zamknij
Karp po żydowsku Karp po żydowsku

Temat Inspiracji

Ryba na wigilijnym stole

Trudno wyobrazić sobie polską Wigilię bez ryby na stole. Czy można zastąpić tradycyjnego karpia innymi rybami? Oczywiście! Zobacz nasze pomysły na wysmienite dania z rybą w roli głównej.

Karp po żydowskuPrzepis

Karp po żydowsku

Filet z łososia z warzywami
Przepis

Filet z łososia z warzywami

Pstrąg grillowany
Przepis

Pstrąg grillowany

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?
Porada

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?

Karp po żydowsku

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny przepis
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Karp po żydowsku

Składniki

  • 2-3  filety z karpia
  • 3 duże cebule
  • 45 g  rodzynek
  • 20 g  migdałów
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szkl szklanki piwa
  • 1 łyżka octu
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • do smaku pieprz i sól
0
6

Sposób przygotowania:

  • Filety z karpia umyj i podziel na porcje.
  • Posyp z każdej strony solą i pieprzem.
  • W moździerzu potłucz goździki i posyp nimi rybę. Na koniec rybę skrop octem i odrobiną oliwy.
  • Obraną cebulę pokrój w plastry i podsmaż na dużej patelni. Podlej piwem, dołóż rybę i duś pod przykryciem ok. 20 do 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij rybę, a sos zredukuj, pozostawiając do odparowania.
  • Dodaj rodzynki i migdały, gotuj jeszcze chwilę.
  • Gotową rybę ułóż na półmisku, polej sosem i udekoruj płatkami migdałowymi.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Karp po żydowsku Karp po żydowsku

Zobacz więcej z Inspiracji

Ryba na wigilijnym stole

Trudno wyobrazić sobie polską Wigilię bez ryby na stole. Czy można zastąpić tradycyjnego karpia innymi rybami? Oczywiście! Zobacz nasze pomysły na wysmienite dania z rybą w roli głównej.

Karp po żydowskuPrzepis

Karp po żydowsku

Filet z łososia z warzywami
Przepis

Filet z łososia z warzywami

Pstrąg grillowany
Przepis

Pstrąg grillowany

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?
Porada

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix