zamknij
Pierogi z farszem z ogonów wołowych Pierogi z farszem z ogonów wołowych

Temat Inspiracji

Piotr Kucharski zaprasza na pierogi

Pierogi z mięsem nie muszą wcale być nudne. Piotr Kucharski nie byłby sobą, gdyby nie zaproponował oryginalnej interpretacji tej klasycznej potrawy. Wystarczy, że zrobił farsz z wołowego ogona i doprawił go do smaku wine...

Ciasto na pierogi
Przepis

Ciasto na pierogi

Pierogi z farszem z ogonów wołowych
Przepis

Pierogi z farszem z ogonów wołowych

Pierogi z farszem z ogonów wołowych

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Sprawdzony przepis Piotra Kucharskiego!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pierogi z farszem z ogonów wołowych
Pierogi Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 kg ogonów wołowych
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 owoc jałowca
  • 1 mały kawałek kory cynamonu
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml gorącej wody
0
4

Sposób przygotowania:

Farsz i sos winny:

Ogony wołowe pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do szybkowaru, zalej winem. Dodaj przekrojoną na ćwiartki cebulę razem z łupiną oraz czosnek w łupinach. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, selera oraz wszystkie przyprawy. Zamknij i gotuj około 3 godzin.
Gdy ogony są już ugotowane, obierz mięso do kości i drobno pokrój, wyrabiaj farsz przez chwilę rękami, aby się posklejał.

Przecedź do rondelka sos winny, który pozostał po ugotowanych ogonach. Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj kawałek zimnego masła. Mieszaj, aby masło się rozpuściło i zagęściło sos.

Ciasto:

W tym czasie zrób ciasto. Odważ mąkę i wmieszaj z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami oleju. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj cały czas widelcem. Następnie wyrabiaj ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Włóż ciasto do foliowego woreczka i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Zobacz, jak Piotr Kucharski robi ciasto na pierogi >>>

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wytnij okręgi, na każdy nałóż farsz, zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

Pierogi podawaj polane sosem winnym.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Pierogi z farszem z ogonów wołowych Pierogi z farszem z ogonów wołowych

Zobacz więcej z Inspiracji

Piotr Kucharski zaprasza na pierogi

Pierogi z mięsem nie muszą wcale być nudne. Piotr Kucharski nie byłby sobą, gdyby nie zaproponował oryginalnej interpretacji tej klasycznej potrawy. Wystarczy, że zrobił farsz z wołowego ogona i doprawił go do smaku wine...

Ciasto na pierogi
Przepis

Ciasto na pierogi

Pierogi z farszem z ogonów wołowych
Przepis

Pierogi z farszem z ogonów wołowych

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix