zamknij
Hummus jalapeno Hummus jalapeno

Temat Inspiracji

Wiosenne porządki

Już po raz drugi bacznie obserwowaliśmy kulinarne warsztaty w Republice Słonecznej w Poznaniu. Tym razem wspólnie zabraliśmy się za wiosenne porządki. Zobacz, jakimi potrawami witamy wiosnę.

Sałatka z awokado i piniolamiPrzepis

Sałatka z awokado i piniolami

Hummus jalapenoPrzepis

Hummus jalapeno

Pappardelle z buraczkiem i estragonemPrzepis

Pappardelle z buraczkiem i estragonem

Warsztaty kulinarne w Republice SłonecznejNews

Warsztaty kulinarne w Republice Słonecznej

Mus czekoladowy z awokadoPrzepis

Mus czekoladowy z awokado

Zielone szpinakowe risottoPrzepis

Zielone szpinakowe risotto

Hummus jalapeno

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pasta jakiej szukasz
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: foto: Piotr Żydownik/Republika Słoneczna w PoznaniuHummus jalapeno

Składniki

  • 2 puszki  cieciorki
  • 2 papryczki jalapeno
  • 5 łyżek  tahini (lub więcej do smaku)
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek  soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • garść zielonej natki pietruszki
  •  warzywa – marchewka, pietruszka, cukinia
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
0
0

 

 

Sposób przygotowania:

  • W blenderze najpierw rozdrabnij posiekaną pietruszkę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i jalapeno
  • Następnie dodaj cieciorkę
  • Warzywa pokrój w podłużne kawałki i piecz w temperaturze 195 stopni przez kilka minut, do momentu aż zbrązowieją na końcach i będą odpowiednio miękkie
  • Gotową pastę podaj z pieczonymi warzywami

* Papryczki jalapeno to ostre papryczki o lekko kwaskowatym posmaku. Używa się ich świeżych, marynowanych, suszonych, a także pieczonych i wędzonych. Jalapeno jest najczęściej stosowanym chili w Meksyku i USA oraz jednym z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Dostępne w sklepach  z produktami z różnych regionów świata lub sklepach internetowych.

Republika Słoneczna
Republika Słoneczna

 

 

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Republice Słonecznej w Poznaniu.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bez japanelo z mniejszą iloscią tahini i czosnku robie czsem do marchekowych słupków do podjadania - pycha, lepsze niż jedzone w Izraelu

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      Hummus jalapeno Hummus jalapeno

      Zobacz więcej z Inspiracji

      Wiosenne porządki

      Już po raz drugi bacznie obserwowaliśmy kulinarne warsztaty w Republice Słonecznej w Poznaniu. Tym razem wspólnie zabraliśmy się za wiosenne porządki. Zobacz, jakimi potrawami witamy wiosnę.

      Sałatka z awokado i piniolamiPrzepis

      Sałatka z awokado i piniolami

      Hummus jalapenoPrzepis

      Hummus jalapeno

      Pappardelle z buraczkiem i estragonemPrzepis

      Pappardelle z buraczkiem i estragonem

      Warsztaty kulinarne w Republice SłonecznejNews

      Warsztaty kulinarne w Republice Słonecznej

      Mus czekoladowy z awokadoPrzepis

      Mus czekoladowy z awokado

      Zielone szpinakowe risottoPrzepis

      Zielone szpinakowe risotto

      Zobacz również

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      tvnpix