zamknij
Pikantne skrzydełka Basi Ritz Pikantne skrzydełka Basi Ritz

Temat Inspiracji

Kurczak tylko na ostro

Mamy ogromną przyjemność przedstawić wam kolejną gwiazdę, która z nami współpracuje. Już od dziś będziecie mogli czerpać inspirację z talentu i pasji świetnej Basi Ritz - zwyciężczyni pierwszej edycji programu „MasterChe...

Pikantne skrzydełka Basi Ritz
Przepis

Pikantne skrzydełka Basi Ritz

Azjatycka pasta
Przepis

Azjatycka pasta

Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnymPrzepis

Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w parmezanowej paniercePrzepis

Kurczak w parmezanowej panierce

Sos ostry Przepis

Sos ostry

Kurczak z ziołowym farszemPrzepis

Kurczak z ziołowym farszem

Aromatyczny kurczak otulony boczkiemPrzepis

Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Pikantne skrzydełka Basi Ritz

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Wystrzałowa propozycja na imprezę i nie tylko!
Ugotowałem to!58
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
36komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pikantne skrzydełka Basi Ritz
Autor: 3tv/kulinarni.pl 3tv/ kulinarni.plPikantne skrzydełka Basi Ritz

Składniki

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 czubate łyżki sambal oelek
  • 2 łyżki  miodu
  • 10 łyżek  sosu sojowego
  • 2-3 łyżki  oliwy
  • kilka  papryczek peperoncino
  • odrobina  sera
0
98

Ketchup, sambal oelek, miód, sos sojowy i oliwę umieścić w misce i wymieszać do połączenia składników.  Skrzydełka kurczaka umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, dodać do marynaty, dobrze wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200°C z termoobiegiem. Na wyłożonej folią aluminiową blaszce rozłożyć skrzydełka. Piec ok. 10-12 minut, obrócić na drugą stronę, piec przez następne ok. 10-12 minut.

Pikantny dodatek:

Kilka papryczek peperoncino przekroić na pół, delikatnie wyjąć z nich gniazda nasienne. Wyłożyć na blasze wyłożonej folią i posypać serem. Dołożyć do piekarnika, gdzie już pieką się skrzydełka. Piec ok. 10 min.

______________________________

Sambal oelek - ostry sos indonezyjski, rodzaj przecieru, sporządzanego z dojrzałych czerwonych papryczek chili, zaprawionych octem winnym, kminkiem, solą i cukrem.

 

>>>> Zobacz Azjatycką pastę, która pasuje do tego przepisu

 

Zainspiruj nas

Komentarze (36)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam sambal bo jest teki ostry i musze koniecznie zrobic te skrzydelka bo musle ze beda smakowite.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Super przepis. Ja dokonuję jednej modyfikacji - odcinam końcówki skrzydełek (tzw. lotki). W tych końcówkach jest pełno antybiotyków, którymi "karmione" są kurczaki !!!
      Ponadto, w którymś programie kulinarnym (amerykańskim), zobaczyłem genialny sposób marynowania: wszystkie składniki marynaty są umieszczane w tzw. woreczku strunowym,... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          kurcze a mi się wydają słodkie :(

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              To może dodaj mniej miodu? Mi akurat badrdzo takie smakują i ja słodyczy nie wyczuwam , ale każdy ma inaczej . Te marynatę używam już do nóżek i nawet żeberka z nią zobiłam. Wszyscy się zajadają, cała rodzinka !!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy sambal oelek można kupić w sklepie spożywczym?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Tak, w niektórych widziałem. Na pewno w azjatyckich. Ale możesz też zrobić sam(a). To ostry sos indonezyjski, rodzaj przecieru, sporządzanego z dojrzałych czerwonych papryczek chili, zaprawionych octem, solą i odrobiną cukru. Możesz go przyrządzić siekając drobno czerwone, świeże chili razem z pestkamii, dodać trochę octu, sól i cukier... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Tak, widziałem już w Almie albo paru innych sklepach. W każdym azjatyckim. Ale możesz go zrobić sam(a). Potrzebujesz dojrzałe czerwone papryczki chili, Są one zaprawione octem, solą i odrobiną cukru. Wystarczy posiekać chili, razem z pestkamii, dodać odrobinę octu, soli i cukru i utrzeć w moździerzu na pastę... Pozdrawiam!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              od razu nabralam apetytu na takie skrzydelka...nigdy wiecej KFC !!!!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość
                                  • ~Gość:
                                  • od razu nabralam apetytu na takie skrzydelka...nigdy wiecej KFC !!!!
                                  • rozwiń

                                  dobre!! Ja też już nigdy innych nie robię!!!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      My z żoną jeszcze dodajemy musztardy i keczup

