zamknij
Smażone ostrygi Smażone ostrygi

Temat Inspiracji

Owoce morza na kolację dla dwojga

Ostrygi to jeden z najważniejszych symboli kulinarnego luksusu i domniemany afrodyzjak. Jada się je najczęściej na surowo, wysysając z muszli wraz z morską wodą.  

Krewetki w sosie z owoców mango Przepis

Krewetki w sosie z owoców mango

Marynowane krewetki z trawą cytrynową Przepis

Marynowane krewetki z trawą cytrynową

Smażone ostrygiPrzepis

Smażone ostrygi

Otwieranie ostryg krok po krokuPorada

Otwieranie ostryg krok po kroku

Smażone ostrygi

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Cytryna, fenkuł i ostrygi - co za trio!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Brasserie Warszawskasmażone ostrygi

Składniki

  • 8 ostryg
  • 2 cytryny
  • 1 koper włoski
  •  koperek
  • 100 g panierki panko
  • 100 ml cukru
  • 100 ml  wody
0
0
Ostrygi to jeden z najważniejszych symboli kulinarnego luksusu i domniemany afrodyzjak. Jada się je najczęściej na surowo, wysysając z muszli wraz z morską wodą, choć można je także zapiekać i smażyć.

Oto przepis restauracji Brasserie Warszawska na oryginalne smażone ostrygi z konfitowaną cytryną i chrupkim fenkułem.
Sposób przygotowania:

Cytryna confit:
  • Pokrój cytrynę w drobne plastry.
  • Zrób syrop cukrowy: połącz cukier i wodę. Zagotuj.
  • Następnie delikatnie gotuj (bez wrzenia) w syropie cukrowym do zmięknięcia.
Pokrój w cienkie plastry koper włoski nastepnie wymieszaj z cytryną confit, koperkiem i olliwą.
Ostrygi:
  • Ostrygi otwórz. Zachowaj muszle do serwowania.
  • Ostrygi wymieszaj w panko i smaż na mocno rozgrzanej patelni z oliwa.
Sposób podania:
Sałatkę połóż na muszlach a na nich usmażone ostrygi.
***
Panko to azjatycka panierka z pokruszonego chleba tostowego przeznaczona do panierowania mięsa smażonego na głębokim tłuszczu. W Japonii pojawiała się w czasie II wojny światowej, gdy chleb przywieźli tam Amerykanie - wcześniej nie znano w Japonii chleba. Panko można kupić w sklepach z żywnością azjatycką.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a Micheal powiedzial ze nie mozna smazyc

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Smażone ostrygi Smażone ostrygi

      Zobacz więcej z Inspiracji

      Owoce morza na kolację dla dwojga

      Ostrygi to jeden z najważniejszych symboli kulinarnego luksusu i domniemany afrodyzjak. Jada się je najczęściej na surowo, wysysając z muszli wraz z morską wodą.  

      Krewetki w sosie z owoców mango Przepis

      Krewetki w sosie z owoców mango

      Marynowane krewetki z trawą cytrynową Przepis

      Marynowane krewetki z trawą cytrynową

      Smażone ostrygiPrzepis

      Smażone ostrygi

      Otwieranie ostryg krok po krokuPorada

      Otwieranie ostryg krok po kroku

      Zobacz również

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix