
Pikantne skrzydełka Basi Ritz
Przepis
przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Składniki
- 12 skrzydełek kurczaka
- 4 łyżki ketchupu
- 2 czubate łyżki sambal oelek
- 2 łyżki miodu
- 10 łyżek sosu sojowego
- 2-3 łyżki oliwy
- kilka papryczek peperoncino
- odrobina sera
Ketchup, sambal oelek, miód, sos sojowy i oliwę umieścić w misce i wymieszać do połączenia składników. Skrzydełka kurczaka umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, dodać do marynaty, dobrze wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200°C z termoobiegiem. Na wyłożonej folią aluminiową blaszce rozłożyć skrzydełka. Piec ok. 10-12 minut, obrócić na drugą stronę, piec przez następne ok. 10-12 minut.
Pikantny dodatek:
Kilka papryczek peperoncino przekroić na pół, delikatnie wyjąć z nich gniazda nasienne. Wyłożyć na blasze wyłożonej folią i posypać serem. Dołożyć do piekarnika, gdzie już pieką się skrzydełka. Piec ok. 10 min.
______________________________
Sambal oelek - ostry sos indonezyjski, rodzaj przecieru, sporządzanego z dojrzałych czerwonych papryczek chili, zaprawionych octem winnym, kminkiem, solą i cukrem.
>>>> Zobacz Azjatycką pastę, która pasuje do tego przepisu
Komentarze (36)
Uwielbiam sambal bo jest teki ostry i musze koniecznie zrobic te skrzydelka bo musle ze beda smakowite.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Super przepis. Ja dokonuję jednej modyfikacji - odcinam końcówki skrzydełek (tzw. lotki). W tych końcówkach jest pełno antybiotyków, którymi "karmione" są kurczaki !!!
Ponadto, w którymś programie kulinarnym (amerykańskim), zobaczyłem genialny sposób marynowania: wszystkie składniki marynaty są umieszczane w tzw. woreczku strunowym,...
rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
kurcze a mi się wydają słodkie :(
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
To może dodaj mniej miodu? Mi akurat badrdzo takie smakują i ja słodyczy nie wyczuwam , ale każdy ma inaczej . Te marynatę używam już do nóżek i nawet żeberka z nią zobiłam. Wszyscy się zajadają, cała rodzinka !!!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Czy sambal oelek można kupić w sklepie spożywczym?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Tak, w niektórych widziałem. Na pewno w azjatyckich. Ale możesz też zrobić sam(a). To ostry sos indonezyjski, rodzaj przecieru, sporządzanego z dojrzałych czerwonych papryczek chili, zaprawionych octem, solą i odrobiną cukru. Możesz go przyrządzić siekając drobno czerwone, świeże chili razem z pestkamii, dodać trochę octu, sól i cukier... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Tak, widziałem już w Almie albo paru innych sklepach. W każdym azjatyckim. Ale możesz go zrobić sam(a). Potrzebujesz dojrzałe czerwone papryczki chili, Są one zaprawione octem, solą i odrobiną cukru. Wystarczy posiekać chili, razem z pestkamii, dodać odrobinę octu, soli i cukru i utrzeć w moździerzu na pastę... Pozdrawiam!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
od razu nabralam apetytu na takie skrzydelka...nigdy wiecej KFC !!!!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
- ~Gość:
- od razu nabralam apetytu na takie skrzydelka...nigdy wiecej KFC !!!!
- rozwiń
dobre!! Ja też już nigdy innych nie robię!!!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
My z żoną jeszcze dodajemy musztardy i keczup
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
No przecież ketchup jest w przepisie! Nie wiem, czy musztarda jest konieczna. Skoro są już papryczki chili. Ale przecież "wolność Tomku w swoim domku!". Może i spróbuję z musztardą. Kto wie? ;))
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
My z żoną najpierw gotujemy skrzydełka w wywarze z kostkami knorra grzybowym i rosołowym a potem dopiero macerujemy
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
A po co? kostki knorr? hmmm... Nie wiem, czy bym się tym akurat chwalił. Skoro mają poleżeć w marynacie, to nie widzę sensu ich gotowania. Ale każdy, jak lubi.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
super przepis robilam dzisiaj wyszly bardzo smaczne
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
czy zamiast skrzydełek mogę użyć piersi z kurczaka???
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Nie byłabym tego taka pewna. pierś nie ma skóry, więc nie ma ochronnej otoczki. No, chyba, że weźmiesz pierś ze skórą. Ale na 100% wydłuży się czas pieczenia! Jeżeli chodzi o marynatę, to nadaje się na pewno, ale bałabym się, że pierś będzie za sucha. Weź lepiej pałeczki! No, ale może kulinarni się wypowiedzą. To tylko moje... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
- ~Gość:
- Nie byłabym tego taka pewna. pierś nie ma skóry, więc nie ma ochronnej otoczki. No, chyba, że weźmiesz pierś ze skórą. Ale na 100% wydłuży się czas pieczenia! Jeżeli chodzi o marynatę, to nadaje się na pewno, ale bałabym się, że pierś będzie za sucha. Weź lepiej pałeczki! No, ale może kulinarni się wypowiedzą. To tylko moje
- rozwiń
Żeby wyszedł taki efekt, jak u Basi, proponujemy trzymać się skrzydełek:) Ale próbujcie różnych sposobów. Tylko potem nam koniecznie o tym napiszcie!;)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
chyba jeśli już, to przygotowałabym w ten sposób udka z kurczaka.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Robiłem ze swoja dziewczyną w ten sposób pałki i udka z kurczaka i tez wyszły ekstra, jednak nastepnym razem dodamy tylko 1 łyzkę sambal oelku, bo jednak bylo troche za ostre jak dla nas:)
Pozdrawiam:)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
takie dobre....mmmm az chce sie wiecej,nastepnym razem kupuje 2 kilo
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie