zamknij
Pierogi z grzybami Pierogi z grzybami

Temat Inspiracji

Pierogowe święta

Słodkie, słone, tradycyjne czy nowomodne? Zobacz smakowitą wariację na temat pierogów!

Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z grzybamiPrzepis

Pierogi z grzybami

Pierogi ruskie Piotra KucharskiegoPrzepis

Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą
Przepis

Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą

Pierogi z suszonymi śliwkami Ani StarmachPrzepis

Pierogi z suszonymi śliwkami Ani Starmach

Azjatyckie pierożki z mięsem
Przepis

Azjatyckie pierożki z mięsem

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra
News

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra

Pierogi z grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Smak i zapach lasu zamknięty w delikatnym cieście
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
11komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi z grzybami

Składniki

  • 80 g suszonych grzybów
  • 60 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka  ciepłej wody
0
8

Sposób przygotowania:

Farsz:

Namoczone grzyby ugotuj w bulionie, odcedź. Obraną cebulę i pieczarki pokrój w paski, a następnie podsmaż na maśle. Przestudzoną cebulę wraz z pieczarkami i grzybami zmiel maszynką z wkładką o grubych oczkach. Dodaj bułkę tartą. Gotowy farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto:

Mąkę, żółtka, olej, wodę, sól wymieszaj i wyrób w melakserze na elastyczne ciasto. Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj cienko. Szklanką lub okrągłymi formami do pierniczków wykrawaj kółka, na każdy nakładaj farsz. Zlepione pierogi ułóż na oprószonej mąką desce.  Gotuj pierogi w dużej ilości wody z solą i olejem. Od chwili wypłynięcia gotuj jeszcze przez 3 minuty. Pierogi wyciągaj łyżką cedzakową, układaj na podgrzanym półmisku, polewając zrumienioną na oleju cebulką.

Zainspiruj nas

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a nie za dużo tej wody ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Świetne i pyszne ...........POLECAM

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Świetne i pyszne .. POLECAM ! ; )

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ja mam własny przepis.. i nigdy tam nie dodam pieczarek. A pierogów z kapustą i grzybami nie toleruje ani ja ani ktokolwiek inny w moim otoczeniu.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Skoro nie tolerujesz, to po co komentujesz? Jak czegoś nie lubię, to mnie przepis na to nie interesuje. A tym bardziej głupie komentowanie go...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      No to bawmy się pisanie dalej. Moim zdanie wszystko działa dobrze. W przepisach wigilijnych jest przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Ja już je robiłam na próbę, są świetne. Tylko uwaga kapusta nie jest kwaszona tylko świeża. Takie pierogi z samymi grzybami są bardzo dobre do barszczu, lub same. Polecam od lat takie robię. Pozdrawiam.... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Drogi odpowiadaczu, widzę że jakaś magia działa na tej stronie, pewnie to ze względu na święta. Jeszcze wczoraj nazywały się pierogi z kapustą i grzybami... Niemniej jednak cieszy, że z komentarzy wyciągane są wnioski. Smacznego

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Drogi Gościu, czytaj uważnie, to są pierogi z grzybami a nie z kapustą i grzybami. Smak i zapach lasu zamknięty w delikatnym cieście. Kapusty nie rosną w lesie. Prawda?

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      a gdzie kapusta w tych pierogach? nie mogę znaleźć jej w przepisie.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Dziekuje za dobry przepis , wyprobowalam sa swietne

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                              Pierogi z grzybami Pierogi z grzybami

                                              Zobacz więcej z Inspiracji

                                              Pierogowe święta

                                              Słodkie, słone, tradycyjne czy nowomodne? Zobacz smakowitą wariację na temat pierogów!

                                              Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

                                              Pierogi z kapustą i grzybami

                                              Pierogi z grzybamiPrzepis

                                              Pierogi z grzybami

                                              Pierogi ruskie Piotra KucharskiegoPrzepis

                                              Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

                                              Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą
                                              Przepis

                                              Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą

                                              Pierogi z suszonymi śliwkami Ani StarmachPrzepis

                                              Pierogi z suszonymi śliwkami Ani Starmach

                                              Azjatyckie pierożki z mięsem
                                              Przepis

                                              Azjatyckie pierożki z mięsem

                                              Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra
                                              News

                                              Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra

                                              Zobacz również

                                              Zupa tajska Kasi Klich
                                              Przepis 14

                                              Zupa tajska Kasi Klich

                                              Ogień w gardle!

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                              Przepis 1017

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                                              Ryba w curry Przepis 15

                                              Ryba w curry

                                              Indie na talerzu

                                              Chleb orzechowy Przepis 112

                                              Chleb orzechowy

                                              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                              Wiśniowy drift Przepis 102

                                              Wiśniowy drift

                                              Sernik z sosem wiśniowym

                                              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                              Burgery z musztardą i boczkiem

                                              W klimacie amerykańskiego baru

                                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                              Corpus delicti końca lata

                                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                              Deser z mrożonych truskawek

                                              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                              tvnpix