zamknij
Tarta migdałowo gruszkowa Tarta migdałowo gruszkowa

Temat Inspiracji

Zapachy się migdalą

Lubicie migdały? My bardzo:) Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają dużo magnezu i wapnia. Dlatego chętnie polecane są wszystkim zestresowanym i zmęczonym.  

Kruche ciasto migdałowePrzepis

Kruche ciasto migdałowe

Tarta migdałowo gruszkowa Przepis

Tarta migdałowo gruszkowa

Tarta migdałowo gruszkowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Pyszne, gruszkowe ciasto z migdałową nutą
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 5 gruszek
  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100  miękkiego masła
  • 1 białko
  • 2 łyżki wybranego alkoholu
0
7

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj (220 g mąki, cukier puder, 120g zimnego masłą, 1 jajo, szczypta soli), a ciasto zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez min 30 minut.

Gruszki obierz, przekrój na połówki, pozbądź się środków i natnij je z wierzchu. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem i alkoholem, dodaj migdały, mąkę, białko i jajko.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (możesz, ale nie musisz go wcześniej podpiekać w piekarniku), wylej na nie masę migdałową, ułóż gruszki i zapiekaj przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

O! Miło, że przepis został zmodyfikowany tzn dokładnie podane ilości składników do ciasta i do masy!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Tarta super. Robiłem wiele razy i zawsze wychodzi. Polecam.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis fatalny, zastanawiam się czy Pani Ania go czytała. Przepis na ciasto jest bez mąki a masa migdałowa z mąką. Jeżeli ktoś zna się choć trochę na pieczeniu to nie uwierzy, że z tego może coś dobrego wyjść. Jak można zrobić masę maślaną i zapiekać na powierzchni surowego ciasta, po rozgrzaniu masło z masy rozpuści się i... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              lubię placki

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Tarta jest super, smakuje wszystkim. Robiłem ja kilka razy i zawsze wychodzi wspaniala

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      zrobiłam tartę gdyż pięknie wygląda na zdjęciu i to chyba tyle dobrego na jej temat można powiedzieć. Mdła, sucha niesmaczna nie poleca!
                      umiem i lubię piec wszytko zrobiłam wg przepisu nawiasem mówiąc jest dla mnie jasny tylko trzeba umieć czytać. tarta paskudna wyrzuciłam resztę

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          przepis jest bardzo niejasny:(

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              proszę opisać jakie produkty do spodu a jakie do kremu itd, bardzo nie czytelny przepis,

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  wnioskując po zdjęciu to ok 4 pokrojone na połówki :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      rozahanna

                                      ile ma byc tych gruszek?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                          Tarta migdałowo gruszkowa Tarta migdałowo gruszkowa

                                          Zobacz więcej z Inspiracji

                                          Zapachy się migdalą

                                          Lubicie migdały? My bardzo:) Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają dużo magnezu i wapnia. Dlatego chętnie polecane są wszystkim zestresowanym i zmęczonym.  

                                          Kruche ciasto migdałowePrzepis

                                          Kruche ciasto migdałowe

                                          Tarta migdałowo gruszkowa Przepis

                                          Tarta migdałowo gruszkowa

                                          Zobacz również

                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                          Kolorowa samba warzywna

                                          Zdrowe i pyszne danie

                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                          Przepis 14

                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                          Ogień w gardle!

                                          Pudding z bagietki Przepis 17

                                          Pudding z bagietki

                                          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                          Kotlety po grecku

                                          Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                          Corpus delicti końca lata

                                          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                          Kotlety mielone na ostro

                                          Nowa wersja znanego dania

                                          tvnpix