zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Placki z zielonego groszku z łososiem i jajkiem

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comPlacki z zielonego groszku z łososiem i jajkiem

Składniki

  • 1 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 100 g wędzonwgo łososia
  • 5 jaj
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
0
22

Sposób przygotowania:

  • Świeży groszek wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 1/3 groszku odkładamy, a pozostały miksujemy z łyżką wody, jednym jajkiem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę mąki i pozostały groszek w całości.
  • Dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części i smażymy 4 ładne, okrągłe placki na łyżce rozgrzanego oleju po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i smażymy 4 jajka sadzone, starając się nadać im okrągły kształt.
  • Na usmażone placki smarujemy po łyżeczce śmietany, kładziemy plasterek łososia i na wierzch sadzone jajko; posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Placuszki cudowne, właśnie zjedzone :) do musu z groszku dodalam odrobinę starkowanego parmezanu. Delicious !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Fajny przepis, kiedyś wykorzystam :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          tvnpix