zamknij
Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami

Temat Inspiracji

Pierogowe święta

Słodkie, słone, tradycyjne czy nowomodne? Zobacz smakowitą wariację na temat pierogów!

Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z grzybamiPrzepis

Pierogi z grzybami

Pierogi ruskie Piotra KucharskiegoPrzepis

Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą
Przepis

Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą

Pierogi z suszonymi śliwkami Ani StarmachPrzepis

Pierogi z suszonymi śliwkami Ani Starmach

Azjatyckie pierożki z mięsem
Przepis

Azjatyckie pierożki z mięsem

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra
News

Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zadowolą każdego łasucha
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi z farszem z grzybów i kapusty

Składniki

  • 70 g suszonych grzybów
  • 150 g świeżej kapusty białej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 20 g wędzonego boczku
0
14

Sposób przygotowania:

Farsz:

  • Obraną cebulę i czosnek pokrój w paski, kapustę drobno poszatkuj.
  • Namoczone grzyby ugotuj w bulionie wraz z cebulą, czosnkiem i kapustą, całość odcedź.
  • Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, przesmaż kapustę z cebulą i czosnkiem.
  • Kiedy będzie miękka, dodaj grzyby i smaż kilka minut. Przestudzony farsz dopraw solą i pieprzem.


Ciasto:

  • Używając malaksera, wyrób mąkę z mlekiem, żółtkami, olejem i solą na elastyczne ciasto.
  • Masę podziel na 3 części - jedną przygotuj do rozwałkowania, pozostałe przykryj miseczką, by nie obeschły.
  • Szklanką powykrawaj kółka. Na każde nakładaj łyżeczkę farszu, a następnie połącz brzegi i delikatnie pozalepiaj.
  • Tak przygotowane pierogi ułóż na oprószonej mąką desce.
  • Gotuj pierogi w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju.
  • Od chwili wypłynięcia odlicz 3 minuty i wyciągnij pierogi łyżką cedzakową.
  • Układaj na podgrzanym półmisku, polewając zrumienioną na oleju cebulką i skwarkami z boczku.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Farsz, gdy jest za rzadki należy odparować na mniejszym ogniu . Dodanie na koniec całego jajka i energiczne wymieszanie, sprawi,że farsz będzie bardziej ścisły i smaczniejszy.Niektórzy zamiast jajka dodają nieco bułki tartej.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Chyba proporcje do ciasta są źle podane. Przy dwóch szklankach mąki, szklance mleka, jeszcze olej i zółtka, to robi się z tego ciapa!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Na ile to porcji jest?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              3 szklanki mąki do tego przepisu i wychodzi 90 - 100 pierogów

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Wypróbowałam. Ciasto twarde. Farsz - ciapcia. Dodałabym pół na pól kiszonej , byłaby mniejsza ciapa

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ja może poradzę, kapustę trzeba wrzucić na patelnię i tylko chwilę przesmażyć razem z cebulą i czosnkiem, a ugotowane grzyby porządnie odcisnąć, Przesmażać to wszystko krótko, żeby było widać poszczególne składniki.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • ~Gość:
                          • Ja może poradzę, kapustę trzeba wrzucić na patelnię i tylko chwilę przesmażyć razem z cebulą i czosnkiem, a ugotowane grzyby porządnie odcisnąć, Przesmażać to wszystko krótko, żeby było widać poszczególne składniki.
                          • rozwiń

                          Witam.
                          Dziękuję za radę , Od 30 lat robie pierogi i zawsze porządnie odciaskam i grzyby i kapustę , następnie podsmażam . Niestety jeśli chodzi o kapustę świerzą zawsze jest ciapowata ,nawet po porządnym podsmażeniu. Pozdrawiam

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wypróbowałam, bardzo, bardzo dobre. Lepsze niż te nasze tradycyjne z kapusty kiszonej.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                  Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami

                                  Zobacz więcej z Inspiracji

                                  Pierogowe święta

                                  Słodkie, słone, tradycyjne czy nowomodne? Zobacz smakowitą wariację na temat pierogów!

                                  Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

                                  Pierogi z kapustą i grzybami

                                  Pierogi z grzybamiPrzepis

                                  Pierogi z grzybami

                                  Pierogi ruskie Piotra KucharskiegoPrzepis

                                  Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

                                  Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą
                                  Przepis

                                  Aromatyczne pierożki ze śliwkami i miodową polewą

                                  Pierogi z suszonymi śliwkami Ani StarmachPrzepis

                                  Pierogi z suszonymi śliwkami Ani Starmach

                                  Azjatyckie pierożki z mięsem
                                  Przepis

                                  Azjatyckie pierożki z mięsem

                                  Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra
                                  News

                                  Podróżnik kulinarny - pierogi z żubra

                                  Zobacz również

                                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                  Babka ziemniaczana

                                  Podlaski specjał

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                  Pizza godna królów

                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                  Takie ciasto rozweseli każdego

                                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                  Deser z mrożonych truskawek

                                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                  Kotlety po grecku

                                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                  Knedle ze śliwkami

                                  Przepis na słodki obiad

                                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                  Kolorowa samba warzywna

                                  Zdrowe i pyszne danie

                                  Ryba w curry Przepis 15

                                  Ryba w curry

                                  Indie na talerzu

                                  tvnpix