zamknij
Kruche ciasto migdałowe Kruche ciasto migdałowe

Temat Inspiracji

Zapachy się migdalą

Lubicie migdały? My bardzo:) Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają dużo magnezu i wapnia. Dlatego chętnie polecane są wszystkim zestresowanym i zmęczonym.  

Kruche ciasto migdałowePrzepis

Kruche ciasto migdałowe

Tarta migdałowo gruszkowa Przepis

Tarta migdałowo gruszkowa

Kruche ciasto migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Domowe jak u mamy
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSKruche ciasto migdałowo z jagodami

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki (1/2 do kruszonki)
  • 200 g zimnego masła
  • 5 jajka (2 do masy)
  • 1 szklanka cukru (1/2 do kruszonki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 170 g zmielonych migdałów (70 g do kruszonki)
  • 4 łyżki  cukru do masy
  • 1-2 łyżki amaretto
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 100 g roztopionego masła (do kruszonki)
0
12

Sposób przygotowania:

  • Ubij jajka, dodaj przesianą mąkę, powoli miksując dodaj masło, proszek do pieczenia, mielone migdały i cukier. Wyłóż ciasto do formy
  • W osobnej miseczce ubij 2 jajka, dodając cukier i zmielone migdały. Wlej śmietanę i amaretto, dobrze wymieszaj
  • Na rozłożone w foremce ciasto wsyp odsączone jagody, zalej masą migdałowo-śmietanową
  • Przygotuj kruszonkę: mielone migdały zmieszaj z cukrem i mąką, dodaj roztopione maso, zagnieć w kulkę i ścieraj ciasto na bardzo drobnej tarce nad blaszką
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 50 minut
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ubić jajka potem mąka i masło zimne a nie rozpuszczone?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jakie rozmiary ma mieć forma?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Wyszło przepyszne, polecam z malinami i borówkami:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ile migdałów do masy, podane jest tylko ile w sumie i ile do kruszonki?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  redakcja_kulinarni
                  redakcja_kulinarni

                  100 g do masy;) Smacznego!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                      Kruche ciasto migdałowe Kruche ciasto migdałowe

                      Zobacz więcej z Inspiracji

                      Zapachy się migdalą

                      Lubicie migdały? My bardzo:) Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają dużo magnezu i wapnia. Dlatego chętnie polecane są wszystkim zestresowanym i zmęczonym.  

                      Kruche ciasto migdałowePrzepis

                      Kruche ciasto migdałowe

                      Tarta migdałowo gruszkowa Przepis

                      Tarta migdałowo gruszkowa

                      Zobacz również

                      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                      Kopytka Piotra Kucharskiego

                      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                      Grillowany ser halloumi Przepis 41

                      Grillowany ser halloumi

                      Najlepszy podany z figami i orzechami

                      Przysmak młodości Przepis 137

                      Przysmak młodości

                      Kanapka idealna!

                      Ryba w curry Przepis 15

                      Ryba w curry

                      Indie na talerzu

                      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                      Orzechowy gangster z Bronxu

                      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                      Kanapki ze smażoną makrelą

                      Idealne na śniadanie lub kolację

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                      Efektowne i proste danie

                      Babka ziemniaczana Przepis 27117

                      Babka ziemniaczana

                      Podlaski specjał

                      tvnpix