zamknij
Tarta migdałowo gruszkowa Tarta migdałowo gruszkowa

Temat Inspiracji

Zapachy się migdalą

Lubicie migdały? My bardzo:) Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają dużo magnezu i wapnia. Dlatego chętnie polecane są wszystkim zestresowanym i zmęczonym.  

Kruche ciasto migdałowePrzepis

Kruche ciasto migdałowe

Tarta migdałowo gruszkowa Przepis

Tarta migdałowo gruszkowa

Tarta migdałowo gruszkowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Pyszne, gruszkowe ciasto z migdałową nutą
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy

Składniki

  • 5 gruszek
  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100  miękkiego masła
  • 1 białko
  • 2 łyżki wybranego alkoholu
0
7

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj (220 g mąki, cukier puder, 120g zimnego masłą, 1 jajo, szczypta soli), a ciasto zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez min 30 minut.

Gruszki obierz, przekrój na połówki, pozbądź się środków i natnij je z wierzchu. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem i alkoholem, dodaj migdały, mąkę, białko i jajko.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (możesz, ale nie musisz go wcześniej podpiekać w piekarniku), wylej na nie masę migdałową, ułóż gruszki i zapiekaj przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

O! Miło, że przepis został zmodyfikowany tzn dokładnie podane ilości składników do ciasta i do masy!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Tarta super. Robiłem wiele razy i zawsze wychodzi. Polecam.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis fatalny, zastanawiam się czy Pani Ania go czytała. Przepis na ciasto jest bez mąki a masa migdałowa z mąką. Jeżeli ktoś zna się choć trochę na pieczeniu to nie uwierzy, że z tego może coś dobrego wyjść. Jak można zrobić masę maślaną i zapiekać na powierzchni surowego ciasta, po rozgrzaniu masło z masy rozpuści się i... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              lubię placki

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Tarta jest super, smakuje wszystkim. Robiłem ja kilka razy i zawsze wychodzi wspaniala

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      zrobiłam tartę gdyż pięknie wygląda na zdjęciu i to chyba tyle dobrego na jej temat można powiedzieć. Mdła, sucha niesmaczna nie poleca!
                      umiem i lubię piec wszytko zrobiłam wg przepisu nawiasem mówiąc jest dla mnie jasny tylko trzeba umieć czytać. tarta paskudna wyrzuciłam resztę

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          przepis jest bardzo niejasny:(

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              proszę opisać jakie produkty do spodu a jakie do kremu itd, bardzo nie czytelny przepis,

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  wnioskując po zdjęciu to ok 4 pokrojone na połówki :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      rozahanna

                                      ile ma byc tych gruszek?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                          Tarta migdałowo gruszkowa Tarta migdałowo gruszkowa

                                          Zobacz więcej z Inspiracji

                                          Zapachy się migdalą

                                          Lubicie migdały? My bardzo:) Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają dużo magnezu i wapnia. Dlatego chętnie polecane są wszystkim zestresowanym i zmęczonym.  

                                          Kruche ciasto migdałowePrzepis

                                          Kruche ciasto migdałowe

                                          Tarta migdałowo gruszkowa Przepis

                                          Tarta migdałowo gruszkowa

                                          Zobacz również

                                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                          Gulasz z kopytkami

                                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                          Pudding z bagietki Przepis 17

                                          Pudding z bagietki

                                          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                          Krem z brokułów z łososiem

                                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                          Przepis 22

                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                          Podany na delikatnym puree

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                          Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                          Babka ziemniaczana

                                          Podlaski specjał

                                          tvnpix