zamknij
Dorada z pieca Piotra Kucharskiego Dorada z pieca Piotra Kucharskiego

Temat Inspiracji

Wigilia dla niejadków

Nie lubisz tradycyjnych świątecznych potraw? Mamy dla Ciebie alternatywne propozycje!

Dorada z pieca Piotra KucharskiegoPrzepis

Dorada z pieca Piotra Kucharskiego

Łazanki z kiszoną kapustą Przepis

Łazanki z kiszoną kapustą

Pierogi ruskie Piotra KucharskiegoPrzepis

Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

Tradycyjny polski rosół z lanymi kluskami i lubczykiem
Przepis

Tradycyjny polski rosół z lanymi kluskami i lubczykiem

Jak wybrać wino na wigilię?
Porada

Jak wybrać wino na wigilię?

Dorada z pieca Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Ryba z dodatkiem chrupiących ziemniaków
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Dorada

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 średni słoik czarnych oliwek bez pestek
  • do smaku sól i pieprz
  • 4 dorady, sprawione (wypatroszone)
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek do skropienia ryby
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka plasterków  plasszynki dojrzewającej
  • 1 opakowanie filecików anchois
0
2

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki (około 1 cm), wymieszaj z oliwą, oliwkami i rozmarynem. Ułóż równomiernie na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika na 20 min. Zdejmij folię i piecz kolejne 10 min. aby ziemniaki się przyrumieniły. Dorady natrzyj oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Obłóż wybranymi przez siebie dodatkami (pomidorkami koktajlowymi, listkami świeżej bazylii, plasterkami szynki dojrzewającej, gałązkami świeżego rozmarynu, filecikami anchois).

Ułóż na ziemniakach. Piecz około 15 min. Podawaj z pieczonymi ziemniakami skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dorada z pieca Piotra Kucharskiego Dorada z pieca Piotra Kucharskiego

Zobacz więcej z Inspiracji

Wigilia dla niejadków

Nie lubisz tradycyjnych świątecznych potraw? Mamy dla Ciebie alternatywne propozycje!

Dorada z pieca Piotra KucharskiegoPrzepis

Dorada z pieca Piotra Kucharskiego

Łazanki z kiszoną kapustą Przepis

Łazanki z kiszoną kapustą

Pierogi ruskie Piotra KucharskiegoPrzepis

Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

Tradycyjny polski rosół z lanymi kluskami i lubczykiem
Przepis

Tradycyjny polski rosół z lanymi kluskami i lubczykiem

Jak wybrać wino na wigilię?
Porada

Jak wybrać wino na wigilię?

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix