zamknij
Makowiec Makowiec

Temat Inspiracji

Sprawdzone przepisy na Święta

"Co kraj to obyczaj, co parafia to innych zwyczaj" - tak mówi ludowe porzekadło. I rzeczywiście, dużo w tym prawdy. Zobaczcie, czym się różnią tradycyjne potrawy wigilijne w różnych częściach Polski. Zobacz nasze przepis...

MakowiecPrzepis

Makowiec

Sandacz po kaszubskuPrzepis

Sandacz po kaszubsku

KutiaPrzepis

Kutia

Śledź po skandynawskuPrzepis

Śledź po skandynawsku

Ulubiona potrawa Michela Morana to...
News

Ulubiona potrawa Michela Morana to...

Kompot wigilijny z suszu Magdy GesslerPrzepis

Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

Kuchnia wigilijna od morza aż do TatrNews

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

Pierogi z kapustą i grzybami

Masa makowaPrzepis

Masa makowa

Wigilijny barszcz z uszkamiPrzepis

Wigilijny barszcz z uszkami

Makowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Makowiec to najpopularniesze ciasto na Boże Narodzenie
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
16komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 arkusze papier do pieczenia
  • do dekoracji kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub mocnego alkoholu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki  oleju
  • • 2 małe opakowania cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
  • 6 jajek
  • 150 g masła
  • 180 ml mleka
0
35

Sposób wykonania:

Ciasto drożdżowe - 3 strucle:

Świeże drożdże rozpuść z cukrem oraz letnim mlekiem, odstaw na około 15 minut. Jeżeli używasz suchych drożdży, dodaj je od razu do mąki.
Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj 6 żółtek, olej, sól, cukier waniliowy i alkohol (spirytus, wódka, rum lub amaretto). Białka zostaw do posmarowania ciasta i masy makowej.
Na wolnym ogniu rozpuść masło, odstaw do wystudzenia. Wyrabiaj ciasto, pod koniec stopniowo dodawaj rozpuszczony tłuszcz. Przykryj ciasto bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 – 90 minut. Ubij 4 białka na sztywną pianę i dodawaj powoli do masy makowej, delikatnie mieszając.

Sprawdź nasz przepis na masę makową!

Kiedy ciasto drożdżowe już wyrośnie, podziel je na 3 części, każdą z nich rozwałkuj na placek w kształcie prostokąta, najdłuższy bok nie powinien być dłuższy niż blacha, na której makowiec będzie pieczony. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, podsyp je mąką, aby nie kleiło się do rąk. Posmaruj rozwałkowane ciasto pozostałym białkiem, żeby strucla się nie rozwarstwiła podczas pieczenia, następnie posmaruj masą makową, zostaw trochę wolnego miejsca, nie nakładaj masy, aż po brzegi. Zwiń ciasto w roladę, końce makowca podłóż pod spód. Aby makowiec nie pękł podczas pieczenia, zawiń każdą roladę w papier do pieczenia posmarowany delikatnie olejem, nie zakrywaj boków.  
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 - 190 stopni. Piecz przez około 30 - 40 minut. Wyjmij makowce z piekarnika. Jak strucle ostygną, udekoruj je lukrem i skórką pomarańczową.

Sposób przygotowania:

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru wymieszaj z 2-3 łyżkami gorącej wody, rozetrzyj na gładką, jednolitą masę. Polej ciasto lukrem.

Zainspiruj nas

Komentarze (16)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

sprubuje zobacze czy sie uda
lusia

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      super przepis . Wyszło idealnie . Mój najlepszy ( jak do tej pory ) zawijany makowiec .

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          KarolinaW

          Dobrze wiedzieć o tym topionym masełku! zaraz biegnę do kuchni, to moje pierwsze spotkanie z makowcem, dam znać czy się udało :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Aj, nie poszło... Makowiec jest smaczny ale chyba nie dość dobrze go zawinęłam i lekko rozszedł się na boki, wyszły płaskie gnieciuchy.... :( Ale z lukrem wszystko się zje :P

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  za mało maku ja piekę makowce ale z małą ilością ciasta i wtedy dopiero jest okey

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Aby mak nie odstawał od ciasta, trzeba je posmarować roztopionym masłem!!!!!Można też do masy makowej dodać trochę rozczynu, wtedy masa urośnie razem z ciastem i będzie bardzo pulchna.To są stare sposoby naszych Mam i Babć!!!!!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Cześć a mi pod górą zrobiło sie puste miejsce jakby dach i odstaje, co zrobiłem nie tak, ale w smaku dobry :), i lukier, wyszedł jakiś taki szklisty nie gładki i gęsty i się kruszył, proszę o radę jak moge to poprawić ?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Zamiast wody użyj amaretto :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Bardzo dobry przepis ciasto wyszło pyszne :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      zrobiłam, wyszły, tylko każdy jakby z innej piekarni choć wszystkie razem się piekły ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          moje też :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              W przepisie nie pisze ile maku trzeba dać...

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  ja kupiłam gotową masę makową :)

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      2 lużki

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                          Makowiec Makowiec

                                                          Zobacz więcej z Inspiracji

                                                          Sprawdzone przepisy na Święta

                                                          "Co kraj to obyczaj, co parafia to innych zwyczaj" - tak mówi ludowe porzekadło. I rzeczywiście, dużo w tym prawdy. Zobaczcie, czym się różnią tradycyjne potrawy wigilijne w różnych częściach Polski. Zobacz nasze przepis...

                                                          MakowiecPrzepis

                                                          Makowiec

                                                          Sandacz po kaszubskuPrzepis

                                                          Sandacz po kaszubsku

                                                          KutiaPrzepis

                                                          Kutia

                                                          Śledź po skandynawskuPrzepis

                                                          Śledź po skandynawsku

                                                          Ulubiona potrawa Michela Morana to...
                                                          News

                                                          Ulubiona potrawa Michela Morana to...

                                                          Kompot wigilijny z suszu Magdy GesslerPrzepis

                                                          Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

                                                          Kuchnia wigilijna od morza aż do TatrNews

                                                          Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

                                                          Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

                                                          Pierogi z kapustą i grzybami

                                                          Masa makowaPrzepis

                                                          Masa makowa

                                                          Wigilijny barszcz z uszkamiPrzepis

                                                          Wigilijny barszcz z uszkami

                                                          Zobacz również

                                                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                                          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                                          Chleb orzechowy Przepis 112

                                                          Chleb orzechowy

                                                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                                          Kotlety po grecku

                                                          Bruschetta z fasolą
                                                          Przepis 12

                                                          Bruschetta z fasolą

                                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                                          Sarna w wielkim mieście

                                                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                                          Przepis 1017

                                                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                                          Najprostszy przepis na domową pizzę

                                                          Tatar ze śledzia
                                                          Przepis 13

                                                          Tatar ze śledzia

                                                          Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                                          tvnpix