zamknij
Wieniec wielkanocny Wieniec wielkanocny

Temat Inspiracji

Przygotuj z nami Wielkanocne Śniadanie

Wielkanoc to święta wiosennego przebudzenia, witalności i młodości. Na świątecznym stole w głównej roli występują jaja - symbol odrodzenia, zdrowia, dostatku i pomyślności. Warto przygotować je w niecodziennych odsłonac...

Wieniec wielkanocnyPrzepis

Wieniec wielkanocny

 Wątróbki indycze faszerowane gruszka i wędzoną szynkąPrzepis

Wątróbki indycze faszerowane gruszka i wędzoną szynką

Wielkanocna kiełbasa Przepis

Wielkanocna kiełbasa

Majonez w trzech smakachPrzepis

Majonez w trzech smakach

Sos wiosennyPrzepis

Sos wiosenny

Tort jajeczny na kruchym spodziePrzepis

Tort jajeczny na kruchym spodzie

Tymbaliki z chrzanową galaretkąPrzepis

Tymbaliki z chrzanową galaretką

Wieniec wielkanocny

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Alternatywa dla ciasta drożdżowego
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaWieniec wielkanocny

Składniki

  • 300 g letniej wody
  • 12 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych
  • 1 płaska łyżeczka łyżeczki soli
  • 1 łyżka  oliwy z oliwek
0
1

Sposób przygotowania:

  • Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, otręby, sól i oliwę, wymieszaj, a następnie wyrób ręką na gładką i elastyczną masę.
  • Uformowaną w kulę włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Następnie ciasto podziel na dwie części i każdą z nich podziel na trzy części.
  • Kawałki ciasta uformuj w wałeczki około 25 cm. Złóż po trzy i spleć warkocze. Zwiń, formując wianki.
  • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wodą. Odstaw do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 min w temperaturze 200°C.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Wieniec wielkanocny Wieniec wielkanocny

Zobacz więcej z Inspiracji

Przygotuj z nami Wielkanocne Śniadanie

Wielkanoc to święta wiosennego przebudzenia, witalności i młodości. Na świątecznym stole w głównej roli występują jaja - symbol odrodzenia, zdrowia, dostatku i pomyślności. Warto przygotować je w niecodziennych odsłonac...

Wieniec wielkanocnyPrzepis

Wieniec wielkanocny

 Wątróbki indycze faszerowane gruszka i wędzoną szynkąPrzepis

Wątróbki indycze faszerowane gruszka i wędzoną szynką

Wielkanocna kiełbasa Przepis

Wielkanocna kiełbasa

Majonez w trzech smakachPrzepis

Majonez w trzech smakach

Sos wiosennyPrzepis

Sos wiosenny

Tort jajeczny na kruchym spodziePrzepis

Tort jajeczny na kruchym spodzie

Tymbaliki z chrzanową galaretkąPrzepis

Tymbaliki z chrzanową galaretką

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix