zamknij
Tatar z łososia i awokado Tatar z łososia i awokado

Temat Inspiracji

Surowość ryby

Tatar czyli siekanina surowego mięsa może być także potrawą z ryby. Taki tatar zwykle dosmaczany jest cytryną, limonką, musztardą, olejem lub śmietaną. Dodatkiem bywają warzywa - jak ogórek lub cebula. Może to być także...

Tatar z łososia i awokado Przepis

Tatar z łososia i awokado

Tatar z matiasa z gorczycą  i kwaśną śmietanąPrzepis

Tatar z matiasa z gorczycą i kwaśną śmietaną

Tatar z łososia
Przepis

Tatar z łososia

Tatar z łososia i awokado

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia japońska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wypróbuj prosty przepis kuchni japońskiej
Ugotowałem to!28
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
19komentarzy
Tatar z łososia

Składniki

  • 300 g  fileta z łososia
  • 1 awokado
  • 3 pęczki dymki
  • 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka wasabi
  • do przybrania rzeżucha
  • do przybrania opcjonalnie kawior
  • 1 cukinia
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka lekko zmielonej soli gruboziarnistej
0
45

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj łososia na bardzo drobną kosteczkę.
  • Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Aby zachować zielony kolor, należy od razu skropić miąższ sokiem z połowy limonki albo cytryny. Aby awokado nie brązowiało, należy zostawić również pestkę.
  • Cebulki pokrój w cieniutki krążki. Wymieszaj sos sojowy z wasabi.
  • Oliwę wymieszaj z resztą soku z limonki lub cytryny i solą. Powstałą w ten sposób marynatą posmaruj plastry cukinii.

I sposób :

Krążek deserowy połóż na talerzu, włóż na niego łososia i lekko przyciśnij łyżką. Dodaj awokado, później kawior z łososia, krążki z cebulki i rzeżuchę. Obok połóż plastry cukinii. Mieszankę wasabi-sojową pozostaw w naczynku, aby każdy mógł dowolnie doprawić łososia.

II sposób :

Wszystkie składniki, łososia, awokado, cebulki, sos, wymieszaj razem w miseczce, ułóż w krążku, przyciśnij, przystrój kawiorem i rzeżuchą. Obok połóż cukinię.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (19)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

surowy,duszony,gotowany,smazony,pieczony w folii,wedzony, ...... ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      filet z łososia jaki ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          przepraszam za glupie pytanie ale co to jest krążek deserowy :))

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              to jest bardzo wytworne danie na naprawde lepsze okazje - jadlam - polecam !!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Sprawdziłam u źródła.... Basia powiedziała, że musi być super ŚWIEŻY!!!!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      jak zwykle twoj przepis jest wspanialy. Bardzo nam smakowalo!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          zrobilem dzisiaj. jestem w pelnym szoku! chyba dostane szoku bialkowego z przejedzenia.
                          na marginesie, losos musi byc swiezy!!!
                          to moj absolutny faworyt!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              pysznie smakuje do piwka .basiu pierwsza klasa :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  A dzis podczas nocnego lotu z New York do Düsseldorfu o nim myslalem i marzylem...jutroznow to robie !!!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      wędzony tylko i wyłącznie!!!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Absolutnie NIE! ŚWIEŻY filet z łososia, najlepszej jakośći. Sprawdziłem na blogu Basi. Tam jest napisane, cytuję: (wazne: losos musi byc pierwszej jakosci i super swiezy!! mówimy oczywiscie o surowym filecie :-) )

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                              Tatar z łososia i awokado Tatar z łososia i awokado

                                              Zobacz więcej z Inspiracji

                                              Surowość ryby

                                              Tatar czyli siekanina surowego mięsa może być także potrawą z ryby. Taki tatar zwykle dosmaczany jest cytryną, limonką, musztardą, olejem lub śmietaną. Dodatkiem bywają warzywa - jak ogórek lub cebula. Może to być także...

                                              Tatar z łososia i awokado Przepis

                                              Tatar z łososia i awokado

                                              Tatar z matiasa z gorczycą  i kwaśną śmietanąPrzepis

                                              Tatar z matiasa z gorczycą i kwaśną śmietaną

                                              Tatar z łososia
                                              Przepis

                                              Tatar z łososia

                                              Zobacz również

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                              Ryba w curry Przepis 15

                                              Ryba w curry

                                              Indie na talerzu

                                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                              Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                              Gulasz z kopytkami

                                              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                              Przepis 1017

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami

                                              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                              Pomidorki z karmelem i lodami

                                              Deserowa wersja pomidora

                                              Śledzie Kasi Klich
                                              Przepis 34

                                              Śledzie Kasi Klich

                                              Śledź o korzennym posmaku

                                              tvnpix