zamknij
Pierogi z grzybami Pierogi z grzybami

Temat Inspiracji

Pierogowe święta

Słodkie, słone, tradycyjne czy nowomodne? Zobacz smakowitą wariację na temat pierogów!

Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z grzybamiPrzepis

Pierogi z grzybami

Pierogi ruskie Piotra KucharskiegoPrzepis

Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą
Przepis

Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą

Pierogi z suszonymi śliwkami Ani StarmachPrzepis

Pierogi z suszonymi śliwkami Ani Starmach

Azjatyckie pierożki z mięsem
Przepis

Azjatyckie pierożki z mięsem

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra
News

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra

Pierogi z grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Smak i zapach lasu zamknięty w delikatnym cieście
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
11komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi z grzybami

Składniki

  • 80 g suszonych grzybów
  • 60 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka  ciepłej wody
0
8

Sposób przygotowania:

Farsz:

Namoczone grzyby ugotuj w bulionie, odcedź. Obraną cebulę i pieczarki pokrój w paski, a następnie podsmaż na maśle. Przestudzoną cebulę wraz z pieczarkami i grzybami zmiel maszynką z wkładką o grubych oczkach. Dodaj bułkę tartą. Gotowy farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto:

Mąkę, żółtka, olej, wodę, sól wymieszaj i wyrób w melakserze na elastyczne ciasto. Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj cienko. Szklanką lub okrągłymi formami do pierniczków wykrawaj kółka, na każdy nakładaj farsz. Zlepione pierogi ułóż na oprószonej mąką desce.  Gotuj pierogi w dużej ilości wody z solą i olejem. Od chwili wypłynięcia gotuj jeszcze przez 3 minuty. Pierogi wyciągaj łyżką cedzakową, układaj na podgrzanym półmisku, polewając zrumienioną na oleju cebulką.

Zainspiruj nas

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a nie za dużo tej wody ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Świetne i pyszne ...........POLECAM

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Świetne i pyszne .. POLECAM ! ; )

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ja mam własny przepis.. i nigdy tam nie dodam pieczarek. A pierogów z kapustą i grzybami nie toleruje ani ja ani ktokolwiek inny w moim otoczeniu.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Skoro nie tolerujesz, to po co komentujesz? Jak czegoś nie lubię, to mnie przepis na to nie interesuje. A tym bardziej głupie komentowanie go...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      No to bawmy się pisanie dalej. Moim zdanie wszystko działa dobrze. W przepisach wigilijnych jest przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Ja już je robiłam na próbę, są świetne. Tylko uwaga kapusta nie jest kwaszona tylko świeża. Takie pierogi z samymi grzybami są bardzo dobre do barszczu, lub same. Polecam od lat takie robię. Pozdrawiam.... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Drogi odpowiadaczu, widzę że jakaś magia działa na tej stronie, pewnie to ze względu na święta. Jeszcze wczoraj nazywały się pierogi z kapustą i grzybami... Niemniej jednak cieszy, że z komentarzy wyciągane są wnioski. Smacznego

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Drogi Gościu, czytaj uważnie, to są pierogi z grzybami a nie z kapustą i grzybami. Smak i zapach lasu zamknięty w delikatnym cieście. Kapusty nie rosną w lesie. Prawda?

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      a gdzie kapusta w tych pierogach? nie mogę znaleźć jej w przepisie.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Dziekuje za dobry przepis , wyprobowalam sa swietne

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                              Pierogi z grzybami Pierogi z grzybami

                                              Zobacz więcej z Inspiracji

                                              Pierogowe święta

                                              Słodkie, słone, tradycyjne czy nowomodne? Zobacz smakowitą wariację na temat pierogów!

                                              Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

                                              Pierogi z kapustą i grzybami

                                              Pierogi z grzybamiPrzepis

                                              Pierogi z grzybami

                                              Pierogi ruskie Piotra KucharskiegoPrzepis

                                              Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

                                              Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą
                                              Przepis

                                              Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą

                                              Pierogi z suszonymi śliwkami Ani StarmachPrzepis

                                              Pierogi z suszonymi śliwkami Ani Starmach

                                              Azjatyckie pierożki z mięsem
                                              Przepis

                                              Azjatyckie pierożki z mięsem

                                              Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra
                                              News

                                              Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra

                                              Zobacz również

                                              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                              Chleb z płatkami owsianymi

                                              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                              Przysmak młodości Przepis 137

                                              Przysmak młodości

                                              Kanapka idealna!

                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                              Pizza godna królów

                                              Śledzie Kasi Klich
                                              Przepis 34

                                              Śledzie Kasi Klich

                                              Śledź o korzennym posmaku

                                              Champion cyklistów Przepis 16

                                              Champion cyklistów

                                              Niebanalna szarlotka

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                              Knedle ze śliwkami

                                              Przepis na słodki obiad

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego

                                              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                              tvnpix