zamknij
Kutia Kutia

Temat Inspiracji

Sprawdzone przepisy na Święta

"Co kraj to obyczaj, co parafia to innych zwyczaj" - tak mówi ludowe porzekadło. I rzeczywiście, dużo w tym prawdy. Zobaczcie, czym się różnią tradycyjne potrawy wigilijne w różnych częściach Polski. Zobacz nasze przepis...

MakowiecPrzepis

Makowiec

Sandacz po kaszubskuPrzepis

Sandacz po kaszubsku

KutiaPrzepis

Kutia

Śledź po skandynawskuPrzepis

Śledź po skandynawsku

Ulubiona potrawa Michela Morana to...
News

Ulubiona potrawa Michela Morana to...

Kompot wigilijny z suszu Magdy GesslerPrzepis

Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

Kuchnia wigilijna od morza aż do TatrNews

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

Pierogi z kapustą i grzybami

Masa makowaPrzepis

Masa makowa

Wigilijny barszcz z uszkamiPrzepis

Wigilijny barszcz z uszkami

Kutia

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepyszny wigilijny deser
Ugotowałem to!16
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: Eastnewskutia

Składniki

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki róży ucieranej z cukrem
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu do smaku
0
17

Sposób przygotowania:

Pszenicę oczyść i zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedź. Mak opłucz, sparz, odsącz i zmiel w maszynce z gęstym sitkiem. Połącz z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodaj posiekane bakalie. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
arturfom

Kutia ( kucja ) - posiłek dla mniej zamożnych, potrawa ma pochodzenie ukraińskie, nadal serwuje się ją na podlasiu w wersji najbardziej zbliżonej do oryginału ( zamiennikiem są łamańce z makiem ), w przepisie brak cukru i szafranu - kogo było stać na takie przyprawy - był miód, łuskana pszenica, mielony mak, bakalie. Kutie robi się... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Kutia wyszła przepyszna, choć jak dla mnie nieco za słodka. Rodzina jednak była zachwycona, więc wybaczam ;) Przepis jest bardzo podobny do tego, którego używałam w przeszłości, jednak efekt końcowy jest zupełnie inny.
      @Gość, może to twój przepis nie jest tradycyjny? Żadne z moich znajomych na przykład nie używa w kutii fig czy... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Absolutnie nie ortodoksyjny przepis! Moja Babcia w niebie za głowę się łapie...Kutia to pszenica, mak, miód, orzechy (włoskie i laskowe), migdały, rodzynki, figi, daktyle, i tyle!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              zgadzam się

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                  Kutia Kutia

                  Zobacz więcej z Inspiracji

                  Sprawdzone przepisy na Święta

                  "Co kraj to obyczaj, co parafia to innych zwyczaj" - tak mówi ludowe porzekadło. I rzeczywiście, dużo w tym prawdy. Zobaczcie, czym się różnią tradycyjne potrawy wigilijne w różnych częściach Polski. Zobacz nasze przepis...

                  MakowiecPrzepis

                  Makowiec

                  Sandacz po kaszubskuPrzepis

                  Sandacz po kaszubsku

                  KutiaPrzepis

                  Kutia

                  Śledź po skandynawskuPrzepis

                  Śledź po skandynawsku

                  Ulubiona potrawa Michela Morana to...
                  News

                  Ulubiona potrawa Michela Morana to...

                  Kompot wigilijny z suszu Magdy GesslerPrzepis

                  Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

                  Kuchnia wigilijna od morza aż do TatrNews

                  Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

                  Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

                  Pierogi z kapustą i grzybami

                  Masa makowaPrzepis

                  Masa makowa

                  Wigilijny barszcz z uszkamiPrzepis

                  Wigilijny barszcz z uszkami

                  Zobacz również

                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                  Kotleciki z brzoskwiniami

                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                  Chleb orzechowy Przepis 112

                  Chleb orzechowy

                  Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                  Corpus delicti końca lata

                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  tvnpix