zamknij
Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Temat Inspiracji

Kurczak tylko na ostro

Mamy ogromną przyjemność przedstawić wam kolejną gwiazdę, która z nami współpracuje. Już od dziś będziecie mogli czerpać inspirację z talentu i pasji świetnej Basi Ritz - zwyciężczyni pierwszej edycji programu „MasterChe...

Pikantne skrzydełka Basi Ritz
Przepis

Pikantne skrzydełka Basi Ritz

Azjatycka pasta
Przepis

Azjatycka pasta

Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnymPrzepis

Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w parmezanowej paniercePrzepis

Kurczak w parmezanowej panierce

Sos ostry Przepis

Sos ostry

Kurczak z ziołowym farszemPrzepis

Kurczak z ziołowym farszem

Aromatyczny kurczak otulony boczkiemPrzepis

Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepis od "hotspur"
Ugotowałem to!11
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hotspurKurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki wytrawnego wina białego
  • 75-100 ml gorącego rosołu (może być z kostki rosołowej)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g kiełków fasoli z puszki
  • 1 zielona papryka
  • 1  czerwona papryka
  • 1 cebula
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprze cayenne, curry w proszku, papryka ostra mielona (według uznania)
0
8

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę
  • Paprykę (zieloną i czerwoną) pokrój w cienkie paski, cebulę - w kostkę
  • Kiełki fasoli (z puszki) odcedź
  • Przygotuj rosół (może być z kostki – rozpuścić kostkę w 75-100 ml gotującej się wody)
  • Przygotuj ryż (wrzuć ryż do gotującej się, osolonej wody)
  • Na patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Do rozgrzanej na patelni oliwy dodaj kurczaka i smaż ok 3-5 min
  • Dodaj cebulę, paprykę i kiełki – smaż dalej (mieszając) przez ok. 3 min
  • Zalej gorącym rosołem, dodaj 2 łyżki wina, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne, curry, papryką ostrą (mieloną
  • Smaż mieszając ok. 3-5 min
  • W małej miseczce wymieszaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 1 łyżeczką wody. Wymieszaj.
  • Dodaj do tego 1 łyżeczkę sosu z patelni i wymieszaj
  • Tak przygotowaną mąkę kukurydzianą dodaj do smażącego się kurczaka i warzyw – mieszaj, aż całość zgęstnieje (ok. 1-2 min).
  • Podawaj np. z ryżem. Dobrze smakuje, gdy całość jest posypana szczypiorkiem
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pracowalem w barze gdzie to danie przygotowalismy bardzo dobre i szybkie

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      martini78

      Dobre i szybkie w przygotowaniu

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          za dużo ceregieli

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              danie właśnie wjechało na stół - a właściwie to już z niego zjechało :)
              Smaczne i szybkie do przygotowania! Polecam!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  kwik

                  polecam, bardzo w porządku

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                      Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

                      Zobacz więcej z Inspiracji

                      Kurczak tylko na ostro

                      Mamy ogromną przyjemność przedstawić wam kolejną gwiazdę, która z nami współpracuje. Już od dziś będziecie mogli czerpać inspirację z talentu i pasji świetnej Basi Ritz - zwyciężczyni pierwszej edycji programu „MasterChe...

                      Pikantne skrzydełka Basi Ritz
                      Przepis

                      Pikantne skrzydełka Basi Ritz

                      Azjatycka pasta
                      Przepis

                      Azjatycka pasta

                      Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnymPrzepis

                      Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

                      Kurczak w parmezanowej paniercePrzepis

                      Kurczak w parmezanowej panierce

                      Sos ostry Przepis

                      Sos ostry

                      Kurczak z ziołowym farszemPrzepis

                      Kurczak z ziołowym farszem

                      Aromatyczny kurczak otulony boczkiemPrzepis

                      Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

                      Zobacz również

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                      Włoska potrawa w polskim wydaniu

                      Harira by Joseph Seeletso
                      Przepis 61

                      Harira by Joseph Seeletso

                      Odrobina Afryki w twojej kuchni

                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                      Klasyka na twoim stole

                      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                      Krem z brokułów z łososiem

                      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                      Przysmak młodości Przepis 137

                      Przysmak młodości

                      Kanapka idealna!

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                      Kotleciki z brzoskwiniami

                      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                      tvnpix