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          No przecież ketchup jest w przepisie! Nie wiem, czy musztarda jest konieczna. Skoro są już papryczki chili. Ale przecież "wolność Tomku w swoim domku!". Może i spróbuję z musztardą. Kto wie? ;))

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              My z żoną najpierw gotujemy skrzydełka w wywarze z kostkami knorra grzybowym i rosołowym a potem dopiero macerujemy

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  A po co? kostki knorr? hmmm... Nie wiem, czy bym się tym akurat chwalił. Skoro mają poleżeć w marynacie, to nie widzę sensu ich gotowania. Ale każdy, jak lubi.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      super przepis robilam dzisiaj wyszly bardzo smaczne

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          czy zamiast skrzydełek mogę użyć piersi z kurczaka???

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              ~Gość

                                                              Nie byłabym tego taka pewna. pierś nie ma skóry, więc nie ma ochronnej otoczki. No, chyba, że weźmiesz pierś ze skórą. Ale na 100% wydłuży się czas pieczenia! Jeżeli chodzi o marynatę, to nadaje się na pewno, ale bałabym się, że pierś będzie za sucha. Weź lepiej pałeczki! No, ale może kulinarni się wypowiedzą. To tylko moje... rozwiń

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0
                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                  redakcja_kulinarni
                                                                  redakcja_kulinarni
                                                                  • ~Gość:
                                                                  • Nie byłabym tego taka pewna. pierś nie ma skóry, więc nie ma ochronnej otoczki. No, chyba, że weźmiesz pierś ze skórą. Ale na 100% wydłuży się czas pieczenia! Jeżeli chodzi o marynatę, to nadaje się na pewno, ale bałabym się, że pierś będzie za sucha. Weź lepiej pałeczki! No, ale może kulinarni się wypowiedzą. To tylko moje
                                                                  • rozwiń

                                                                  Żeby wyszedł taki efekt, jak u Basi, proponujemy trzymać się skrzydełek:) Ale próbujcie różnych sposobów. Tylko potem nam koniecznie o tym napiszcie!;)

                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                      0
                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                        0
                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                      ~Gość

                                                                      chyba jeśli już, to przygotowałabym w ten sposób udka z kurczaka.

                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                          0
                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                            0
                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                          ~Gość

                                                                          Robiłem ze swoja dziewczyną w ten sposób pałki i udka z kurczaka i tez wyszły ekstra, jednak nastepnym razem dodamy tylko 1 łyzkę sambal oelku, bo jednak bylo troche za ostre jak dla nas:)
                                                                          Pozdrawiam:)

                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                              0
                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                0
                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                              ~Gość

                                                                              takie dobre....mmmm az chce sie wiecej,nastepnym razem kupuje 2 kilo

                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                  0
                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                    0
                                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                                                  Pikantne skrzydełka Basi Ritz Pikantne skrzydełka Basi Ritz

                                                                                  Zobacz więcej z Inspiracji

                                                                                  Kurczak tylko na ostro

                                                                                  Mamy ogromną przyjemność przedstawić wam kolejną gwiazdę, która z nami współpracuje. Już od dziś będziecie mogli czerpać inspirację z talentu i pasji świetnej Basi Ritz - zwyciężczyni pierwszej edycji programu „MasterChe...

                                                                                  Pikantne skrzydełka Basi Ritz
                                                                                  Przepis

                                                                                  Pikantne skrzydełka Basi Ritz

                                                                                  Azjatycka pasta
                                                                                  Przepis

                                                                                  Azjatycka pasta

                                                                                  Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnymPrzepis

                                                                                  Kurczak po chińsku na ostro w sosie słodko-kwaśnym

                                                                                  Kurczak w parmezanowej paniercePrzepis

                                                                                  Kurczak w parmezanowej panierce

                                                                                  Sos ostry Przepis

                                                                                  Sos ostry

                                                                                  Kurczak z ziołowym farszemPrzepis

                                                                                  Kurczak z ziołowym farszem

                                                                                  Aromatyczny kurczak otulony boczkiemPrzepis

                                                                                  Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

                                                                                  Zobacz również

                                                                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                                                                  Przepis 66

                                                                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                                                                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                                                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                                                                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                                                                  Orzechowy gangster z Bronxu

                                                                                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                                                                                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                                                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                                                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                                                                  Kotlety po grecku

                                                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                                                  Wiśniowy drift Przepis 102

                                                                                  Wiśniowy drift

                                                                                  Sernik z sosem wiśniowym

                                                                                  Pudding z bagietki Przepis 17

                                                                                  Pudding z bagietki

                                                                                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                                                                  tvnpix