zamknij
Francuska zupa cebulowa Michela Moran Francuska zupa cebulowa Michela Moran

Temat Inspiracji

Zupy dla zmarzlucha

Nic tak nie rozgrzewa jak talerz gorącej zupy. Zobacz nasze propozycje!

Zupa z pora Przepis

Zupa z pora

Francuska zupa cebulowa Michela Moran
Przepis

Francuska zupa cebulowa Michela Moran

Krem z brokułów z łososiemPrzepis

Krem z brokułów z łososiem

Francuska zupa cebulowa Michela Moran

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | cebula Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Michel  Moran
Autor przepisu:
Najbardziej popularna zupa we Francji
Ugotowałem to!434
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
126komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Francuska zupa cebulowa Michela Moran
Zupa cebulowa Michel Moran

Składniki

  • 1 kg  cebuli
  • 150 ml  białego wina
  • 600 ml  bulionu wołowego
  • 1 czerstwa bagietka
  • do posypania ser comte lub gruyère
  • 3 łyżki  masła
0
418

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli bo będzie gorzka.
  • W międzyczasie możesz pokroić bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w 180°C.
  • Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.
  • Przelej zupę do kokilki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem i zapiekaj chwilę pod grillem, aby ser się stopił.

Zobacz też, jak Michel Moran robi wywar na zupę >>>

 

 

Michel Moran przygotowuje wywar do zupy
Michel Moran przygotowuje wywar do zupy
Zainspiruj nas

Komentarze (126)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Gotuję ją od kilku lat i lepszej nigdy nigdzie nie jadłam! PYCHA!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ugotowałam i smakowała dokładnie tak jak we restauracji francuskiej. Dziękuję Michel za wspaniałe przepisy.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Polecam z grzankami pozypanymi pieczarkami, świetnie kompnują się ze słodką zupą cebulową.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Sprobujcie jest naprawe pyszna !

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Kiedy druga połowa masła?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Bardzo smaczna zupa. Ja zalałem zwykłym rosołem dodałem Liść laurowy i Ziele Angielskie, na koniec dodałem szczyptę roztartego w moździerzu razem z Kuminu Rzymskiego a że lubię pikantne potrawy to na talerzu posypałem Pieprzem Cayennem. Polecam bardzo tą wyśmienitą zupę. Piotr

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          gdzie kumin do francuskich smaków?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              smaczna, chociaz uzylam suszonego tymianku, nie bylo swiezego :(

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  zupa wyszla rewelacyjnie!!!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Proporcje zmniejszyć, cebuli 5 kg i to czerwonej, na koniec wszystko blenderem zmiksować i wtedy dopiero jest bomba. Na bardzo gorąca zupę dać tarty ser troszkę słodkiej smietany i grznaki ale w kostki.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                          Francuska zupa cebulowa Michela Moran Francuska zupa cebulowa Michela Moran

                                          Zobacz więcej z Inspiracji

                                          Zupy dla zmarzlucha

                                          Nic tak nie rozgrzewa jak talerz gorącej zupy. Zobacz nasze propozycje!

                                          Zupa z pora Przepis

                                          Zupa z pora

                                          Francuska zupa cebulowa Michela Moran
                                          Przepis

                                          Francuska zupa cebulowa Michela Moran

                                          Krem z brokułów z łososiemPrzepis

                                          Krem z brokułów z łososiem

                                          Zobacz również

                                          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                          Pomidorki z karmelem i lodami

                                          Deserowa wersja pomidora

                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                          Kolorowa samba warzywna

                                          Zdrowe i pyszne danie

                                          Harira by Joseph Seeletso
                                          Przepis 61

                                          Harira by Joseph Seeletso

                                          Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                          Ryba w curry Przepis 15

                                          Ryba w curry

                                          Indie na talerzu

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                          Knedle ze śliwkami

                                          Przepis na słodki obiad

                                          Atletyczny kurczak Przepis 20

                                          Atletyczny kurczak

                                          Pomysł na lekkie drugie danie

                                          tvnpix