zamknij
Świąteczne pierniczki Ani Starmach Świąteczne pierniczki Ani Starmach

Temat Inspiracji

Przedświąteczny szał na pierniki

Stary jak piernik. W tym powiedzeniu kryje się cała historia ciasta piernikowego. I rzeczywiście - piernik ma w polskiej sztuce kulinarnej wielowiekową tradycję. Wypiekało się go na naszych ziemiach już za czasów Polsk...

Miękkie pierniki
Przepis

Miękkie pierniki

PierniczkiPrzepis

Pierniczki

Świąteczne pierniczki Ani Starmach
Przepis

Świąteczne pierniczki Ani Starmach

Wigilijny piernik z powidłami Ani StarmachPrzepis

Wigilijny piernik z powidłami Ani Starmach

Stary piernik gwarancją dobrobytu!Ciekawostka

Stary piernik gwarancją dobrobytu!

Świąteczne pierniczki Ani Starmach

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Pierniki wcale nie muszą być pracochłonne
Ugotowałem to!32
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
37komentarzy
Świąteczne pierniczki Ani Starmach
Świąteczne pierniczki Ani Starmach

Składniki

  • 500 g mąki
  • 300 g miodu
  • 1  jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropli barwnika
0
20

Sposób przygotowania:

  • Miód podgrzej, wymieszaj go z mąką, miękkim masłem, cukrem, jajkiem i resztą składników.
  • Odłóż na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowuj porcje ciasta (żeby się nie przyklejało do stolnicy, podsypuj je mąką).
  • Wykrawaj pierniczki (jeśli chcesz je później powiesić na choince, nie zapomnij wyciąć małych otworków), układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gotowe pierniczki dekoruj kolorowym lukrem. Najlepiej smakują po upływie około 2 tygodni.

Więcej przepisów na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (37)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jest dwa razy wpisany cukier puder. Pomyłka czy tak ma być? Ktoś wie?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mam pytanie czy cukier puder ma być 100gram i 1szklanka czy tylko 100gram ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Cukier puder 1szklanka( na dole w przepisie) jest do lukru

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              jak zrobić pierniki

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy pierniczki sa twarde od razu po upieczeniu?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Dekorować je od razu czy jak zmiekna?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Jakiego miód będzie najlepszy do tego przepisu?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Perniczki sa przepyszne.Pozdrowienia dla pani Ani!!!!!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Właśnie wypróbowałam przepis, pierniki przepyszne i miękkie. Dodałam trzy łyżki mleka i zabrały mi więcej mąki niż w przepisie. Polecam gorąco. Wychodzi ok 60 sztuk. Uwaga pierniczki bardzo rosną więc trzeba naprawdę cienko wałkować ciasto .

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      W końcu super przepis na pierniki!! Wyszły pyszne ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Po jakim czasie robią się miękkie?

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                              Świąteczne pierniczki Ani Starmach Świąteczne pierniczki Ani Starmach

                                              Zobacz więcej z Inspiracji

                                              Przedświąteczny szał na pierniki

                                              Stary jak piernik. W tym powiedzeniu kryje się cała historia ciasta piernikowego. I rzeczywiście - piernik ma w polskiej sztuce kulinarnej wielowiekową tradycję. Wypiekało się go na naszych ziemiach już za czasów Polsk...

                                              Miękkie pierniki
                                              Przepis

                                              Miękkie pierniki

                                              PierniczkiPrzepis

                                              Pierniczki

                                              Świąteczne pierniczki Ani Starmach
                                              Przepis

                                              Świąteczne pierniczki Ani Starmach

                                              Wigilijny piernik z powidłami Ani StarmachPrzepis

                                              Wigilijny piernik z powidłami Ani Starmach

                                              Stary piernik gwarancją dobrobytu!Ciekawostka

                                              Stary piernik gwarancją dobrobytu!

                                              Zobacz również

                                              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                              Pomidorki z karmelem i lodami

                                              Deserowa wersja pomidora

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                              Puszyste ego Przepis 14

                                              Puszyste ego

                                              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego

                                              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                              Kotlety mielone na ostro

                                              Nowa wersja znanego dania

                                              Harira by Joseph Seeletso
                                              Przepis 61

                                              Harira by Joseph Seeletso

                                              Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                              Kotleciki z brzoskwiniami

                                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                              tvnpix