zamknij
Wigilijny barszcz z uszkami Wigilijny barszcz z uszkami

Temat Inspiracji

Sprawdzone przepisy na Święta

"Co kraj to obyczaj, co parafia to innych zwyczaj" - tak mówi ludowe porzekadło. I rzeczywiście, dużo w tym prawdy. Zobaczcie, czym się różnią tradycyjne potrawy wigilijne w różnych częściach Polski. Zobacz nasze przepis...

MakowiecPrzepis

Makowiec

Sandacz po kaszubskuPrzepis

Sandacz po kaszubsku

KutiaPrzepis

Kutia

Śledź po skandynawskuPrzepis

Śledź po skandynawsku

Ulubiona potrawa Michela Morana to...
News

Ulubiona potrawa Michela Morana to...

Kompot wigilijny z suszu Magdy GesslerPrzepis

Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

Kuchnia wigilijna od morza aż do TatrNews

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

Pierogi z kapustą i grzybami

Masa makowaPrzepis

Masa makowa

Wigilijny barszcz z uszkamiPrzepis

Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Dwa przepisy w jednym
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Wigilijny barszcz z uszkami

Składniki

  •  na barszcz:
  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 70 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  •  sok z cytryny
  •  cukier
  •  sól i pieprz
  •  Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  •  sól
  •  na nadzienie:
  •  grzyby z wywaru
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  •  sól i pieprz
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby umyj, zalej niedużą ilością zimnej wody. Mocz 2-3 godz., potem ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, odcedź (wywar zachowaj).
  • Buraki obierz, opłucz, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć do garnka.
  • Dodaj obrane i pokrojone cebule oraz przyprawy.
  • Wlej 3 litry zimnej wody i gotuj, aż buraki będą miękkie.
  • Gdy wystygną, przecedź wywar, dolej wywar z grzybów, zagotuj.
  • Barszcz przypraw cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  • Przygotuj uszka: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  • Dodaj posiekane grzyby i bułkę tartą, wymieszaj.
  • Gdy masa przestygnie, wbij jajko, wymieszaj. Nadzienie przypraw pieprzem oraz solą.
  • Mąkę i szczyptę soli wymieszaj widelcem z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem. Gdy masa przestygnie, zagnieć ciasto.
  • Cienko je rozwałkuj i pokrój na nieduże kwadraty.
  • Na każdym ułóż porcję nadzienia. Złóż ciasto po przekątnej.
  • Mocno zlep, zaciskając brzegi powstałych trójkątów.
  • Dwa końce zlep formując uszka.
  • Włóż uszka do lekko posolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną.
  • Odcedź, rozłóż do talerzy i zalej gorącym barszczem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Polecam, bo przepis w 100% sprawdzony na uszka tak robiła moja babcia i mama a do barszczyku zawsze dodaję koncentrat buraczany z firmy krakus lub sama wcześniej kiszę buraki, taki barszczyk jest smaczniejszy.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Wigilijny barszcz z uszkami Wigilijny barszcz z uszkami

      Zobacz więcej z Inspiracji

      Sprawdzone przepisy na Święta

      "Co kraj to obyczaj, co parafia to innych zwyczaj" - tak mówi ludowe porzekadło. I rzeczywiście, dużo w tym prawdy. Zobaczcie, czym się różnią tradycyjne potrawy wigilijne w różnych częściach Polski. Zobacz nasze przepis...

      MakowiecPrzepis

      Makowiec

      Sandacz po kaszubskuPrzepis

      Sandacz po kaszubsku

      KutiaPrzepis

      Kutia

      Śledź po skandynawskuPrzepis

      Śledź po skandynawsku

      Ulubiona potrawa Michela Morana to...
      News

      Ulubiona potrawa Michela Morana to...

      Kompot wigilijny z suszu Magdy GesslerPrzepis

      Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

      Kuchnia wigilijna od morza aż do TatrNews

      Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

      Pierogi z kapustą i grzybamiPrzepis

      Pierogi z kapustą i grzybami

      Masa makowaPrzepis

      Masa makowa

      Wigilijny barszcz z uszkamiPrzepis

      Wigilijny barszcz z uszkami

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      tvnpix