zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik babuni

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis autorki bloga Marta gotuje
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Autor: http://www.marta-gotuje.plSernik babuni

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 0,5 łyżki łyżki smalcu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 4,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 330 g śmietanki 30%
  • 3-3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 300 g cukru
  • 1 duży słoik wiśni w kompocie
0
15

Sposób przygotowania:

  • 250 g mąki, 100 g masła Lurpak, 100 g cukru pudru, smalec,1 jajko 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,1,5 łyżki kakao oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i smalec przełożyć do miski i zagnieść ciasto.
  • Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 1-2 godziny. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
  • Ser ucierać kilka minut w misie robota kuchennego lub zmielić maszynką najlepiej dwa razy. Dodać 330 g śmietanki 30 %, 4 jajka, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę olejku waniliowego i 1 szklankę cukru. Zmiksować na gładką masę.
  • 100 g zimnego masła Lurpak posiekać nożem wraz z pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać pozostały cukier i ugniatać, aż uzyskamy „grudki” i wszystkie składniki się połączą.
  • Wiśnie wydrylować i przełożyć do małego garnuszka. Zalać niewielką ilością soku (tak aby pokrywał on ok. 1/3 owoców) i zagotować. Kilka łyżek (ok. 2-3) zimnego soku wymieszać dokładnie z pozostałą mąką ziemniaczaną. Dodać do gotujących się wiśni, dokładnie wymieszać. Powinniśmy uzyskać konsystencję kisielu. Przestudzić.
  • Na kruchy spód wylać przygotowaną masę serową. Dodać schłodzone wiśnie i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać kruszonką.
  • Piec w piekarniki rozgrzanym do 180ºC (opcja grzałek: góra – dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić przez kilka godzin lub całą noc lodówce. Smacznego!

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo dobry serniczek, wszystkim smakował i wysłałam przepis smakoszom!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Super przepisik:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość
          • ~Gość:
          • Super przepisik:)

          zgadzam się

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              co to za przepis jak nie ma wymiarów foremki.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Przepis jest super, a wymiary blachy podane są na blogu - 23 x 35 cm

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Grillowany ser halloumi Przepis 41

                      Grillowany ser halloumi

                      Najlepszy podany z figami i orzechami

                      Zupa tajska Kasi Klich
                      Przepis 14

                      Zupa tajska Kasi Klich

                      Ogień w gardle!

                      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                      Sarna w wielkim mieście

                      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                      Klasyka na twoim stole

                      Puszyste ego Przepis 14

                      Puszyste ego

                      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                      Przepis 1017

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                      Najprostszy przepis na domową pizzę

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                      Podany na delikatnym puree

                      tvnpix