zamknij
Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami

Temat Inspiracji

Piecz i dekoruj

Małe ciasteczka świąteczne nie tylko smakują obłędnie, ale też genialnie wyglądają na stole jako dekoracja. Na waszym również nie może ich zabraknąć.

Babeczki z masą czekoladową Przepis

Babeczki z masą czekoladową

Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałamiPrzepis

Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami

Cynamonowo-migdałowe gwiazdkiPrzepis

Cynamonowo-migdałowe gwiazdki

Podlaskie ciasteczka z makiemPrzepis

Podlaskie ciasteczka z makiem

Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piękna ozdoba i pyszna przekąska
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami

Składniki

  • 300g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400g mąki pszennej
  • 50g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki łuskanych pistacji
  • 2 szklanki łuskanych migdałów
  • 100g mlecznej czekolady
0
0

Sposób przygotowania:

  • Za pomocą miksera utrzyj razem masło z cukrem, jajkiem, mąką, mielonymi migdałami i solą. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. W międzyczasie pokrój migdały wzdłuż na pół i podziel na dwie równe części. Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Następnie zanurz w czekoladowej masie połowę pokrojonych migdałów i rozłóż na pergaminie by wyschły. Pokrój pistacje drobno.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń z folii i rozwałkuj na grubość ok. 3mm. Pokrój ciasto na niewielkie prostokąty i udekoruj jasnymi i ciemnymi migdałami, oraz pistacjami. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut. Gotowe ostudź na kratce i podawaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pychota! najepiej smakują po kilku dniach!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami

      Zobacz więcej z Inspiracji

      Piecz i dekoruj

      Małe ciasteczka świąteczne nie tylko smakują obłędnie, ale też genialnie wyglądają na stole jako dekoracja. Na waszym również nie może ich zabraknąć.

      Babeczki z masą czekoladową Przepis

      Babeczki z masą czekoladową

      Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałamiPrzepis

      Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami

      Cynamonowo-migdałowe gwiazdkiPrzepis

      Cynamonowo-migdałowe gwiazdki

      Podlaskie ciasteczka z makiemPrzepis

      Podlaskie ciasteczka z makiem

      Zobacz również

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      tvnpix