
  • 0,2 l czerwonego wina
  • 0,2 l białego słodkiego wina
  • 0,1 l bulionu
0
6

Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka oczyść, umyj, przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, następnie usmaż z każdej ze stron  i pomaluj miodem. Wstaw do pieca nagrzanego do 95 stopni na 10 minut.
  • Na patelni po usmażeniu kurczaka przesmaż jedną posiekaną szalotkę i jeden ząbek czosnku, zalej czerwonym winem oraz octem balsamicznym.
  • Gotuj do odparowania płynu, następnie dodaj 0,1 litra bulionu i powoli gotuj. Następnie dodaj 20 gr masła i 20 gr miodu i podgrzewaj do momentu uzyskania konsystencji sosu.
  • Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w talarki o grubości 1 cm. W naczyniu zalej bulionem warzywnym, dodaj posiekany imbir, czosnek i chili. Wstaw do piekarnika na 40 minut w temperaturze 150 stopni.

Salsa mango:

  • Mango obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na patelni. Następnie dodaj chili, białe słodkie wino i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną kolędre.
  • Na talerzu ułóż słodkie ziemniaki, na nich pierś z kurczka. Wszystko polej sosem i salsą mango, udekoruj listkami kolędry i gałązkami tymianku.

***

Kurczaki kukurydziane są karmione kukurydzą i ich mięso ma żółtą barwe a do tego jest bardziej aromatyczne.

Pamiętajmy, żeby dobrze zarządzać czasem podczas przygotowywania. To danie jesteś w stanie przygotować w ciągu gotowania słodkich ziemniaków. Potrzebujesz zaledwie 2 minuty na nałożenie potrawy i udekorowanie jej na talerzu.

***
Autorem przepisu jest Volker Muehrer, szef kuchni restauracji Venti-tre w hotelu Hyatt w Warszawie. Stworzył wyjątkowe kobiece menu „Zdrowa Równowaga”, które oferuje wybór lekkich dań przygotowanych ze zdrowych, najwyższej jakości składników.

Hyatt Łazienki Gold to miód pochodzący z pasieki na dachu hotelu Hyatt w samym centrum Warszawy. Miód przeszedł pomyślnie wszystkie testy w laboratorium i moze być bez przeszkód podawany gościom.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciekawe połaczenia smakowe jak dla piersi z kurczaka,wprawdzie wszystko już kupiłam w Lidlu więc biorę się za gotowanie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Pierś kurczaka kukurydzianego w miodzie Pierś kurczaka kukurydzianego w miodzie

      Zobacz więcej z Inspiracji

      Kurczak rządzi

      Potrawy z drobiu są delikatne i lekkostrawne. Mięso nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia i smażenia. Warto poznać różne techniki przygotowywania kurczaka, by odświeżyć nieco swój repertuar w tym zakresie.

      Kurczak z oliwkamiPrzepis

      Kurczak z oliwkami

      Kurczak curryPrzepis

      Kurczak curry

      Pierś kurczaka kukurydzianego w miodziePrzepis

      Pierś kurczaka kukurydzianego w miodzie

      Sałatka kreolska z kurczakiem i ananasemPrzepis

      Sałatka kreolska z kurczakiem i ananasem

      Dietetyczne kotlety z kurczakaPrzepis

      Dietetyczne kotlety z kurczaka

      Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnymPrzepis

      Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

      Zobacz również

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix