
Tort chlebowy
Przepis
przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- okrągły chleb
- twarożek (najlepiej wiejski)
- szczypiorek
- rokpol
- prażone orzechy włoskie
- kilka plasterków szynki
- pistacje
- majonez własnej roboty
- plastry łososia wędzonego na zimno
- papryka
Sposób przygotowania:
Ilości składników zależą od twoich preferencji lub wielkości chleba, z którego robisz tort chlebowy.
- Twarożek wiejski wymieszaj ze szczypiorkiem.
- Pokrój paprykę i połóż na twarożek.
- Rokpol pokrusz na mniejsze kawałki i wymieszaj z prażonymi orzechami włoskimi.
- Posiekaj pistacje.
- Wymieszaj pistacje z majonezem (najlepiej własnoręcznie robionym) >>> przepis na majonez
- Pokrój chleb na kromki (tyle ile warstw przygotowujesz).
- Pierwsza kromka i pierwsza warstwa - nałóż twarożek ze szczypiorkiem (zostaw go do ostatniej warstwy).
- Kolejna warstwa - dołóż rokpol z orzechami. Do tej warstwy dołóż kilka plastrów szynki.
- Kolejna warstwa majonez z pistacjami.
- Kolejna warstwa - dokładamy jeszcze twarożek i kroimy do niego kilka plasterków łososia.
- I ostatnia warstwa - majonez domowy.

Inne przepisy Kingi Paruzel: