zamknij
Pieczony burak z serem kozim i gorzką czekoladą Pieczony burak z serem kozim i gorzką czekoladą

Temat Inspiracji

Lekkie i eleganckie dania dietetyczne

Restauracja Fusion w hotelu The Westin Warsaw oficjalnie celebruje nadejście wiosny wprowadzeniem nowego menu wiosennego opartego na synergii produktów. Menu SuperFoods jest lekkie i orzeźwiające.

Grillowana pierś z indyka Przepis

Grillowana pierś z indyka

Łosoś z grillowaną cebulą i awokadoPrzepis

Łosoś z grillowaną cebulą i awokado

Pieczony burak z serem kozim i gorzką czekoladąPrzepis

Pieczony burak z serem kozim i gorzką czekoladą

Jagody goji prosto z TybetuCiekawostka

Jagody goji prosto z Tybetu

Ekipa hotelu WestinNews

Ekipa hotelu Westin

Pieczony burak z serem kozim i gorzką czekoladą

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ekipa hotelu Westin - Turkawka, Kornacki, Jakubowski
Autor przepisu:
Danie przygotowane zgodnie z filozofią SuperFoods
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakPieczony burak, ser kozi, awokado, gorzka czekolada, prażone pestki dyni, sos z mango, miodu i cynamonu

Składniki

  • 2 roladki sera koziego
  • 2 średnie buraki
  • 1 awokado
  • 4 łyżki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 1 mango
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 łyżki miodu
  •  Listki sałaty freeze
  •  Listki sałaty dębowej
0
1

 

 

Sposób przygotowania:

  • Buraka umyj i piecz do miękkości około 1 godz. W temp. 160°C. Ostudź i obierz ze skórki.
  • Pokrój w cienkie plastry i wytnij kółka metalowym pierścieniem.
  • Mango obierz i pokrój na mniejsze części. Zamknij w woreczku plastikowym z miodem, cynamonem i anyżem. Gotuj we wrzątku około 30 min. - do momentu aż mango będzie miękkie. Kolejno ostudź i przetrrzyj przez drobne sitko.
  • Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni – pamiętając, aby ciągle mieszać pestki na patelni, gdyż mogą się łatwo przypalić.
  • Ser kozi (roladka) pokrój na mniejsze części – walce.
  • Awokado obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na talerzu ułóż krążki z buraka, kozi ser i awokado. Polej sosem.
  • Połóż pastylki gorzkiej czekolady, pestki dyni. Ułóż dekoracyjnie kilka listków sałat.
Galeria foto (4)

Pieczony burak, ser kozi, awokado, gorzka czekolada, prażone pestki dyni, sos z mango, miodu i cynamonu

  • Pokrój buraka w cienkie plastry i wytnij kółka metalowym pierścieniem
    Pokrój buraka w cienkie plastry i wytnij kółka metalowym pierścieniem (1 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Ser kozi (roladka) pokrój na mniejsze części – walce i ułóż na buraku
    Ser kozi (roladka) pokrój na mniejsze części – walce i ułóż na buraku(2 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Wycinaj półksiężyce z awokado
    Wycinaj półksiężyce z awokado(3 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni – pamiętając, aby ciągle mieszać pestki na patelni, gdyż mogą się łatwo przypalić. Opsyp sałatkę.
    Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni – pamiętając, aby ciągle mieszać pestki na patelni, gdyż mogą się łatwo przypalić. Opsyp sałatkę.(4 z 4) Fot. Robert Słuszniak

Kucharze Michał Trukawka i Sebastian Kornacki z hotelu Westin w Warszawie zaproponowali wam ten przepis. Szukajcie ich na www.akademia-kulinarna.pl.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Klaudia z KuchennePasje
Klaudia z KuchennePasje

Osobiście nie jestem przekonana do takiego połączenia składników, ale prezentacja robi duże wrażenie:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Pieczony burak z serem kozim i gorzką czekoladą Pieczony burak z serem kozim i gorzką czekoladą

      Zobacz więcej z Inspiracji

      Lekkie i eleganckie dania dietetyczne

      Restauracja Fusion w hotelu The Westin Warsaw oficjalnie celebruje nadejście wiosny wprowadzeniem nowego menu wiosennego opartego na synergii produktów. Menu SuperFoods jest lekkie i orzeźwiające.

      Grillowana pierś z indyka Przepis

      Grillowana pierś z indyka

      Łosoś z grillowaną cebulą i awokadoPrzepis

      Łosoś z grillowaną cebulą i awokado

      Pieczony burak z serem kozim i gorzką czekoladąPrzepis

      Pieczony burak z serem kozim i gorzką czekoladą

      Jagody goji prosto z TybetuCiekawostka

      Jagody goji prosto z Tybetu

      Ekipa hotelu WestinNews

      Ekipa hotelu Westin

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      tvnpix