zamknij
Karp pieczony w borowikach Karp pieczony w borowikach

Temat Inspiracji

Świąteczne smaki Magdy Gessler

Z czym Magdzie Gessler kojarzą się Święta Bożego Narodzenia? Tylko nam gwiazda "Kuchennych rewolucji" i "MasterChefa" zdradziła przepis na swoje ulubione danie wigilijne. Zobacz!

Ulubiony przepis Magdy Gessler
News

Ulubiony przepis Magdy Gessler

Karp pieczony w borowikachPrzepis

Karp pieczony w borowikach

Kompot wigilijny z suszu Magdy GesslerPrzepis

Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

Karp pieczony w borowikach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zrób karpia z grzybami
Ugotowałem to!29
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Karp pieczony w borowikach

Składniki

  • 1 karp w całości
  • 2  małe cebule
  • 60 g borowików suszonych
  • 4 łyżki  śmietanki
  • 1   żółtko
  • 1/4  kostki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 limonki limonki
  • do smażenia olej słonecznikowy
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 szklanka wody
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Borowiki mocz w gorącej wodzie pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  • Po tym czasie odsącz je i pokrój według uznania (wywar z grzybów wykorzystasz w dalszym etapie). Obraną cebulę posiekaj w kostkę i delikatnie podsmaż na maśle.
  • Do zeszklonej cebuli dodaj grzyby. Duś w małym garnku przez ok. 15 minut.
  • Do miseczki z wywarem z grzybów dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie i powoli wlewaj do garnka.
  • Po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika. Śmietankę połącz z żółtkiem i dodaj do sosu. Mieszaj do zgęstnienia. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  • Spraw karpia (odetnij głowę, płetwy i ogon).
  • Wyczyść i pokrój w dzwonka.
  • Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i układaj na nim rybę.
  • Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 -25 minut. Po tym czasie polewaj rybę sosem grzybowym i zapiecz przez 10 - 15 minut.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
uwielbiam_gotowac

ciekawe czemu Magda nie chciała gotowac na antenie....

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Karp pieczony w borowikach Karp pieczony w borowikach

      Zobacz więcej z Inspiracji

      Świąteczne smaki Magdy Gessler

      Z czym Magdzie Gessler kojarzą się Święta Bożego Narodzenia? Tylko nam gwiazda "Kuchennych rewolucji" i "MasterChefa" zdradziła przepis na swoje ulubione danie wigilijne. Zobacz!

      Ulubiony przepis Magdy Gessler
      News

      Ulubiony przepis Magdy Gessler

      Karp pieczony w borowikachPrzepis

      Karp pieczony w borowikach

      Kompot wigilijny z suszu Magdy GesslerPrzepis

      Kompot wigilijny z suszu Magdy Gessler

      Zobacz również

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      tvnpix