zamknij
Żeberka jagnięce Łapanowskiego Żeberka jagnięce Łapanowskiego

Temat Inspiracji

Pierwsza gwiazda już zabłysła!

Gwiazdy świecą także na kulinarni.pl - poznaj ich przepisy!

Sandacz Piotra Kucharskiego
Przepis

Sandacz Piotra Kucharskiego

Burgery Moniki Mrozowskiej
Przepis

Burgery Moniki Mrozowskiej

Żeberka jagnięce Łapanowskiego
Przepis

Żeberka jagnięce Łapanowskiego

Piotr Kucharski oprawia rybę... kapslem!
Porada

Piotr Kucharski oprawia rybę... kapslem!

Piotr Kucharski przygotowuje rybę do pieczenia
Porada

Piotr Kucharski przygotowuje rybę do pieczenia

Kolendra lubi towarzystwo
Porada

Kolendra lubi towarzystwo

Żeberka jagnięce Łapanowskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Łapanowski
Autor przepisu:
Poznaj alternatywę dla mięsa wieprzowego i wołowego!
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Żeberka jagnięce Łapanowskiego
Autor: 3tv/kulinarni.pl Żeberka jagnięce i puree Grzegorza Łapanowskiego

Składniki

  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 goździków
  • odrobina anyżu
  • odrobina chilli
  • do smażenia oliwa z oliwek
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • 1 kg żeberek jagnięcych
  • 1/2 kg topinambura
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 pomidor
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 ząbki czosnku
0
18

Sposób przygotowania:

Żeberka:

Żeberka jagnięce pokrój na mniejsze kawałki. Karmelizuj żeberka na suchej patelni, kiedy będą miały złocisty kolor przełóż je do szybkowara, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora opalonego wcześniej nad gazem.

Na oliwie z oliwek podsmaż odrobinę czosnku. Kolejno obsmażaj: pokrojoną w kostkę cebulę i  drobno posiekane suszone śliwki. Aby gulasz był aromatyczny dodaj lekko posmażone ziarna kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chilli, odrobinę anyżu, goździków, listków laurowych i ziela angielskiego. Dorzuć wszystko do szybkowara i dodaj odrobinę wody, żeby mięso miało się w czym uduśić. Gotuj od 40 do 60 minut.

Puree:

Obierz topinambury, gotuj w osolonej wodzie przez ok. 30 min, aż będą bardzo miękkie. Ugotowane warzywa rozgnieć, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, śmietany kremówki, soli i pieprzu.

Na spodzie talerza ułóż puree. Następnie żeberka z warzywami. Dopraw solą i pieprzem, udekoruj świeżą kolendrą.

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ładnie do wszystko wygląda,ale prawda taka,że jeść nie ma co. Takie są żeberka,niestety :/

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      podobny do ziemniaka

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Gdzie można kupić topinambur na Śląsku i jak to smakuje ?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Łapa na prezydenta!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                  Żeberka jagnięce Łapanowskiego Żeberka jagnięce Łapanowskiego

                  Zobacz więcej z Inspiracji

                  Pierwsza gwiazda już zabłysła!

                  Gwiazdy świecą także na kulinarni.pl - poznaj ich przepisy!

                  Sandacz Piotra Kucharskiego
                  Przepis

                  Sandacz Piotra Kucharskiego

                  Burgery Moniki Mrozowskiej
                  Przepis

                  Burgery Moniki Mrozowskiej

                  Żeberka jagnięce Łapanowskiego
                  Przepis

                  Żeberka jagnięce Łapanowskiego

                  Piotr Kucharski oprawia rybę... kapslem!
                  Porada

                  Piotr Kucharski oprawia rybę... kapslem!

                  Piotr Kucharski przygotowuje rybę do pieczenia
                  Porada

                  Piotr Kucharski przygotowuje rybę do pieczenia

                  Kolendra lubi towarzystwo
                  Porada

                  Kolendra lubi towarzystwo

                  Zobacz również

                  Ryba w curry Przepis 15

                  Ryba w curry

                  Indie na talerzu

                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                  Krem z brokułów z łososiem

                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                  Orzechowy gangster z Bronxu

                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                  tvnpix