zamknij
Kruche ciasto migdałowe Kruche ciasto migdałowe

Temat Inspiracji

Zapachy się migdalą

Lubicie migdały? My bardzo:) Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają dużo magnezu i wapnia. Dlatego chętnie polecane są wszystkim zestresowanym i zmęczonym.  

Kruche ciasto migdałowePrzepis

Kruche ciasto migdałowe

Tarta migdałowo gruszkowa Przepis

Tarta migdałowo gruszkowa

Kruche ciasto migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Domowe jak u mamy
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSKruche ciasto migdałowo z jagodami

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki (1/2 do kruszonki)
  • 200 g zimnego masła
  • 5 jajka (2 do masy)
  • 1 szklanka cukru (1/2 do kruszonki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 170 g zmielonych migdałów (70 g do kruszonki)
  • 4 łyżki  cukru do masy
  • 1-2 łyżki amaretto
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 100 g roztopionego masła (do kruszonki)
0
12

Sposób przygotowania:

  • Ubij jajka, dodaj przesianą mąkę, powoli miksując dodaj masło, proszek do pieczenia, mielone migdały i cukier. Wyłóż ciasto do formy
  • W osobnej miseczce ubij 2 jajka, dodając cukier i zmielone migdały. Wlej śmietanę i amaretto, dobrze wymieszaj
  • Na rozłożone w foremce ciasto wsyp odsączone jagody, zalej masą migdałowo-śmietanową
  • Przygotuj kruszonkę: mielone migdały zmieszaj z cukrem i mąką, dodaj roztopione maso, zagnieć w kulkę i ścieraj ciasto na bardzo drobnej tarce nad blaszką
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 50 minut
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ubić jajka potem mąka i masło zimne a nie rozpuszczone?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jakie rozmiary ma mieć forma?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Wyszło przepyszne, polecam z malinami i borówkami:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ile migdałów do masy, podane jest tylko ile w sumie i ile do kruszonki?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  redakcja_kulinarni
                  redakcja_kulinarni

                  100 g do masy;) Smacznego!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                      Kruche ciasto migdałowe Kruche ciasto migdałowe

                      Zobacz więcej z Inspiracji

                      Zapachy się migdalą

                      Lubicie migdały? My bardzo:) Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają dużo magnezu i wapnia. Dlatego chętnie polecane są wszystkim zestresowanym i zmęczonym.  

                      Kruche ciasto migdałowePrzepis

                      Kruche ciasto migdałowe

                      Tarta migdałowo gruszkowa Przepis

                      Tarta migdałowo gruszkowa

                      Zobacz również

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                      Efektowne i proste danie

                      Przysmak młodości Przepis 137

                      Przysmak młodości

                      Kanapka idealna!

                      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                      Sarna w wielkim mieście

                      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                      Deser z mrożonych truskawek

                      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                      Knedle ze śliwkami

                      Przepis na słodki obiad

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                      Podany na delikatnym puree

                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                      Takie ciasto rozweseli każdego

                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                      Pomidorki z karmelem i lodami

                      Deserowa wersja pomidora

                      tvnpix