
Zupa z pora
Przepis
zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji

Składniki
- 2 pory
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 5 dużych ziemniaków
- 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 300 g wędzonej kiełbasy
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
- Pory i cebulę pokrój i podduś na maśle aż zmiękną i lekko się przypieką. Ziemniaki ugotuj w bulionie i dodaj do niego podduszonego pora z cebulą.
- Przypraw solą i pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj śmietanę i zmiksuj na gładką masę blenderem lub w robocie kuchennym. Zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni podsmaż plastry kiełbasy. Dodaj do zupy, wymieszaj i podawaj.
Komentarze (18)
jak widze kiełbase w zupie to brrrrrrrrrrrrrrrr
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
paskuctwo
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
fakt !
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
to zdjecie nie wyglada na zupe ktora jest w przepisie(zupa krem zmiksowane skaldniki)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
ale dlaczego na zdjęciu jest zupa z kawałkami ziemniaków i porów a nie zmiksowana w blenderze ? :P taka ze zdjęcia może być lepsza
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Świetna zupa, łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
FANTASTYCZNY PRZEPIS
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Dziś zamierzam zrobić tę zupę!!!!Brzmi pysznie!!!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
o boze a w polsce to nawet na forum kulinarnym klotnie
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
nasze babcie nie miły blenderów!! cz y wszystkie zupy muszą być miksowane albo z winem proszę o normalne przepisy a nie jakieś fon don
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
No niestety żyjemy w XXI wieku. Równie dobrze mógłbym się doczepić Ciebie, że posiadasz komputer (tudzież telefon) bo kilkadziesiąt lat temu ludzie nie wiedzieli co to jest i jak się tego używa.
Najtańszy blender kosztuje 50-70 zł, a wino które sam używam do potraw nie przekracza 50 złoty.
Wszystko idzie do przodu, a nikt nie...
rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
alkohol podbija czyli wzmacnia smak potraw zamiast można użyć glutaminianu sodu czyli ziarenek smaku, kostek rosołowych, vegety co komu pasuje;
babcie blenderów - mikserów nie miały tylko sitko które służyło do przecierania - stąd nazwa dawna zup kremów - zupy przecierane
pozdrawiam
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
kiełbasę???????????? ja do zupy z porów dodaję (nie miksuję albo po) szynkę parmeńską albo szwarcwaldzką - w każdym razie surową, dojrzewającą, cieniutko pokrojoną w plastry, a następnie w paski - i to jest to!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie