zamknij
Pierogi z grzybami Pierogi z grzybami

Temat Inspiracji

Święta bez mięsa nie muszą być nudne

Wigilia Bożego Narodzenia to wyjątkowy dzień w kalendarzu, ale i tak nie brakuje maruderów, którzy narzekają na brak mięsa w wigilijnym menu. Co zrobić, żeby choć na chwilę zapomnieli o swoich wyrzeczeniach i poznali now...

Pierogi z grzybamiPrzepis

Pierogi z grzybami

Śledzie ze śmietaną i koperkiem Przepis

Śledzie ze śmietaną i koperkiem

Francuska zupa cebulowa Michela Moran
Przepis

Francuska zupa cebulowa Michela Moran

Podróżnik kulinarny - makaron razowy
News

Podróżnik kulinarny - makaron razowy

Dlaczego warto pościć?News

Dlaczego warto pościć?

Pierogi z grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Smak i zapach lasu zamknięty w delikatnym cieście
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
11komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi z grzybami

Składniki

  • 80 g suszonych grzybów
  • 60 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka  ciepłej wody
0
8

Sposób przygotowania:

Farsz:

Namoczone grzyby ugotuj w bulionie, odcedź. Obraną cebulę i pieczarki pokrój w paski, a następnie podsmaż na maśle. Przestudzoną cebulę wraz z pieczarkami i grzybami zmiel maszynką z wkładką o grubych oczkach. Dodaj bułkę tartą. Gotowy farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto:

Mąkę, żółtka, olej, wodę, sól wymieszaj i wyrób w melakserze na elastyczne ciasto. Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj cienko. Szklanką lub okrągłymi formami do pierniczków wykrawaj kółka, na każdy nakładaj farsz. Zlepione pierogi ułóż na oprószonej mąką desce.  Gotuj pierogi w dużej ilości wody z solą i olejem. Od chwili wypłynięcia gotuj jeszcze przez 3 minuty. Pierogi wyciągaj łyżką cedzakową, układaj na podgrzanym półmisku, polewając zrumienioną na oleju cebulką.

Zainspiruj nas

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a nie za dużo tej wody ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Świetne i pyszne ...........POLECAM

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Świetne i pyszne .. POLECAM ! ; )

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ja mam własny przepis.. i nigdy tam nie dodam pieczarek. A pierogów z kapustą i grzybami nie toleruje ani ja ani ktokolwiek inny w moim otoczeniu.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Skoro nie tolerujesz, to po co komentujesz? Jak czegoś nie lubię, to mnie przepis na to nie interesuje. A tym bardziej głupie komentowanie go...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      No to bawmy się pisanie dalej. Moim zdanie wszystko działa dobrze. W przepisach wigilijnych jest przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Ja już je robiłam na próbę, są świetne. Tylko uwaga kapusta nie jest kwaszona tylko świeża. Takie pierogi z samymi grzybami są bardzo dobre do barszczu, lub same. Polecam od lat takie robię. Pozdrawiam.... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Drogi odpowiadaczu, widzę że jakaś magia działa na tej stronie, pewnie to ze względu na święta. Jeszcze wczoraj nazywały się pierogi z kapustą i grzybami... Niemniej jednak cieszy, że z komentarzy wyciągane są wnioski. Smacznego

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Drogi Gościu, czytaj uważnie, to są pierogi z grzybami a nie z kapustą i grzybami. Smak i zapach lasu zamknięty w delikatnym cieście. Kapusty nie rosną w lesie. Prawda?

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      a gdzie kapusta w tych pierogach? nie mogę znaleźć jej w przepisie.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Dziekuje za dobry przepis , wyprobowalam sa swietne

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                              Pierogi z grzybami Pierogi z grzybami

                                              Zobacz więcej z Inspiracji

                                              Święta bez mięsa nie muszą być nudne

                                              Wigilia Bożego Narodzenia to wyjątkowy dzień w kalendarzu, ale i tak nie brakuje maruderów, którzy narzekają na brak mięsa w wigilijnym menu. Co zrobić, żeby choć na chwilę zapomnieli o swoich wyrzeczeniach i poznali now...

                                              Pierogi z grzybamiPrzepis

                                              Pierogi z grzybami

                                              Śledzie ze śmietaną i koperkiem Przepis

                                              Śledzie ze śmietaną i koperkiem

                                              Francuska zupa cebulowa Michela Moran
                                              Przepis

                                              Francuska zupa cebulowa Michela Moran

                                              Podróżnik kulinarny - makaron razowy
                                              News

                                              Podróżnik kulinarny - makaron razowy

                                              Dlaczego warto pościć?News

                                              Dlaczego warto pościć?

                                              Zobacz również

                                              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                              Sarna w wielkim mieście

                                              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                              Chleb orzechowy Przepis 112

                                              Chleb orzechowy

                                              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                              Przepis 22

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                              Podany na delikatnym puree

                                              Bruschetta z fasolą
                                              Przepis 12

                                              Bruschetta z fasolą

                                              Specjalność Włochów na przystawkę

                                              Zupa tajska Kasi Klich
                                              Przepis 14

                                              Zupa tajska Kasi Klich

                                              Ogień w gardle!

                                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                              Kotleciki z brzoskwiniami

                                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                              tvnpix