zamknij
Zielone szpinakowe risotto Zielone szpinakowe risotto

Temat Inspiracji

Wiosenne porządki

Już po raz drugi bacznie obserwowaliśmy kulinarne warsztaty w Republice Słonecznej w Poznaniu. Tym razem wspólnie zabraliśmy się za wiosenne porządki. Zobacz, jakimi potrawami witamy wiosnę.

Sałatka z awokado i piniolamiPrzepis

Sałatka z awokado i piniolami

Hummus jalapenoPrzepis

Hummus jalapeno

Pappardelle z buraczkiem i estragonemPrzepis

Pappardelle z buraczkiem i estragonem

Warsztaty kulinarne w Republice SłonecznejNews

Warsztaty kulinarne w Republice Słonecznej

Mus czekoladowy z awokadoPrzepis

Mus czekoladowy z awokado

Zielone szpinakowe risottoPrzepis

Zielone szpinakowe risotto

Zielone szpinakowe risotto

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pomysł na zdrowy ryż
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: foto: Piotr Żydownik/Republika Słoneczna w PoznaniuZielone szpinakowe risotto

Składniki

  • 3 szklanki ryżu Arborio
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
  • 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka suszonych pomidorów
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  •  wywar warzywny
  •  szpinak, świeży
  •  tymianek (opcjonalnie)
0
1

Sposób przygotowania:

Do tego przepisu potrzebujesz wcześniej przygotowany wywar warzywny.

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę
  • Smaż cebulę na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Wystarczy, że się zeszkli
  • Dodaj ryż i tymianek i smaż jakieś 4 minuty mieszając
  • Gdy ryż się zeszkli dodaj wino i groszek
  • W chwili gdy wino się wchłonie dodaj ciepły wywar chochla po chochli do momentu, aż uzyskamy miękkość ryżu al dente
  • Garść szpinaku blenduj z odrobiną bulionu, dodaj do ryżu
  • Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i tymianek
  • Kolejną dużą garść szpinaku pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rissotto,  kiedy już będzie odpowiednio miękkie
  • Przed podaniem odstaw danie na 4 minuty by „odpoczęło”

* ryż arborio to specjalny gatunek ryżu, używany do risotto. Możesz go kupić w każdym dużym sklepie.

 

 

 

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Republice Słonecznej w Poznaniu.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Zielone szpinakowe risotto Zielone szpinakowe risotto

Zobacz więcej z Inspiracji

Wiosenne porządki

Już po raz drugi bacznie obserwowaliśmy kulinarne warsztaty w Republice Słonecznej w Poznaniu. Tym razem wspólnie zabraliśmy się za wiosenne porządki. Zobacz, jakimi potrawami witamy wiosnę.

Sałatka z awokado i piniolamiPrzepis

Sałatka z awokado i piniolami

Hummus jalapenoPrzepis

Hummus jalapeno

Pappardelle z buraczkiem i estragonemPrzepis

Pappardelle z buraczkiem i estragonem

Warsztaty kulinarne w Republice SłonecznejNews

Warsztaty kulinarne w Republice Słonecznej

Mus czekoladowy z awokadoPrzepis

Mus czekoladowy z awokado

Zielone szpinakowe risottoPrzepis

Zielone szpinakowe risotto

Zobacz również

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix