zamknij
Karp po żydowsku Karp po żydowsku

Temat Inspiracji

Ryba na wigilijnym stole

Trudno wyobrazić sobie polską Wigilię bez ryby na stole. Czy można zastąpić tradycyjnego karpia innymi rybami? Oczywiście! Zobacz nasze pomysły na wysmienite dania z rybą w roli głównej.

Karp po żydowskuPrzepis

Karp po żydowsku

Filet z łososia z warzywami
Przepis

Filet z łososia z warzywami

Pstrąg grillowany
Przepis

Pstrąg grillowany

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?
Porada

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?

Karp po żydowsku

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny przepis
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Karp po żydowsku

Składniki

  • 2-3  filety z karpia
  • 3 duże cebule
  • 45 g  rodzynek
  • 20 g  migdałów
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szkl szklanki piwa
  • 1 łyżka octu
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • do smaku pieprz i sól
0
6

Sposób przygotowania:

  • Filety z karpia umyj i podziel na porcje.
  • Posyp z każdej strony solą i pieprzem.
  • W moździerzu potłucz goździki i posyp nimi rybę. Na koniec rybę skrop octem i odrobiną oliwy.
  • Obraną cebulę pokrój w plastry i podsmaż na dużej patelni. Podlej piwem, dołóż rybę i duś pod przykryciem ok. 20 do 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij rybę, a sos zredukuj, pozostawiając do odparowania.
  • Dodaj rodzynki i migdały, gotuj jeszcze chwilę.
  • Gotową rybę ułóż na półmisku, polej sosem i udekoruj płatkami migdałowymi.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Karp po żydowsku Karp po żydowsku

Zobacz więcej z Inspiracji

Ryba na wigilijnym stole

Trudno wyobrazić sobie polską Wigilię bez ryby na stole. Czy można zastąpić tradycyjnego karpia innymi rybami? Oczywiście! Zobacz nasze pomysły na wysmienite dania z rybą w roli głównej.

Karp po żydowskuPrzepis

Karp po żydowsku

Filet z łososia z warzywami
Przepis

Filet z łososia z warzywami

Pstrąg grillowany
Przepis

Pstrąg grillowany

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?
Porada

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix