zamknij
Stopnie wysmażenia steka Stopnie wysmażenia steka

Temat Inspiracji

W krainie soczystego steka

Mamy coś dla prawdziwych mięsożerców! Paweł Suwała - szef kuchni restauracji "Butchery&Wine" pokaże Wam, jak przyrządzić soczystego steka, który rozpływa się w ustach. Zostańcie mistrzami w swojej kuchni i gotujcie z...

Mięsożercy na start!
News

Mięsożercy na start!

Najlepsza wołowina na świecieCiekawostka

Najlepsza wołowina na świecie

Stopnie wysmażenia stekaCiekawostka

Stopnie wysmażenia steka

Stopnie wysmażenia steka

Ciekawostka

Jeżeli znajdziesz się w restauracji z najlepszymi i prawdziwymi stekami, musisz wiedzieć jaki stek zamówić. Mamy dla ciebie krótką instrukcję i stopnie wysmażenia steków
Stopnie wysmażenia steka
Paweł Suwała - szef kuchni "Butchery&Wine" | Autor: Jacek Szymczak

Blue–stek bardzo krwisty - stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe.

Rare-stek krwisty - słabo wysmażony– mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone ‘krwiste osocze’.

Medium rarestek średnio krwisty-mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwony, a osocze delikatnie brunatnieje.

Mediumstek średnio wysmażony–osocze po naciśnięciu jest już brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne.

Medium Wellstek dobrze wysmażony–pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny.

Well donestek bardzo dobrze wysmażony–mięso brunatne.

Zobacz, jak soczystego steka medium rare przyrządza szef kuchni "Butchery&Wine"

Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W Kielcach w restauracji Rockabilly można poprosić każdy stopień wysmażenia a w karcie jest ze 15 różnych.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      jest jeszcze Black & Blue - czyli wypieczone z wierzchu a w środku mięso surowe i chłodne

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          jest osiem stopni wysmażenia steku

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              można zrobić 16 stopni wysmażenia, tysiące testów (rodzaj mięsa, temperatura ośrodka grzewczego, grubość steka, itp.) i stać ze stoperem przy mięcie, bo tak subtelnych różnic już nikt nie wyczuje. Tylko po co?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Dokladnie, chcialbym spotkac kogos kto potrafi perfekcyjnie wykonac chocby podane wyzej 6 stopni. Wiekszosc ludzi i tak rozroznia tylko 3 stopnie wysmazenia - skrajne i cos pomiedzy.
                  Swoja droga co sadzicie o wysmazaniu stekow? Ja uwazam ze mieso traci swoje walory powyzej srednio wysmazonego. Zaczyna byc powoli suchawe i niepotrzebnie twardawe... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość
                      • ~Gość:
                      • Dokladnie, chcialbym spotkac kogos kto potrafi perfekcyjnie wykonac chocby podane wyzej 6 stopni. Wiekszosc ludzi i tak rozroznia tylko 3 stopnie wysmazenia - skrajne i cos pomiedzy.
                        Swoja droga co sadzicie o wysmazaniu stekow? Ja uwazam ze mieso traci swoje walory powyzej srednio wysmazonego. Zaczyna byc powoli suchawe i niepotrzebnie twardawe
                      • rozwiń

                      Też tak uważam. Dlatego moja żona nie je steków, bo są "gumowe" przy dobrym wysmażeniu (chociaż w smaku dobre), a krwistego nie zje bo ... krew - koło zamknięte.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                          Dodajdo ulubionych
                          Usuńz ulubionych
                          6komentarzy
                          Jeśli chcesz dodać
                          artykuł do ulubionych
                          zarejestruj się lub zaloguj
                          Stopnie wysmażenia steka Stopnie wysmażenia steka

                          Zobacz więcej z Inspiracji

                          W krainie soczystego steka

                          Mamy coś dla prawdziwych mięsożerców! Paweł Suwała - szef kuchni restauracji "Butchery&Wine" pokaże Wam, jak przyrządzić soczystego steka, który rozpływa się w ustach. Zostańcie mistrzami w swojej kuchni i gotujcie z...

                          Mięsożercy na start!
                          News

                          Mięsożercy na start!

                          Najlepsza wołowina na świecieCiekawostka

                          Najlepsza wołowina na świecie

                          Stopnie wysmażenia stekaCiekawostka

                          Stopnie wysmażenia steka

                          Zobacz również

                          Podróżnik kulinarny - moda na cupcake
                          News 10

                          Podróżnik kulinarny - moda na cupcake

                          W warszawskim cukiernictwie wielkie poruszenie: nastała moda na cupcake!

                          Podróżnik kulinarny - wielkie pączkowanie
                          News 10

                          Podróżnik kulinarny - wielkie pączkowanie

                          Maciej Nowak na tropie pączków

                          "Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?
                          Porada 201

                          "Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?

                          Podróżnik kulinarny - kurpiowskie kury zielononóżki
                          News 20

                          Podróżnik kulinarny - kurpiowskie kury zielononóżki

                          Która kura znosi najzdrowsze i najsmaczniejsze jaja?

                          Moran nie lubi polskich dań?
                          News 14

                          Moran nie lubi polskich dań?

                          Francuski smak vs polskie potrawy

                          Podróżnik kulinarny odwiedza Jaffę
                          News 10

                          Podróżnik kulinarny odwiedza Jaffę

                          Maciej Nowak na tropie hummusu i falafelu

                          Skąd się wzięły słodkości na choince? Ciekawostka 30

                          Skąd się wzięły słodkości na choince?

                          Podróżnik kulinarny - nalewki
                          News 10

                          Podróżnik kulinarny - nalewki

                          Czy wiecie, że nalewki można przygotować niemalże ze wszystkiego - z ziół, owoców i kwiatów. Doskonale smakują i mają właściwości zdrowotne.

                          tvnpix