zamknij
Pierogi z grzybami Pierogi z grzybami

Temat Inspiracji

Święta bez mięsa nie muszą być nudne

Wigilia Bożego Narodzenia to wyjątkowy dzień w kalendarzu, ale i tak nie brakuje maruderów, którzy narzekają na brak mięsa w wigilijnym menu. Co zrobić, żeby choć na chwilę zapomnieli o swoich wyrzeczeniach i poznali now...

Pierogi z grzybamiPrzepis

Pierogi z grzybami

Śledzie ze śmietaną i koperkiem Przepis

Śledzie ze śmietaną i koperkiem

Francuska zupa cebulowa Michela Moran
Przepis

Francuska zupa cebulowa Michela Moran

Podróżnik kulinarny - makaron razowy
News

Podróżnik kulinarny - makaron razowy

Dlaczego warto pościć?News

Dlaczego warto pościć?

Pierogi z grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Smak i zapach lasu zamknięty w delikatnym cieście
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
11komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi z grzybami

Składniki

  • 80 g suszonych grzybów
  • 60 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka  ciepłej wody
0
8

Sposób przygotowania:

Farsz:

Namoczone grzyby ugotuj w bulionie, odcedź. Obraną cebulę i pieczarki pokrój w paski, a następnie podsmaż na maśle. Przestudzoną cebulę wraz z pieczarkami i grzybami zmiel maszynką z wkładką o grubych oczkach. Dodaj bułkę tartą. Gotowy farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto:

Mąkę, żółtka, olej, wodę, sól wymieszaj i wyrób w melakserze na elastyczne ciasto. Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj cienko. Szklanką lub okrągłymi formami do pierniczków wykrawaj kółka, na każdy nakładaj farsz. Zlepione pierogi ułóż na oprószonej mąką desce.  Gotuj pierogi w dużej ilości wody z solą i olejem. Od chwili wypłynięcia gotuj jeszcze przez 3 minuty. Pierogi wyciągaj łyżką cedzakową, układaj na podgrzanym półmisku, polewając zrumienioną na oleju cebulką.

Zainspiruj nas

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a nie za dużo tej wody ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Świetne i pyszne ...........POLECAM

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Świetne i pyszne .. POLECAM ! ; )

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ja mam własny przepis.. i nigdy tam nie dodam pieczarek. A pierogów z kapustą i grzybami nie toleruje ani ja ani ktokolwiek inny w moim otoczeniu.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Skoro nie tolerujesz, to po co komentujesz? Jak czegoś nie lubię, to mnie przepis na to nie interesuje. A tym bardziej głupie komentowanie go...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      No to bawmy się pisanie dalej. Moim zdanie wszystko działa dobrze. W przepisach wigilijnych jest przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Ja już je robiłam na próbę, są świetne. Tylko uwaga kapusta nie jest kwaszona tylko świeża. Takie pierogi z samymi grzybami są bardzo dobre do barszczu, lub same. Polecam od lat takie robię. Pozdrawiam.... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Drogi odpowiadaczu, widzę że jakaś magia działa na tej stronie, pewnie to ze względu na święta. Jeszcze wczoraj nazywały się pierogi z kapustą i grzybami... Niemniej jednak cieszy, że z komentarzy wyciągane są wnioski. Smacznego

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Drogi Gościu, czytaj uważnie, to są pierogi z grzybami a nie z kapustą i grzybami. Smak i zapach lasu zamknięty w delikatnym cieście. Kapusty nie rosną w lesie. Prawda?

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      a gdzie kapusta w tych pierogach? nie mogę znaleźć jej w przepisie.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Dziekuje za dobry przepis , wyprobowalam sa swietne

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                              Pierogi z grzybami Pierogi z grzybami

                                              Zobacz więcej z Inspiracji

                                              Święta bez mięsa nie muszą być nudne

                                              Wigilia Bożego Narodzenia to wyjątkowy dzień w kalendarzu, ale i tak nie brakuje maruderów, którzy narzekają na brak mięsa w wigilijnym menu. Co zrobić, żeby choć na chwilę zapomnieli o swoich wyrzeczeniach i poznali now...

                                              Pierogi z grzybamiPrzepis

                                              Pierogi z grzybami

                                              Śledzie ze śmietaną i koperkiem Przepis

                                              Śledzie ze śmietaną i koperkiem

                                              Francuska zupa cebulowa Michela Moran
                                              Przepis

                                              Francuska zupa cebulowa Michela Moran

                                              Podróżnik kulinarny - makaron razowy
                                              News

                                              Podróżnik kulinarny - makaron razowy

                                              Dlaczego warto pościć?News

                                              Dlaczego warto pościć?

                                              Zobacz również

                                              Champion cyklistów Przepis 16

                                              Champion cyklistów

                                              Niebanalna szarlotka

                                              Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                              Szaszłyki wyborne

                                              Nie tylko na sezon grillowy

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                              Puszyste ego Przepis 14

                                              Puszyste ego

                                              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                              Krem z brokułów z łososiem

                                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                              Chleb z płatkami owsianymi

                                              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                              Pudding z bagietki Przepis 17

                                              Pudding z bagietki

                                              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                              tvnpix