zamknij
Marynowane krewetki z trawą cytrynową Marynowane krewetki z trawą cytrynową

Temat Inspiracji

Owoce morza na kolację dla dwojga

Ostrygi to jeden z najważniejszych symboli kulinarnego luksusu i domniemany afrodyzjak. Jada się je najczęściej na surowo, wysysając z muszli wraz z morską wodą.  

Krewetki w sosie z owoców mango Przepis

Krewetki w sosie z owoców mango

Marynowane krewetki z trawą cytrynową Przepis

Marynowane krewetki z trawą cytrynową

Smażone ostrygiPrzepis

Smażone ostrygi

Otwieranie ostryg krok po krokuPorada

Otwieranie ostryg krok po kroku

Marynowane krewetki z trawą cytrynową

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tłuczkiem w trawę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: materiały promocyjne/HyattMarynowane krewetki z czerwoną salsą i trawą cytrynową

Składniki

  • 8 krewetek królewskich bez głowy
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ główki czosnku
  • 2 chili czerwone
  • 0,06 l oliwy z oliwek
  • 1  czerwona cebula
  • ½ sztuki papryki czerwonej
  • 1 pomidor
  •  sól, cukier, pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Obrać i oczyścić krewetki.
  • Rozbić tłuczkiem trawę cytrynową i przeciąć jedną czerwoną papryczkę chili w pół.
  • Wymieszać w misce krewetki z przyprawami  i marynować je przez 12 godzin.
  • Następnie smażyć na gorącej patelni, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Obrać czerwoną cebulą i pomidora. Wyjąć nasiona z drugiej papryki i z chilli, a następnie pokroić wszystkie warzywa w drobną kostkę.
  • Smażyć wszystko na patelni i doprawić solą, cukrem, pieprzem do smaku.
  • Położyć krewetki na talerzu z dodatkiem sałaty i polać czerwową salsą

***
Autorem przepisu jest Volker Muehrer, szef kuchni restauracji Venti-tre w hotelu Hyatt w Warszawie. Stworzył wyjątkowe kobiece menu „Zdrowa Równowaga”, które oferuje wybór lekkich dań przygotowanych ze zdrowych, najwyższej jakości składników.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Marynowane krewetki z trawą cytrynową Marynowane krewetki z trawą cytrynową

Zobacz więcej z Inspiracji

Owoce morza na kolację dla dwojga

Ostrygi to jeden z najważniejszych symboli kulinarnego luksusu i domniemany afrodyzjak. Jada się je najczęściej na surowo, wysysając z muszli wraz z morską wodą.  

Krewetki w sosie z owoców mango Przepis

Krewetki w sosie z owoców mango

Marynowane krewetki z trawą cytrynową Przepis

Marynowane krewetki z trawą cytrynową

Smażone ostrygiPrzepis

Smażone ostrygi

Otwieranie ostryg krok po krokuPorada

Otwieranie ostryg krok po kroku

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix