zamknij
Zielone szpinakowe risotto Zielone szpinakowe risotto

Temat Inspiracji

Wiosenne porządki

Już po raz drugi bacznie obserwowaliśmy kulinarne warsztaty w Republice Słonecznej w Poznaniu. Tym razem wspólnie zabraliśmy się za wiosenne porządki. Zobacz, jakimi potrawami witamy wiosnę.

Sałatka z awokado i piniolamiPrzepis

Sałatka z awokado i piniolami

Hummus jalapenoPrzepis

Hummus jalapeno

Pappardelle z buraczkiem i estragonemPrzepis

Pappardelle z buraczkiem i estragonem

Warsztaty kulinarne w Republice SłonecznejNews

Warsztaty kulinarne w Republice Słonecznej

Mus czekoladowy z awokadoPrzepis

Mus czekoladowy z awokado

Zielone szpinakowe risottoPrzepis

Zielone szpinakowe risotto

Zielone szpinakowe risotto

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pomysł na zdrowy ryż
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: foto: Piotr Żydownik/Republika Słoneczna w PoznaniuZielone szpinakowe risotto

Składniki

  • 3 szklanki ryżu Arborio
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
  • 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka suszonych pomidorów
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  •  wywar warzywny
  •  szpinak, świeży
  •  tymianek (opcjonalnie)
0
1

Sposób przygotowania:

Do tego przepisu potrzebujesz wcześniej przygotowany wywar warzywny.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę
  • Smaż cebulę na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Wystarczy, że się zeszkli
  • Dodaj ryż i tymianek i smaż jakieś 4 minuty mieszając
  • Gdy ryż się zeszkli dodaj wino i groszek
  • W chwili gdy wino się wchłonie dodaj ciepły wywar chochla po chochli do momentu, aż uzyskamy miękkość ryżu al dente
  • Garść szpinaku blenduj z odrobiną bulionu, dodaj do ryżu
  • Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i tymianek
  • Kolejną dużą garść szpinaku pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rissotto,  kiedy już będzie odpowiednio miękkie
  • Przed podaniem odstaw danie na 4 minuty by „odpoczęło”

* ryż arborio to specjalny gatunek ryżu, używany do risotto. Możesz go kupić w każdym dużym sklepie.

 

 

 

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Republice Słonecznej w Poznaniu.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Zielone szpinakowe risotto Zielone szpinakowe risotto

Zobacz więcej z Inspiracji

Wiosenne porządki

Już po raz drugi bacznie obserwowaliśmy kulinarne warsztaty w Republice Słonecznej w Poznaniu. Tym razem wspólnie zabraliśmy się za wiosenne porządki. Zobacz, jakimi potrawami witamy wiosnę.

Sałatka z awokado i piniolamiPrzepis

Sałatka z awokado i piniolami

Hummus jalapenoPrzepis

Hummus jalapeno

Pappardelle z buraczkiem i estragonemPrzepis

Pappardelle z buraczkiem i estragonem

Warsztaty kulinarne w Republice SłonecznejNews

Warsztaty kulinarne w Republice Słonecznej

Mus czekoladowy z awokadoPrzepis

Mus czekoladowy z awokado

Zielone szpinakowe risottoPrzepis

Zielone szpinakowe risotto

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix