zamknij
Dorada z pieca Piotra Kucharskiego Dorada z pieca Piotra Kucharskiego

Temat Inspiracji

Wigilia dla niejadków

Nie lubisz tradycyjnych świątecznych potraw? Mamy dla Ciebie alternatywne propozycje!

Dorada z pieca Piotra KucharskiegoPrzepis

Dorada z pieca Piotra Kucharskiego

Łazanki z kiszoną kapustą Przepis

Łazanki z kiszoną kapustą

Pierogi ruskie Piotra KucharskiegoPrzepis

Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

Tradycyjny polski rosół z lanymi kluskami i lubczykiem
Przepis

Tradycyjny polski rosół z lanymi kluskami i lubczykiem

Jak wybrać wino na wigilię?
Porada

Jak wybrać wino na wigilię?

Dorada z pieca Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Ryba z dodatkiem chrupiących ziemniaków
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Dorada

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 średni słoik czarnych oliwek bez pestek
  • do smaku sól i pieprz
  • 4 dorady, sprawione (wypatroszone)
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek do skropienia ryby
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka plasterków  plasszynki dojrzewającej
  • 1 opakowanie filecików anchois
0
2

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki (około 1 cm), wymieszaj z oliwą, oliwkami i rozmarynem. Ułóż równomiernie na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika na 20 min. Zdejmij folię i piecz kolejne 10 min. aby ziemniaki się przyrumieniły. Dorady natrzyj oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Obłóż wybranymi przez siebie dodatkami (pomidorkami koktajlowymi, listkami świeżej bazylii, plasterkami szynki dojrzewającej, gałązkami świeżego rozmarynu, filecikami anchois).

Ułóż na ziemniakach. Piecz około 15 min. Podawaj z pieczonymi ziemniakami skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dorada z pieca Piotra Kucharskiego Dorada z pieca Piotra Kucharskiego

Zobacz więcej z Inspiracji

Wigilia dla niejadków

Nie lubisz tradycyjnych świątecznych potraw? Mamy dla Ciebie alternatywne propozycje!

Dorada z pieca Piotra KucharskiegoPrzepis

Dorada z pieca Piotra Kucharskiego

Łazanki z kiszoną kapustą Przepis

Łazanki z kiszoną kapustą

Pierogi ruskie Piotra KucharskiegoPrzepis

Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

Tradycyjny polski rosół z lanymi kluskami i lubczykiem
Przepis

Tradycyjny polski rosół z lanymi kluskami i lubczykiem

Jak wybrać wino na wigilię?
Porada

Jak wybrać wino na wigilię?

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix