zamknij
Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

Temat Inspiracji

Sprawdzone przepisy na Święta

"Co kraj to obyczaj, co parafia to innych zwyczaj" - tak mówi ludowe porzekadło. I rzeczywiście, dużo w tym prawdy. Zobaczcie, czym się różnią tradycyjne potrawy wigilijne w różnych częściach Polski. Zobacz nasze przepis...

MakowiecPrzepis

Makowiec

Sandacz po kaszubskuPrzepis

Sandacz po kaszubsku

KutiaPrzepis

Kutia

Śledź po skandynawskuPrzepis

Śledź po skandynawsku

Ulubiona potrawa Michela Morana to...
News

Ulubiona potrawa Michela Morana to...

Kompot wigilijny z suszu Magdy GesslerPrzepis

Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

Kuchnia wigilijna od morza aż do TatrNews

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

Pierogi z kapustą i grzybami

Masa makowaPrzepis

Masa makowa

Wigilijny barszcz z uszkamiPrzepis

Wigilijny barszcz z uszkami

Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Magda Gessler
Autor przepisu:
Smak Świąt w płynie
Ugotowałem to!65
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
35komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 100 g jabłek
  • 100 g śliwek
  • 100 g gruszek
  • 100 g miodu
  • 5 szt goździków
  • 1  pomarańcza
  • cynamon  do smaku
0
38

Sposób przygotowania:

  • Owoce włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około pół godziny.
  • Podczas gotowania dodaj miód, goździki i cynamon.
  • Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój w plastry.
  • Garnek z kompotem zdejmij z ognia, dodaj plastry pomarańczy i odstaw do wystygnięcia.
  • Podaj schłodzony, po obfitym posiłku.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (35)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pół szklanki wody...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Gdyby Pani Gessler, podano w jakiejś restauracji kompot tej konsystencji i wyglądu, zaczęła by nim parskać i wypluwać do wiadra... Ten wyrób powinien być półprzeźroczysty i klarowny by zachęcał do spożycia.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          PITOLISZ ;)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              na innym przepisie widziałam podaną 1 i 1/2l wody na tę samą ilość owoców co w.w.przepisie p.Magdy.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Szkoda, że nikt nie podał ile wody nalać na podaną gramaturę suszu, dziwne.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Jak można miód dodać do gotującego się kompotu-przecież straci wszystko co ma najwartościowsze !!!!!!!!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          kto powiedział, że chodzi o właściwości miodu a nie o jego walory smakowe? Poza tym, niektóre źródła podają, że miód powinno się gotować, gdyż poza pewnymi zdrowotnymi właściwościami posiada znacznie bardziej szkodliwe działanie śluzo-twórcze.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Dokładnie tak, miód dodajemy do letniego wywaru.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  szkoda że przepisy nie są pokazane na video

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      a co tu pokazywac? jak sie wrzuca wszystko do gara? bzdura ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Ten kompot to tradycja w mojej rodzinie ( i nie tylko mojej) . W tym roku zrobiłam wg. przepisu p. Magdy tj, dodałam miód i pomarańcz. Miód dodałam jednak nie podczas gotowania , ale kiedy kompot był lekko chłodny , a to dlatego żeby nie stracił w gorącym napoju swoich cudownych właściwości.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              znasz się na zecy

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  wojciech_lenartowicz

                                                  Bardzo smaczny, orzeźwiający.
                                                  Polecam!

                                                  PS. Mętny kolor bierze się m. in. z obecności w nim pomarańczy (ja akurat robiłem go na mandarynkach bo były pod ręką :) ) i według mnie w niczym nie przeszkadza. Kompot wigilijny zawsze kojarzył mi się z mętnym kolorem.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      komentarze oczywiscie rozne, jak widac niektore tylko zlosliwe atakujace kontrowersyjna osobe p Gessler, widok kompotu z suszu nigdy nie byl powalajacy na kolana, to nie wino czerwone... mnie jedno tutaj intrygule... Pani Magdo, jaka ilosc wody do gotowania na 100g roznych owocow????

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                          Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

                                                          Zobacz więcej z Inspiracji

                                                          Sprawdzone przepisy na Święta

                                                          "Co kraj to obyczaj, co parafia to innych zwyczaj" - tak mówi ludowe porzekadło. I rzeczywiście, dużo w tym prawdy. Zobaczcie, czym się różnią tradycyjne potrawy wigilijne w różnych częściach Polski. Zobacz nasze przepis...

                                                          MakowiecPrzepis

                                                          Makowiec

                                                          Sandacz po kaszubskuPrzepis

                                                          Sandacz po kaszubsku

                                                          KutiaPrzepis

                                                          Kutia

                                                          Śledź po skandynawskuPrzepis

                                                          Śledź po skandynawsku

                                                          Ulubiona potrawa Michela Morana to...
                                                          News

                                                          Ulubiona potrawa Michela Morana to...

                                                          Kompot wigilijny z suszu Magdy GesslerPrzepis

                                                          Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

                                                          Kuchnia wigilijna od morza aż do TatrNews

                                                          Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

                                                          Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

                                                          Pierogi z kapustą i grzybami

                                                          Masa makowaPrzepis

                                                          Masa makowa

                                                          Wigilijny barszcz z uszkamiPrzepis

                                                          Wigilijny barszcz z uszkami

                                                          Zobacz również

                                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                                          Kolorowa samba warzywna

                                                          Zdrowe i pyszne danie

                                                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                                                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                                          Tatar ze śledzia
                                                          Przepis 13

                                                          Tatar ze śledzia

                                                          Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                                          Szaszłyki wyborne

                                                          Nie tylko na sezon grillowy

                                                          Śledzie Kasi Klich
                                                          Przepis 34

                                                          Śledzie Kasi Klich

                                                          Śledź o korzennym posmaku

                                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                                          Grillowany ser halloumi

                                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                                          Wiśniowy drift Przepis 102

                                                          Wiśniowy drift

                                                          Sernik z sosem wiśniowym

                                                          Chleb orzechowy Przepis 112

                                                          Chleb orzechowy

                                                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                                          tvnpix