zamknij
Kruche ciasto migdałowe Kruche ciasto migdałowe

Temat Inspiracji

Zapachy się migdalą

Lubicie migdały? My bardzo:) Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają dużo magnezu i wapnia. Dlatego chętnie polecane są wszystkim zestresowanym i zmęczonym.  

Kruche ciasto migdałowePrzepis

Kruche ciasto migdałowe

Tarta migdałowo gruszkowa Przepis

Tarta migdałowo gruszkowa

Kruche ciasto migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Domowe jak u mamy
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSKruche ciasto migdałowo z jagodami

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki (1/2 do kruszonki)
  • 200 g zimnego masła
  • 5 jajka (2 do masy)
  • 1 szklanka cukru (1/2 do kruszonki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 170 g zmielonych migdałów (70 g do kruszonki)
  • 4 łyżki  cukru do masy
  • 1-2 łyżki amaretto
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 100 g roztopionego masła (do kruszonki)
0
12

Sposób przygotowania:

  • Ubij jajka, dodaj przesianą mąkę, powoli miksując dodaj masło, proszek do pieczenia, mielone migdały i cukier. Wyłóż ciasto do formy
  • W osobnej miseczce ubij 2 jajka, dodając cukier i zmielone migdały. Wlej śmietanę i amaretto, dobrze wymieszaj
  • Na rozłożone w foremce ciasto wsyp odsączone jagody, zalej masą migdałowo-śmietanową
  • Przygotuj kruszonkę: mielone migdały zmieszaj z cukrem i mąką, dodaj roztopione maso, zagnieć w kulkę i ścieraj ciasto na bardzo drobnej tarce nad blaszką
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 50 minut
Zainspiruj nas
Kruche ciasto migdałowe Kruche ciasto migdałowe

Zobacz więcej z Inspiracji

Zapachy się migdalą

Lubicie migdały? My bardzo:) Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają dużo magnezu i wapnia. Dlatego chętnie polecane są wszystkim zestresowanym i zmęczonym.  

Kruche ciasto migdałowePrzepis

Kruche ciasto migdałowe

Tarta migdałowo gruszkowa Przepis

Tarta migdałowo gruszkowa

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix