zamknij
Kranz - okrągły makowiec Kranz - okrągły makowiec

Temat Inspiracji

Makowiec - hit na Boże Narodzenie

Tradycyjny makowiec i inne ciasta z makiem pozwolą Ci poczuć smak świąt!

Kranz - okrągły makowiec
Przepis

Kranz - okrągły makowiec

MakowiecPrzepis

Makowiec

Masa makowaPrzepis

Masa makowa

Tort makowyPrzepis

Tort makowy

Makowy sernik sióstr StarmachPrzepis

Makowy sernik sióstr Starmach

Kranz - okrągły makowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Piotr Kucharski przedstawia sekretny przepis na okrągły makowiec
Ugotowałem to!19
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kranz - okrągły makowiec
Autor: TVN Kranz - orągły Makowiec Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 1100 g mąki pszenej
  • 550 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 żółtka
  • 500 g maku
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego do ciast
  • 120 g bułki tartej
  • 80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g miodu
0
20

Sposób przygotowania:

Kruszonka:

Dzień wcześniej przygotuj kruszonkę. Zagnieć wszystkie składniki razem (250 g masła, 250 g cukru, 500 g mąki pszennej). Odstaw na jeden dzień nie przykrywając.

Ciasto:

Drożdże (40g) i cukier (50g) rozpuść w letnim mleku (200 ml). Odstaw na 20 minut. Mąkę (600g) wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mleko z drożdżami, wymieszaj, dodaj żółtka i masło (50 g). Zagnieć całość na gładką i elastyczną masę, jeśli będzie potrzeba podsyp delikatnie mąką. Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, wyłóż na niego masę makową. Zwiń ciasto jak struclę. Dużą tortownicę około 26-28 cm (bez spodu i z otwartą klamrą aby były większe) ułóż na blasze do pieczenia a na środku postaw komin. Ciasto ułóż dookoła komina zlepiając końce. Wierzch posyp kruszonką. Odstaw na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Spód i boki rozgrzanego piekarnika spryskaj wodą, by zaparował piekarnik. Do tak przygotowanego piekarnika wstaw ciasto i piecz około 50-60 minut. Po około 30 minutach po raz kolejny spryskaj boki i spód piekarnika wodą.

Masa makowa:

Mak na sucho przepuść przez maszynkę. Zaparz gorącym mlekiem (350 ml). Odstaw do nasiąknięcia na około 30 minut, następnie jeszcze raz przepuść przez maszynkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami (aromatem migdałowym, bułką tartą, orzechami włoskimi, rodzynkami i miodem).

Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepis jest świetny jak komuś nie pasuję składniki to po co komentujecie znajdźcie inny przepis i tyle.Smak jest rewelacyjny w tym roku tez zagości na naszym stole:)))

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Robiłam w tamtym roku rewelacja;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          najgorszy makowiec jaki kiedykolwiek jadlam. nie polecam!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Kruszonka z pół kg mąki? do jednego makowca? Drożdżowe z proszkiem do pieczenia? świat się kończy jeśli to jest dobre gotowanie tzn pieczenie:(

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Zrobiłem. Wyszło znakomicie. Ale po co tyle kruszonki???!!! 3/4 musiałem wyrzucić bo było za dużo.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W czym tkwi sekret tego makowca?Może w tym,że ciasto drożdżowe psuje Pan dodatkiem proszku do pieczenia,a do masy makowej chyba lepie by było dodać więcej orzechów zamiast ogromnej ilości bułki tartej.Z podanej ilości składników (ok.3300g) można upiec w tortownicy nawet trzy makowce.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                          Kranz - okrągły makowiec Kranz - okrągły makowiec

                          Zobacz więcej z Inspiracji

                          Makowiec - hit na Boże Narodzenie

                          Tradycyjny makowiec i inne ciasta z makiem pozwolą Ci poczuć smak świąt!

                          Kranz - okrągły makowiec
                          Przepis

                          Kranz - okrągły makowiec

                          MakowiecPrzepis

                          Makowiec

                          Masa makowaPrzepis

                          Masa makowa

                          Tort makowyPrzepis

                          Tort makowy

                          Makowy sernik sióstr StarmachPrzepis

                          Makowy sernik sióstr Starmach

                          Zobacz również

                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                          Burgery z musztardą i boczkiem

                          W klimacie amerykańskiego baru

                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                          Bifeki faszerowane serem feta

                          Kotlety po grecku

                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                          Grillowany ser halloumi

                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                          Harira by Joseph Seeletso
                          Przepis 61

                          Harira by Joseph Seeletso

                          Odrobina Afryki w twojej kuchni

                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                          Sarna w wielkim mieście

                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                          Krem z brokułów z łososiem

                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                          Szaszłyki wyborne

                          Nie tylko na sezon grillowy

                          tvnpix