zamknij
Piersi kaczki duszone w miodzie Piersi kaczki duszone w miodzie

Temat Inspiracji

Szampańska zabawa tylko raz w roku!

Nowy Rok tuż, tuż - wiemy jak go odpowiednio przywitać! Oto nasze propozycje!

Jak otworzyć wino musujące?
Porada

Jak otworzyć wino musujące?

Piersi kaczki duszone w miodzie
Przepis

Piersi kaczki duszone w miodzie

Miodowe szarlotki z kruszonką
Przepis

Miodowe szarlotki z kruszonką

Jak wybrać szampana na sylwestra?
Porada

Jak wybrać szampana na sylwestra?

Jak rozpoznać prawdziwego szampana?
Porada

Jak rozpoznać prawdziwego szampana?

Piersi kaczki duszone w miodzie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Magda Mierzwińska
Autor przepisu:
Skusisz się na potrawę uczestniczki "MasterChefa"?
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Piersi kaczki duszone w miodzie
Magda Mierzwińska przygotowuje kaczkę

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżeczka 1 łyżecpieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki  bulionu z kaczki (lub warzywnego czy drobiowego, ew. woda) - opcjonalnie
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 łyżki  soku z pomarańczy
  • szczypta brązowego cukru
  • szczypta tartego anyżu
  • 1 sałata
  • do sałaty dressing
  • 1 bagietka
0
20

Sposób przygotowania:

Miód wlać do rondelka, lekko skarmelizować na średnim ogniu, dodać ostrożnie wino i zredukować płyn do 1/3.

Skórę kaczki ponacinać na skos w romby. Oprószyć solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim. Na tym etapie można zostawić ją w suchej marynacie na kilka godzin lub na drugi dzień lub smażyć od razu.

Marchewki obrać i pokroić na ukośne grube plasterki. Zblanszować w osolonym wrzątku, aż będą pół miękkie. Na patelni roztopić masło, dodać marchewki, sok z pomarańczy i szczyptę brązowego cukru, doprawić solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim i na małym ogniu dusić do miękkości, bez przykrycia, by sos odparował.

W tym czasie kaczkę na suchej (!) patelni smażyć od strony skóry przez ok. 6-8 minut, aż skóra będzie ładnie chrupka i brązowa, a tłuszcz wysmażony. Przełożyć na drugą stronę i smażyć tylko 1 minutę.

Zdjąć piersi z patelni i odłożyć na 5 minut. Pokroić w grube plastry (3-4, max 5). Z patelni zlać większość tłuszczu, zostawiając ok. łyżkę. Wlać ocet i bulion/wodę, wlać wino z miodem, doprawić solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim do smaku. Mięso włożyć do sosu i poddusić od 5 do 12 minut, w zależności od stopnia krwistości jaki lubimy.

Podać z marchewkami, zieloną sałatą z dressingiem i bagietką.

Zobacz też, jak Magda Mierzwińska blanszuje warzywa! >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Miała być kaczka duszona, a nie smażona!!!! Czy nikt już nie potrafi zdrowo gotować???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ok kaczka mi wyszła, jest pyszna..tylko ten pieprz syczuański. Jak zobaczyłam jego cenę prawie nie padłam, 30zł za butelczkę?! niestety przy takich "polskich zarobkach" trochę mi szkoda wydawać tyle pieniędzy.. zamiast tego pieprzu użyłam przypraw chińskich może to totalna amatorszczyzna, ale i tak wyszło dobre! :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pani Magdo oprócz tego, że miło się Panią ogląda (ma Pani bardzo ciepły głos i sympatyczne nastawienie do otoczenia) to bardzo podziwiam Panią za wytrwałość i pasję, którą Pani stale rozwija i podnosi swoje umiejętności. Uczę się od Pani i chylę czoła. Życzę pasma sukcesów. Proszę się nie przejmować złośliwościami zawsze... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              komentujcie przepisy ! - jak dla mnie kaczka bardzo smaczna i prosta. Polecam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  oddawaj fartucha !!!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      troche slabo, jakos tak nijako i bez entuzjazmu ta Pani to przedstawiala:-((

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Świetne danie, świetna prezentacja. Spróbuję na pewno.
                          A Magda wygląda zjawiskowo!:-)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Moze i byc w smaku dobre,ale kilka uwag dlaczego pani nie myje rak po dotknieciu surowego miesa?Dlaczego jak pani mowi wlewamy lyzke do dodaje prawie pol butelki delikatne minusy ale jednak,poza tym prezentacja na talerzu,gdy pani kladla kaczke spadla kropla wina a to dla dobrego kucharza juz minus,no i w koncu jak ja bym w pracy kroil cebule w taki... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Iza1234
                                  • ~Gość:
                                  • Moze i byc w smaku dobre,ale kilka uwag dlaczego pani nie myje rak po dotknieciu surowego miesa?Dlaczego jak pani mowi wlewamy lyzke do dodaje prawie pol butelki delikatne minusy ale jednak,poza tym prezentacja na talerzu,gdy pani kladla kaczke spadla kropla wina a to dla dobrego kucharza juz minus,no i w koncu jak ja bym w pracy kroil cebule w taki
                                  • rozwiń

                                  Gościu ,gdybyś oglądał dokładnie Masterchef to byś wiedział kto wygrał program ,.napewno nie Magda .

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      co za debil-trol,spadaj!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                          Piersi kaczki duszone w miodzie Piersi kaczki duszone w miodzie

                                          Zobacz więcej z Inspiracji

                                          Szampańska zabawa tylko raz w roku!

                                          Nowy Rok tuż, tuż - wiemy jak go odpowiednio przywitać! Oto nasze propozycje!

                                          Jak otworzyć wino musujące?
                                          Porada

                                          Jak otworzyć wino musujące?

                                          Piersi kaczki duszone w miodzie
                                          Przepis

                                          Piersi kaczki duszone w miodzie

                                          Miodowe szarlotki z kruszonką
                                          Przepis

                                          Miodowe szarlotki z kruszonką

                                          Jak wybrać szampana na sylwestra?
                                          Porada

                                          Jak wybrać szampana na sylwestra?

                                          Jak rozpoznać prawdziwego szampana?
                                          Porada

                                          Jak rozpoznać prawdziwego szampana?

                                          Zobacz również

                                          Pudding z bagietki Przepis 17

                                          Pudding z bagietki

                                          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                          Przepis 1017

                                          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                          Najprostszy przepis na domową pizzę

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                          Atletyczny kurczak Przepis 20

                                          Atletyczny kurczak

                                          Pomysł na lekkie drugie danie

                                          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                          Kotleciki z brzoskwiniami

                                          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                          tvnpix