zamknij
Kranz - okrągły makowiec Kranz - okrągły makowiec

Temat Inspiracji

Makowiec - hit na Boże Narodzenie

Tradycyjny makowiec i inne ciasta z makiem pozwolą Ci poczuć smak świąt!

Kranz - okrągły makowiec
Przepis

Kranz - okrągły makowiec

MakowiecPrzepis

Makowiec

Masa makowaPrzepis

Masa makowa

Tort makowyPrzepis

Tort makowy

Makowy sernik sióstr StarmachPrzepis

Makowy sernik sióstr Starmach

Kranz - okrągły makowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Piotr Kucharski przedstawia sekretny przepis na okrągły makowiec
Ugotowałem to!19
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kranz - okrągły makowiec
Autor: TVN Kranz - orągły Makowiec Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 1100 g mąki pszenej
  • 550 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 żółtka
  • 500 g maku
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego do ciast
  • 120 g bułki tartej
  • 80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g miodu
0
20

Sposób przygotowania:

Kruszonka:

Dzień wcześniej przygotuj kruszonkę. Zagnieć wszystkie składniki razem (250 g masła, 250 g cukru, 500 g mąki pszennej). Odstaw na jeden dzień nie przykrywając.

Ciasto:

Drożdże (40g) i cukier (50g) rozpuść w letnim mleku (200 ml). Odstaw na 20 minut. Mąkę (600g) wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mleko z drożdżami, wymieszaj, dodaj żółtka i masło (50 g). Zagnieć całość na gładką i elastyczną masę, jeśli będzie potrzeba podsyp delikatnie mąką. Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, wyłóż na niego masę makową. Zwiń ciasto jak struclę. Dużą tortownicę około 26-28 cm (bez spodu i z otwartą klamrą aby były większe) ułóż na blasze do pieczenia a na środku postaw komin. Ciasto ułóż dookoła komina zlepiając końce. Wierzch posyp kruszonką. Odstaw na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Spód i boki rozgrzanego piekarnika spryskaj wodą, by zaparował piekarnik. Do tak przygotowanego piekarnika wstaw ciasto i piecz około 50-60 minut. Po około 30 minutach po raz kolejny spryskaj boki i spód piekarnika wodą.

Masa makowa:

Mak na sucho przepuść przez maszynkę. Zaparz gorącym mlekiem (350 ml). Odstaw do nasiąknięcia na około 30 minut, następnie jeszcze raz przepuść przez maszynkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami (aromatem migdałowym, bułką tartą, orzechami włoskimi, rodzynkami i miodem).

Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepis jest świetny jak komuś nie pasuję składniki to po co komentujecie znajdźcie inny przepis i tyle.Smak jest rewelacyjny w tym roku tez zagości na naszym stole:)))

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Robiłam w tamtym roku rewelacja;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          najgorszy makowiec jaki kiedykolwiek jadlam. nie polecam!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Kruszonka z pół kg mąki? do jednego makowca? Drożdżowe z proszkiem do pieczenia? świat się kończy jeśli to jest dobre gotowanie tzn pieczenie:(

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Zrobiłem. Wyszło znakomicie. Ale po co tyle kruszonki???!!! 3/4 musiałem wyrzucić bo było za dużo.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W czym tkwi sekret tego makowca?Może w tym,że ciasto drożdżowe psuje Pan dodatkiem proszku do pieczenia,a do masy makowej chyba lepie by było dodać więcej orzechów zamiast ogromnej ilości bułki tartej.Z podanej ilości składników (ok.3300g) można upiec w tortownicy nawet trzy makowce.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                          Kranz - okrągły makowiec Kranz - okrągły makowiec

                          Zobacz więcej z Inspiracji

                          Makowiec - hit na Boże Narodzenie

                          Tradycyjny makowiec i inne ciasta z makiem pozwolą Ci poczuć smak świąt!

                          Kranz - okrągły makowiec
                          Przepis

                          Kranz - okrągły makowiec

                          MakowiecPrzepis

                          Makowiec

                          Masa makowaPrzepis

                          Masa makowa

                          Tort makowyPrzepis

                          Tort makowy

                          Makowy sernik sióstr StarmachPrzepis

                          Makowy sernik sióstr Starmach

                          Zobacz również

                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                          Takie ciasto rozweseli każdego

                          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                          Kociołek łososiowo-pomidorowy

                          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                          Krem z brokułów z łososiem

                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                          Bruschetta z fasolą
                          Przepis 12

                          Bruschetta z fasolą

                          Specjalność Włochów na przystawkę

                          Puszyste ego Przepis 14

                          Puszyste ego

                          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                          Przepis 22

                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                          Podany na delikatnym puree

                          Harira by Joseph Seeletso
                          Przepis 61

                          Harira by Joseph Seeletso

                          Odrobina Afryki w twojej kuchni

                          tvnpix