zamknij
Pierniczki Pierniczki

Temat Inspiracji

Przedświąteczny szał na pierniki

Stary jak piernik. W tym powiedzeniu kryje się cała historia ciasta piernikowego. I rzeczywiście - piernik ma w polskiej sztuce kulinarnej wielowiekową tradycję. Wypiekało się go na naszych ziemiach już za czasów Polsk...

Miękkie pierniki
Przepis

Miękkie pierniki

PierniczkiPrzepis

Pierniczki

Świąteczne pierniczki Ani Starmach
Przepis

Świąteczne pierniczki Ani Starmach

Wigilijny piernik z powidłami Ani StarmachPrzepis

Wigilijny piernik z powidłami Ani Starmach

Stary piernik gwarancją dobrobytu!Ciekawostka

Stary piernik gwarancją dobrobytu!

Pierniczki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wprost idealne na każdy stół!
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreePierniczki

Składniki

  • 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25g  kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 125g  mąki
  • 125g mielonych orzechów (migdałów, orzechów laskowych)
  • 1 łyżeczka  mieszanki przypraw do piernika
  • 1 jajko
  • 4cl  rumu
  • 2 łyżki  cukru waniliowego
  • 125g cukru trzcinowego
  • ok. 20 andrutów o średnicy 8cm
0
10

Sposób przygotowania:

Wymieszaj kandyzowane owoce z 1 łyżką mąki w mikserze na drobną miazgę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pozostałą mąkę z przyprawami i mielonymi orzechami. Jajko, rum, cukier waniliowy i trzcinowy utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj mieszankę kandyzowanych owoców oraz mąkę z orzechami i dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej andruty. Na każdego wafla nałóż po łyżce masy, formując okrągłe kształty pierniczków. Tak przygotowane wstaw na godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Pierniczki wstaw do piekarnika na ok. 20 minut, by nabrały złotego koloru. W międzyczasie wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gęstą masę. W drugim naczyniu rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Połowę upieczonych pierników posmarować lukrem a drugą rozpuszczoną czekoladą. Podawać, gdy polewy zastygną.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Pierniczki Pierniczki

Zobacz więcej z Inspiracji

Przedświąteczny szał na pierniki

Stary jak piernik. W tym powiedzeniu kryje się cała historia ciasta piernikowego. I rzeczywiście - piernik ma w polskiej sztuce kulinarnej wielowiekową tradycję. Wypiekało się go na naszych ziemiach już za czasów Polsk...

Miękkie pierniki
Przepis

Miękkie pierniki

PierniczkiPrzepis

Pierniczki

Świąteczne pierniczki Ani Starmach
Przepis

Świąteczne pierniczki Ani Starmach

Wigilijny piernik z powidłami Ani StarmachPrzepis

Wigilijny piernik z powidłami Ani Starmach

Stary piernik gwarancją dobrobytu!Ciekawostka

Stary piernik gwarancją dobrobytu!

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix